Programează-te

Halitoza sau respirația urât mirositoare, tratată la Trident

halitoza-tratament

Când ești în public și îți miroase gura te simți jenat și încerci să maschezi respirația cu ajutorul gumei de mestecat. Însă, halitoza poate să indice o afecțiune mai serioasă a cavității bucale și să nu fie doar un factor de disconfort de care uiți la finalul zilei. 1 din 4 persoane au o respirație urât mirositoare la nivel global, conform Sistemului Național de Sănătate din Marea Britanie. Chiar dacă nu este considerată o afecțiune gravă, halitoza poate fi un simptom pentru un dezechilibru al cavității bucale, pe care medicul stomatolog îl poate diagnostica și trata cu succes.

Află ce este halitoza și cum poți să o tratezi sau chiar să o eviți. Nu lăsa respirația urât mirositoare să te împiedice să te bucuri de fiecare moment al zilei și sa-ți pierzi încrederea în tine.

Ce este halitoza?

Respirația urât mirositoare sau halena, cunoscută în termeni medicali drept halitoză, este de cele mai multe rezultatul unei afecțiuni digestive sau dentare. Intensitatea mirosului poate fi amplificată de tutun sau consumul de alcool, iar folosirea bomboanelor mentolate, a gumei de mestecat sau a apei de gură poate doar să amelioreze simptomele. Indicat este un consult la cabinetul dentar în urma căruia medicul să determine cauzele exacte ale halitozei și să realizeze un plan de tratament.

În gură se adună mai multe tipuri de bacterii și compuși volatili de sulf, cu diverse “preferințe nutriționale”, care mai ales dimineața, se manifestă printr-un miros urât. Bacteriile se hrănesc cu proteine, iar din acest proces rezultă mirosul urât din gură.

Dimineața avem cu precădere un gust și o respirație urât mirositoare din cauza deshidratării pe care corpul o resimte în timpul perioadei de repaos din timpul nopții. De asemenea, un aport la acest fenomen îl au și celulele epiteliale care intră în proces de putrefacție.

Halitoza, pe lângă mirosul urât din gură, se manifestă prin prezența unei depuneri albicioase pe partea dorsală a limbii, gură uscată, saliva vâscoasă și un gust acru sau metalic care nu dispare.

Halitoza: cauze stomatologice

Problemele dentare sunt principala cauză care provoacă respirația urât mirositoare. Problemele cavității bucale și ale dinților care provoacă halitoza pot fi tratate la clinica Trident. Cauzele cele mai frecvente care o provoacă sunt:

Prevenția halitozei prin măsuri stomatologice

O mai bună îngrijire a cavității bucale înseamnă o sănătate mai bună. În jur de 80% din cauzele care provoacă halitoza sunt de natură stomatologică, prin urmare eliminarea unor obiceiuri proaste pot diminua condițiile de apariție a respirației urât mirositoare. Principalele metode de prevenție sunt:

Scapă de respirația urât mirositoare la Trident

Poți să scapi de mirosul urât din gură cu ajutorul medicului stomatolog, care după un control, îți va putea spune care sunt cauzele halenei și le va trata corespunzător. Va putea să-ți spună dacă a apărut în urma stilului tău de viață actual sau ca efect secundar al unor medicamente sau dacă este legată de afecțiuni mai serioase ale cavității bucale.

Medicul dentist va știi să identifice cauza care a dus la halitoza pe baza evaluării intensității mirosului și a analizării limbii, locul unde se aduna cele mai multe bacterii.

Principala acțiune pe care poți să o faci pentru sănătatea dinților și a gurii tale este îngrijirea corectă a lor, prin spălarea regulată și eliminarea resturilor alimentare dintre dinți și curățarea limbii.

Nu-ți limita viața socială la a sta într-un colț de frică să nu-ți faci prezența remarcată printr-un miros neplăcut al gurii. Vino la un consult stomatologic la Trident, unde îți vom reda zâmbetul, sănătatea orală și încrederea în tine.