Programează-te
UK Flag

Periimplantita: simptome și tratament

periimplantita, dandura cu un implant | Clinicile Trident

În ciuda ratelor ridicate de succes ale implanturilor dentare, periimplantita este cea mai frecventă complicație în implantologie. Periimplantita este o afecțiune care poate să provoace pierderea ireversibilă a osului alveolar și, dacă nu este tratată, poate duce la pierderea implantului dentar. Află de la specialiștii Trident care sunt cauzele și simptomele periimplantitei și cum poți să eviți această complicație.  

Ce este periimplantita? 

Pacienții cu implanturi dentare pot suferi de boli periimplantare care atacă țesuturile din jurul implanturilor și au o origine inflamatorie.  

Există două forme ale afecțiunii periimplantare, respectiv:  

În cazul mucozitei periimplantare, inflamația este limitată la țesutul periimplantar, fără o pierdere osoasă marginală. Mucozita periimplantară reprezintă stadiul inițial al periimplantitei și este reversibilă prin tratament precoce. Netratată, problema evoluează și se transformă în periimplantită.  

Periimplantita este o inflamație a mucoasei periimplantare însoțită și de o pierdere osoasă marginală. În periimplantită, țesuturile care înconjoară implantul se pot inflama și implantul însuși se poate desprinde. Acest proces provoacă durere, umflături, dificultăți în mestecat și chiar eșecul implantului. 

Potrivit specialiștilor, periimplantita apare la circa 19% dintre pacienții cu implanturi dentare. 

Simptome periimplantită  

Este posibil să te confrunți cu periimplantită atunci când experimentezi:  

Periimplantită: posibile cauze 

Periimplantita este determinată, în primul rând, de o sănătate orală precară, care permite bacteriilor să se acumuleze sub linia gingivală. Bacteriile orale necontrolate pot duce la infecții și inflamații ale gingiei și ale mucoasei. 

Alți factori care cresc riscul de periimplantită mai pot fi:  

Acesta este un factor de risc major pentru periimplantită. De exemplu, implanturile dentare plasate necorespunzător, sau în zone cu un suport osos insuficient, cresc riscul de infecție bacteriană în țesutul periimplantar. 

Aici poate fi vorba despre plasarea unei forțe prea mari asupra implantului, precum mușcarea sau mestecarea alimentelor tari. Acestea cres riscul de periimplantită deoarece provoacă o traumă rapidă asupra osului din jurul implantului.  

Dacă o coroană sau o altă restaurare nu se potrivește corect, pot provoca iritații și inflamații în țesutul de la locul implantului, ceea ce duce la periimplantită. 

Este foarte important să mergi la controalele regulate recomandate de către medicul tău, după implantul dentar, pentru a nu risca să faci periimplantită. La fiecare vizită, specialistul va verifica dacă există probleme cu implantul sau cu țesutul din jur.  

periimplantita, implant dentar, simptomele periiimplantitei infografic | Clinicile Trident

Recomandări de prevenție a periimplantitei 

 Atunci când iei decizia de a-ți pune un implant dentar, este foarte important să optezi pentru o clinică foarte bună, cu specialiști care au experiență consistentă în domeniu și care lucrează cu cele mai bune și calitative materiale pentru implantul dentar.  

Regulile de igienă dentară sunt semnificative și în prevenția periimplantitei. Spală-te pe dinți și folosește dușul bucal sau periuțele interdentare de două ori pe zi. Se recomandă și utilizarea unei ape de gură pentru beneficii suplimentare.  

Obiceiul de a fuma poate duce la parodontită, sau la boli ale gingiilor. Dacă fumezi, sistemul imunitar al organismului tău nu mai luptă cu la fel de multă eficiență împotriva bacteriilor și poți fi predispus la probleme de sănătate orală, inclusiv la periimplantită, dacă ai implanturi dentare. 

Vizitele bianuale la dentist sunt vitale, deoarece verificarea gurii este și mai importantă atunci când ai implanturi dentare. Medicul dentist poate identifica mai devreme probleme precum mucozita periimplantară ș periimplantita și îți poate recomanda măsuri preventive. 

 Acești pași te vor ajuta să previi periimplantita în timp ce îți protejezi sănătatea orală.  

Diagnostic și tratament 

Diagnosticul periimplantitei se face doar la cabinetul specialistului și este destul de similar bolii parodontale. Medicul urmărește prezența simptomelor specifice precum sângerările și secrețiile în jurul implantului. În stadiu avansat, specialistul va observa și pierdere osoasă și infecție.  

Se mai pot utiliza, în procesul de diagnostic, și radiografii panoramice sau tomografie.   

Succesul tratamentului pentru periimplantită depinde de stadiul afecțiunii și de cât de devreme este început tratamentul.  

Dacă periimplantita nu este foarte avansată, este posibil să se inverseze leziunile printr-o combinație de detartraj și aplicarea de soluții antiseptice, pentru curățare în profunzime, și utilizarea de ape de gură sau geluri antimicrobiene.  

În cazul în care periimplantita este avansată, poate fi necesar un tratament suplimentar, cum ar fi terapia chirurgicală pentru a îndepărta țesutul infectat sau grefa osoasă pentru a trata pierderea de os, dar și îndepărtarea chirurgicală a implantului.  

Ai implanturi dentare și experimentezi semnele periimplantitei? Fă-ți o programare la una dintre Clinicile Trident – Cotroceni sau Herăstrău, și vino să găsim soluția optimă pentru tine.