Programează-te

Stomatita – ce este si cum poate fi tratata

Stomatita se manifesta printr-o respiratie urat mirositoare, leziuni in interiorul gurii sau dificultati la inghitire sunt probleme care desi nu sunt grave, sunt neplacute si provoaca un disconfort mare. Afla ce este stomatita si cum o poti trata.

Ce este Stomatita?

Cunoscuta si ca „gura dureroasa” din cauza simptomelor pe care le genereaza, stomatita este o afectiune care impiedica pacientul sa manance, sa vorbeasca sau sa doarma. Aceasta afectiune este o inflamare a mucoasei din interiorul gurii, ce se poate dezvolta pe gingii, pe limba, pe buze, pe partea interioara a obrajilor si pe cerul gurii.

Stomatita este dureroasa si se manifesta prin inrosirea, umflarea si sangerarea zonei afectate. Cauzele afectiunii difera de la o igiena orala indoielnica, pana la arsuri de la mancaruri, medicamente sau infectii. Se poate manifesta si sub forma de alergie la anumite substante.

De cate feluri poate fi stomatita?

Stomatita poate fi de doua feluri:

  1. Aftoasa. Se manifesta prin senzatii de arsura, leziuni, resipratie urat mirositoare sau senzatie de mancarime in interiorul gurii.
  2. Herpetica. Apare in urma transmiterii unui virus si se manifesta prin febra, ulceratii la nivelul cavitatii bucale, halitoza, dificultati la inghitire, gingii umflate sau saliva in exces. Acest tip de stomatita este contagioasa. Se poate transmite prin sarut sau prin alimente sau bauturi impartite.

Deseori apare si la copii. Stomatita aftoasa se manifesta sub forma unei ulceratii galbui, ce apare in interiorul obrajilor, al buzelor si pe limba. Aceasta tulburare nu este contagioasa, insa cea sub forma de herpes se poate transmite, mai ales in cazul celor mici, care isi impart mancarea. La copii, este rezultatul virusului herpes simplex de tip 1, care este periculos pana in momentul in care afectiunea dispare complet.

Desi se manifesta doar pentru maxim 10 zile, stomatita este dureroasa, iar cea aftoasa poate recidiva oricand.

Stomatita tratament 

Metodele de tratament stomatita difera in functie de cele doua tipuri de afectiune. Herpesul poate fi vindecat prin metode usoare si o grija sporita fata de lichidele baute de copii. Daca vorbim despre stomatita aftoasa tratament, atunci se apeleaza la medicatie doar in cazul in care ulceratiile au dimensiuni mari. Un regim fara excese si curatarea atenta a gurii, pentru a elimina microbii pot fi, uneori, metode suficiente pentru vindecare. Insa, cel care ia decizia de tratament pentru stomatita este medicul stomatolog, care poate determina si viitoarele metode de preventie.

Totusi, pacientii nu isi pot da seama de severitatea stomatitei si risca sa fie pusi in fata unei solutii temporare, care nu duc la o vindecare completa. In cazul copiilor, educatia poate fi o forma eficienta de protectie in fata unor viitoare herpesuri. Daca cel mic intelege fenomenul transmiterii afectiunii, atunci va fi aparat si de potentiale riscuri de contactare a herpesului unei persoane apropiate.

Pune-ti sanatatea orala pe primul loc. Te asteptam la clinica stomatologica Trident pentru control de rutina, sfaturi de preventie si igiena, dar si cu tratamentul adecvat pentru tine.