Programează-te

Cariile ascunse – cum ne dăm seama de apariția lor

descoperirea cariilor dentare ascunse

În mod normal, caria își face apariția în mod discret. Abia când este în stadiu avansat începe să creeze neplăceri, provocând dureri și halenă, precum și o sensibilitate crescută la rece, cald sau la alimentele dulci.

Din păcate, acestea sunt motivele pentru care majoritatea pacienților apelează la medicul stomatolog. De cele mai multe ori, vizita la cabinet nu poate salva total dintele afectat, tratamentul venind destul de târziu pentru a scăpa pacientul de anumite neplăceri.

Prevenția este cheia către o dantură sănătoasă. Astfel, este recomandat ca cel puțin o dată pe an să se efectueze o consultație de rutină, în cadrul căreia nu doar că se va analiza starea vizibilă a danturii, ci și cea care nu poate fi observată cu ochiul liber.

Ce sunt cariile ascunse

Cariile dentare pot fi împărțite în două mari categorii: cele vizibile, care apar sub forma unor colorații negre, gri sau maro și cele invizibile, care sunt descoperite mai greu și pot afecta grav sănătatea orală.

De asemenea, și în funcție de stadiul de evoluție se poate vorbi de mai multe tipuri de carii dentare:

Ultimele două tipuri sunt numite și carii ascunse, acestea afectând major dintele/dinții. Fiind situate într-o zonă mai puțin accesibilă, cariile dentare ascunse pot evolua până în stadiul în care doar durerea accentuată le anunță prezența.

Cum ne dăm seama de apariția cariilor ascunse

În cazul în care nu acordăm prea multă atenție sănătății orale, semnalul cariilor ascunse va fi dat doar de durere, moment în care este indicată vizita la cabinetul stomatologic.

Nu este, însă, obligatoriu ca durerea să fie cea care să anunțe prezența cariilor invizibile. Putem conștientiza problema din timp dacă observăm următoarele:

Vizita la medicul dentist – obligatorie pentru depistarea și tratarea cariilor ascunse

Cel puțin odată pe an este recomandată vizita la medicul stomatolog. Acesta poate verifica starea întregii danturi și, prin vizualizarea atentă cu ajutorul oglinzii dentare și al luminii speciale, poate depista cariile ascunse, în special pe cele care se formează interdentar.

Există și situații în care medicul stomatolog nu poate descoperi cariile cu ochiul liber. De aceea, o consultație include, de regulă și o radiografie dentară simplă. Aceasta nu doar că localizează cariile ascunse, ci arată cât de profunde sunt și impactul pe care îl au asupra sănătății orale a pacientului.

Tot în cadrul unei consultații de rutină, pacientul beneficiază de toate informațiile necesare îngrijirii corespunzătoare a danturii precum și de sfaturi privind depistarea din timp a problemelor dentare.

Sursa foto: pixabay.com