Programează-te

Proteza scheletata – pentru cine este recomandata?

Proteza dentara scheletata este solutia preferata a medicilor si pacientilor in cazurile in care lipsesc mai multi dinti, dar structura osoasa a dintilor ramasi este suficient de puternica pentru a sustine dispozitivul.

Aceasta proteza este o placa mobilizabila, fabricata dintr-o rama de metal sustinuta de piese metalice adaptate pe dantura existenta.

Beneficiile protezei scheletate

Proteza scheletata metalica este in acelasi timp durabila si confortabila. Fiind mai mica decat o proteza traditionala, este mai usor de tolerat de catre pacient.

Beneficii:

– sunt rezistente si usor de intretinut

– sunt mai confortabile la mancat, vorbit

– arata si functioneaza la fel ca dintii naturali

– ajuta si la stabilizarea dintilor existenti

Afecteaza proteza dentara scheletata modul in care vorbim si mancam?

Acomodarea cu proteza dentara scheletata poate dura cateva saptamani, dar activitatile zilnice se vor imbunatati prin repetitie. Inserarea si inlaturarea protezei poate fi dificila la inceput, si poate irita gingia. Consultati medicul specialist pentru a putea modifica proteza acolo unde este deranjata mucoasa gingivala.

Mestecatul cu proteza devine mai usor odata cu trecerea timpului. Pentru inceput, incercati sa mancati alimente usor de mestecat, folosind atat partea stanga cat si cea dreapta, evitati alimentele lipicioase precum guma de mestecat. Odata ce cavitatea bucala se obisnuieste cu proteza scheletata, aceasta va deveni mai usor de purtat.

In timpul vorbitului, proteza isi pastreaza pozitia ancorata pe dintii restanti. La inceput, saliva se va produce excesiv, dar se va ameliora odata cu purtarea acesteia.

In cazul in care proteza se deplaseaza, consultati medicul specialist pentru a modifica piesele de ancorate ale  protezei.

Cum ingrijim proteza dentara scheletata?

Proteza trebuie inlaturata zilnic dupa fiecare masa si indepartate resturile alimentare pentru a mentine sanatatea cavitatii bucale . In cele mai multe dintre cazuri, pacientii nu poarta proteza pe timpul noptii pentru a permite mucoasei bucale sa se regenereze. Aceasta se pastreaza in solutii specifice, nu este indicat sa folositi apa fiarta, apa dura sau sa curatati proteza cu pasta de dinti sau alte materiale abrazive. Nu aplicati presiune pe zonele de prindere ale protezei.

In cazul lipsei dintilor, proteza scheletata este cea mai accesibila alternativa pentru o dantura completa. Durabilitatea si stabilitatea oferite de proteza scheletata o aseaza in fruntea preferintelor pacientilor.

Va asteptam la Clinica Trident pentru un consult profesionist si pentru a va ajuta sa faceti cea mai buna alegere, mai ales in cazul in care aveti nevoie de o proteza dentara scheletata.