Programează-te

Dinti colorati – De ce ii avem si cum ii tratam?

Astazi, stomatologia poate sa raspunda mai multor nevoi ale pacientilor. Nu mai este doar solutia de criza atunci cand durerea este insuportabila si nici instrumentul prin care se restaureaza functia masticatorie. Astazi, stomatologia se concentreaza si pe estetica dentara, ajutandu-te sa ai dinti nu numai sanatosi, dar si frumosi. Afla de ce avem dinti colorati si ce poti face pentru a preveni si trata aceasta problema.

De ce avem dinti colorati? 

Albul dintilor nu este o culoare standard. Nuanta de alb difera la fiecare persoana in parte, iar mentinerea sa se realizeaza cu ajutorul unei sanatati orale corecte. Diferenta de nuanta se datoreaza gradului de mineralizare a stratului exterior al dintelui. Cand mineralizarea este mai scazuta, dintele devine translucid si ne trezim cu dinti colorati.

Modificarea culorii poate afecta complet un dinte sau poate fi vizibila sub forma de pete pe smalt. Colorarea poate fi temporara sau permanenta si poate aparea pe mai multi dinti sau doar pe unul singur.

Coloritul dintilor poate fi rezultatul a patru factori:

  1. Alimentatia, care determina depuneri superficiale
  2. Modificari in structura interna a dintelui
  3. Deteriorarea materialelor folosite intr-o procedura dentara
  4. Varsta

Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care avem dinti colorati?

Modificarile de culoare pot avea nenumarate cauze, insa cel mai frecvente sunt urmatoarele:

  1. Diverse alimente (sucuri, cafea, ceai sau anumite produse alimentare) sau tigari, care dau un colorit superficial. De asemenea, calitatea apei baute poate provoca colorarea dintilor. Coloritul superficial poate fi tratat cu ajutorul periajului profesional sau a air-flow-ului.
  2. Cariile dentare, care initial provoaca aparitia unui punct de culoare neagra, dar lasate netrate, pot sapa in adancimea dintelui si  sa-l “coloreze” complet.
  3. Orice dinte cu tratament de canal sufera modificari estetice si la nivel de rezistenta. Indepartarea nervului prin tratament endodontic poate produce deteriorarea structurii dentare si poate colora dintele in nunte de gri. Tratamentul adecvat in acest caz este albirea endodontica.
  4. Loviturile puternice resimtite la nivelul dintilor provoaca aparitia aceleiasi culori gri, ca si in cazul procedurii de indepartare a nervului.
  5. Un tratament medicamentos in perioada de formare a dintelui, mai ales compus din antibiotice, precum tetraciclina, poate provoca un colorit galben, maro sau gri, care de cele mai multe ori poate fi tratat doar prin coroane.
  6. Imbatranirea naturala a dintilor
  7. Plombele de amalgam care in timp, pot provoca un colorit negru sau gri pe peretii dintelui
  8. Imbatranirea materialelor folosite pentru plombare poate provoca, in timp, coloritul, care se poate trata prin inlocuirea obturatiilor
  9. Retragerea gingiei cand exista coroane sau punti metalice, tratata prin inlocuirea coroanelor afectate

Cum tratam un dinte de o alta culoare?

Primul pas in acest caz este vizita la cabinetul medicului dentist. Periajul zilnic, realizat acasa, dimineata si seara, nu este suficient pentru indepartarea petelor sau culorilor de pe dinti. In functie de cauza care a dus la colorit si la modul in care se manifesta, medicul poate realiza mai multe tipuri de tratament. In cazul adunarii de tartru, cel mai frecvent caz de coloratie dentara, se efectueaza un detartraj cu ultrasunete sau un periaj profesional.

Modificarea de culoare poate fi rezolvata si prin sedinte de albire endodontica, prin fatetare sau prin acoperirea cu coroane dentare estetice. Daca distructia coronarea este una masiva sau tesutul dentar restant este constituit de pereti subtiri, se indica acoperirea cu coroane dentare, atat pentru a obtine cel mai bun rezultat estetic cat si pentru a-l proteja.

Cum prevenim colorarea dintilor?

Principala forma de preventie in cazul colorarii dintilor il implica tot pe medicul dentist, mai exact efectuarea controlului de rutina anual. De asemenea, igiena riguroasa efectuata acasa, in fiecare zi, mai ales prin periaj, este un aspect important in pastrarea dintilor cat mai albi si sanatosi. Alti pasi preventivi pentru pastrarea albului dintilor sunt:

  1. Renuntarea la fumat
  2. Evitarea consumului de bauturi “colorate”, precum cafea, ceai negru sau sucuri
  3. Consumul de alimente “bune”, care ajuta la curatarea naturala a dintilor, precum morcovul, telina si merele.
  4. Folosirea in mod regulat a apei de gura fara alcool

Nu-ti opri zambetul din cauza unui dinte colorat. Vino la un consult dentar la clinica Trident, unde vei gasi cea mai buna solutie estetica pentru frumusetea dintilor tai.