Programează-te

Fractura mandibulara

Intr-o clasificare a oaselor corpului fracturate de-a lungul vietii, fractura mandibulara ocupa locul al zecelea. Cauzele unei astfel de fracturi sunt forta sau presiunea aplicata brusc si puternic pe zona afectata.

Ce este fractura mandibulara?

Tipurile de fractura difera in functie de intindere si expunere. Fractura membranara nu expune osul in mediul inconjurator, in timp ce fractura deschisa expune fragmentele osoase. Acestea sunt fracturile care nu duc la complicatii. Cele complexe necesita un tratament special si au consecinte diferite fata de o simpla fractura mandibulara.
Fractura de mandibula nu este doar o rana, ci presupune si un risc de infectie. Daca a afectat dintii in cea mai mica masura, atunci fractura poate dezvolta o infectie. Stomatologul poate sa previna o astfel de complicatie, in urma unei examinari.

Consultatie la medicul dentist

In timpul consultatiei, medicul dentist va efectua o radiografie, apoi va studia manifestari precum: spasme ale muschilor, dinti afectati sau lipsa, consecinte asupra muscaturii sau miscari ale osului mandibular, anomalii in conturul fetei sau formei mandibulei.
Fractura de mandibula reprezinta o afectiune ce poate afecta dintii iremediabil si pe termen lung. De aceea, in tratamentul acesteia trebuie sa fie inclusa si o vizita la stomatolog, care poate prescrie si antibiotice impotriva riscului aparitiei infectiilor. Medicii dentisti stiu ca cele mai des intalnite cauze ale acestui tip de fractura sunt accidentele, caderile, atacurile sau ranile capatate in urma practicarii unui sport.

In cazurile grave, se poate apela la operatii de reconstructie a mandibulei, pentru care pacientii au nevoie de o perioada de recuperare si ingrijiri speciale. Efectele fracturii asupra aspectului fizic si a muscaturii vor fi corectate, iar in unele cazuri se poate apela si la implanturi care sa realinieze dintii sau osul. Astfel de interventii nu lasa urme asupra aspectului fetei, iar riscul legat de complicatii este scazut. Consecintele pe termen lung ale acestor interventii sunt minime, odata ce stomatologul a luat toate masurile necesare de tratament.