Vreau o programare

Cariile ascunse – cum ne dăm seama de apariția lor

descoperirea cariilor dentare ascunse

În mod normal, caria își face apariția în mod discret. Abia când este în stadiu avansat începe să creeze neplăceri, provocând dureri și halenă, precum și o sensibilitate crescută la rece, cald sau la alimentele dulci.

Din păcate, acestea sunt motivele pentru care majoritatea pacienților apelează la medicul stomatolog. De cele mai multe ori, vizita la cabinet nu poate salva total dintele afectat, tratamentul venind destul de târziu pentru a scăpa pacientul de anumite neplăceri.

Prevenția este cheia către o dantură sănătoasă. Astfel, este recomandat ca cel puțin o dată pe an să se efectueze o consultație de rutină, în cadrul căreia nu doar că se va analiza starea vizibilă a danturii, ci și cea care nu poate fi observată cu ochiul liber.

Ce sunt cariile ascunse

Cariile dentare pot fi împărțite în două mari categorii: cele vizibile, care apar sub forma unor colorații negre, gri sau maro și cele invizibile, care sunt descoperite mai greu și pot afecta grav sănătatea orală.

De asemenea, și în funcție de stadiul de evoluție se poate vorbi de mai multe tipuri de carii dentare:

  • în șanțuri și fosete – acestea se formează pe suprafața dintelui și sunt cele mai ușor de observat;
  • pe suprafețe netede – apar pe suprafețele laterale ale dinților și pot fi ușor trecute cu vederea;
  • pe rădăcina dintelui – se formează în special la persoanele care suferă de o boală parodontală;
  • secundare – apar între dinte și obturație;
  • recurente – sunt cariile care apar sub obturații și sunt găsite cu ajutorul radiologiei dentare.

Ultimele două tipuri sunt numite și carii ascunse, acestea afectând major dintele/dinții. Fiind situate într-o zonă mai puțin accesibilă, cariile dentare ascunse pot evolua până în stadiul în care doar durerea accentuată le anunță prezența.

Cum ne dăm seama de apariția cariilor ascunse

În cazul în care nu acordăm prea multă atenție sănătății orale, semnalul cariilor ascunse va fi dat doar de durere, moment în care este indicată vizita la cabinetul stomatologic.

Nu este, însă, obligatoriu ca durerea să fie cea care să anunțe prezența cariilor invizibile. Putem conștientiza problema din timp dacă observăm următoarele:

  • Un dinte și-a modificat culoarea naturală – Procesul prin care un dinte își modifică nuanța se numește demineralizare a smalțului dentar. Aceasta apare sub forma unei pete albe, ce devine apoi cenușie sau, după caz, maronie. Chiar dacă în cazul cariilor interdentare modificarea se observă mai greu, o analiză atentă a danturii poate să ne trimită mai repede la un consult stomatologic.
  • Gingia este inflamată – Apare în cazul cariilor interdentare și este însoțită adesea de durere sau disconfort, precum și de sângerare în momentul periajului dentar. Chiar dacă problema nu este vizibilă cu ochiul liber, asta nu înseamnă că nu există – în această situație amânarea nu este deloc soluția potrivită, putând duce la complicații.
  • Apare o sensibilitate mare la contactul cu anumite alimente sau băuturi – Cariile ascunse pot cauza o sensibilitate accentuată la contactul dintelui afectat cu alimente/băuturi prea calde sau prea reci. În cazul în care sensibilitatea nu dispare și se transformă în durere chiar și după încetarea consumării respectivelor alimente/băuturi, înseamnă că nervul este deja afectat și sănătatea dintelui este real amenințată.
  • Chiar și după periajul dentar, respirația miroase neplăcut – Una dintre cauzele halenei este acumularea de resturi alimentare în interiorul cariilor dentare. În situația în care cu ochiul liber nu se observă cariile, însă respirația continuă să aibă un miros neplăcut chiar și după periaj, există posibilitatea ca acesta să fie datorat cariilor interdentare.

Vizita la medicul dentist – obligatorie pentru depistarea și tratarea cariilor ascunse

Cel puțin odată pe an este recomandată vizita la medicul stomatolog. Acesta poate verifica starea întregii danturi și, prin vizualizarea atentă cu ajutorul oglinzii dentare și al luminii speciale, poate depista cariile ascunse, în special pe cele care se formează interdentar.

Există și situații în care medicul stomatolog nu poate descoperi cariile cu ochiul liber. De aceea, o consultație include, de regulă și o radiografie dentară simplă. Aceasta nu doar că localizează cariile ascunse, ci arată cât de profunde sunt și impactul pe care îl au asupra sănătății orale a pacientului.

Tot în cadrul unei consultații de rutină, pacientul beneficiază de toate informațiile necesare îngrijirii corespunzătoare a danturii precum și de sfaturi privind depistarea din timp a problemelor dentare.

Sursa foto: pixabay.com

Last Updated on 11 februarie 2020

Programeaza-te
Servicii Medici Preturi
Meniu
Meniu
Meniu
Clinica Trident © 2022 . POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR | Harta Site Clinica Trident
Clinica Stomatologica Trident Str. Louis Pasteur nr 1A, Bucuresti, 050533 | Telefon: 031 005 0920 | Email: office@clinicatrident.ro
clinica dentara bucuresti

Clinica Trident, una dintre cele mai bune clinici dentare din Bucuresti, va asteapta intr-un spatiu modern, atat in zona Cotroceni dar si Herastrau. Suntem aproape de tine, cu o echipa de medici de top, la preturi excelente.

Clinica stomatologica Bucuresti, Clinica dentara Bucuresti o echipa de 20 de medici specialisti te poate ajuta cu: extractii dentare, aparate dentare, albire dinti, plombe, indreptarea dintilor, estetica dentara, clinica stomatologica pentru copii

In clinica noastra vei avea o experienta placuta, fara suferinta, o clinica ce ofera atat implanturi dentare oferite de orice cabinet stomatologic dar si servicii stomatologice complexe, operatii dificile realizate in propriul bloc operator.

A fost un drum lung alaturi de pacientii nostri dar am inteles ca respectul pentru client incepe de la primul contact pana la urmarirea ulterioara a planului de tratament, pentru a oferi o experienta completa pacientului.

Fie ca doresti sa merg la un anumit medic stomatolog sau cunosti doar problema si ai nevoie de o solutie, fie ca e vorba de un implant dentar sau cauti un medic specializat in estetica dentara, in cadrul clinicii Trident vei gasi toate specializarile stomatologice de care ai nevoie.

Alege o clinica moderna in locul unui cabinet stomatologic, avand in acest fel acces la mai multe facilitati medicale, la mai multi medici stomatologic nu doar la un singur medic stomatolog