Programează-te
UK Flag

Proteza dentară mobilă. De câte tipuri este și în ce situații este indicată

Timp de citit: 5 min Publicat pe: 26.03.2024 Autor: mihai

Alături de protezele fixe, protezele dentare mobile sunt lucrări de protetică dentară folosite de specialiști pentru restaurarea danturii în caz de edentație parțială sau totală. Sub aceeași „umbrelă”, vorbim despre proteze dentare mobile și proteze dentare mobilizabile, fiecare potrivită în anumite situații, pe care le vom detalia mai jos. 

În cele mai mult cazuri, protezele dentare mobile sunt soluții temporare utilizate până când este posibilă înlocuirea lor cu o proteză fixă, care este cea mai bună opțiune din punct de vedere funcțional și estetic.

Restaurarea cu proteză dentară mobilă la Trident București 

Ne-am propus ca fiecare pacient Trident să fie fericit cu noua sa dantură, indiferent dacă este definitivă sau nu. De aceea, avem mare grijă când alegem proteza dentară – trebuie să răspundă 100% nevoii tale și să ți se potrivească perfect. 

Te asigurăm că folosim materiale de calitate în realizarea protezelor dentare mobile, chiar dacă este vorba despre proteze temporare, deoarece credem că pacienții noștri trebuie să se bucure de lucrări de calitate în orice situație, cu funcționalitate fără cusur și o estetică superioară. 

Lasă alegerea protezei dentare mobile în seama echipei de profesioniști Trident. Îți vom ghida fiecare pas în restaurarea dentară, până la obținerea unui zâmbet fără cusur.

proteza-dentara-mobila

Tipuri de proteze dentare mobile 

Cum spuneam mai sus, în această categorie intră atât protezele dentare mobile, cât și cele mobilizabile. 

Protezele mobilizabile sunt lucrări confecționate din ceramică sau rășină aplicată pe un schelet metalic crom-cobalt (în funcție de tipul protezei), care se sprijina pe dintii existenti si pe gingie. Acestea pot fi detașate și igienizate. 

Protezele dentare mobile sunt confecționate numai din rășină și sunt folosite, de regulă, de specialiștii Clinicilor Trident din București ca soluție temporară, un pas intermediar în procesul de restaurare dentară. După câteva săptămâni sau luni, acestea sunt înlocuite cu proteze fixe, superioare funcțional și estetic.  

Proteza telescopată 

Este o proteză mobilizabilă recomandată pacienților care au edentație semnificativă, dar prezintă 2-3 dinți bine ancorați în os. În prima fază a restaurării dentare, dinții restanți sunt preparați și îmbrăcați în coroane metalice (aliaj crom-cobalt) fixate cu ciment. Devin, astfel, puncte de sprijin (sau telescoape primare) pentru lucrarea protetică. În cea de-a doua etapă (cea finală), proteza confecționată din rășină care conține și telescoape secundare, se sprijină pe dinții acoperiți de coroane (telescopele primare) și pe gingie.  

Puntea telescopată 

Lucrare protetică mobilizabilă de dimensiuni mai mici decât proteza telescopată, puntea telescopată are recomandare în edentațiile parțiale și este folosită de specialiștii Trident când alte tehnici de protezare dentară nu sunt compatibile cu situația pacientului. Puntea telescopată este realizată din ceramică, fiind superioară din punct de vedere estetic protezei telescopate. 

Proteza scheletată 

Tot mobilizabilă este și proteza scheletată, o lucrare parțială care se fixează pe dinții naturali (nu pe implanturi). Confecționată pentru pacienții Trident din materiale de calitate – infrastuctura este metalică (aliaj crom-cobalt), iar partea estetică este din rășina, pentru un aspect natural – proteza scheletată trebuie scoasă și igienizată în fiecare zi. 

Stomatologii apelează la acest tip de proteză în cazul pacienților care au suferit edentație semnificativă, dar nu totală, și care au contraindicație pentru implant. 

Proteza dentară mobilă totală 

Lucrarea protetică clasică folosită în edentația totală, cu care se restaurează una din arcade sau ambele. Proteza dentară mobilă totală este făcută din rășină și se fixează prin sucțiune, adica prin crearea unui vacuum între proteză și gingie. Uneori este recomandată folosirea adezivilor speciali pentru proteze dentare, pentru o mai bună stabilitate. 

Și acest tip de proteză se scoate zilnic pentru igienizare. 

Proteza dentară mobilă parțială 

O variantă redusă ca dimensiuni a celei descrise mai sus, proteza dentară mobilă parțială este folosită pentru restaurare în caz de edentație parțială, cu lipsa a mai mult de doi dinți. Aceasta se așază pe gingie este sustinută cu ajutorul unor crosete de dinții restanți. Este confectionată tot din rășină și, la fel, trebuie îndepartată zilnic pentru igienizare. 

Proteza Kemeny 

Este o proteză dentară mobilă de mici dimensiuni, provizorie, folosită la restaurarea a 1-2 dinți post-extracțional sau după inserarea implanturilor, care permite pacientului să-și reia viața socială imediat după intervenție. Confecționată din rășină, aceasta se așază pe mucoasa gingivală și se ancorează pe dinții vecini cu croșete estetice. 

După vindecarea gingiei sau osteointegrarea implantului, proteza Kemeny este înlocuită cu o coroană pe implant sau o punte dentară, proteze fixe, superioare din punct de vedere estetic și funcțional. 

Dacă prezinți edentație și ai nevoie de restaurare dentară, te așteptăm la Clinicile Trident din București. Specialiștii noștri în crearea de zâmbete fără cusur vor alege pentru tine cea mai potrivită lucrare dintre protezele dentare mobile și fixe existente, în funcție de problema cu care te confrunți.

Programează-te și lasă grija frumuseții și sănătății danturii tale în mâinile „făuritorilor de bucurie”. 

Actualizat pe: 26.03.2024
Share pe: