Ce este Stomatita?

Cunoscuta si ca „gura dureroasa” din cauza simptomelor pe care le genereaza, stomatita este o afectiune care impiedica pacientul sa manance, sa vorbeasca sau sa doarma. Aceasta afectiune este o inflamare a mucoasei din interiorul gurii, ce se poate dezvolta pe gingii, pe limba, pe buze, pe partea interioara a obrajilor si pe cerul gurii.

Stomatita este dureroasa si se manifesta prin inrosirea, umflarea si sangerarea zonei afectate. Cauzele afectiunii difera de la o igiena orala indoielnica, pana la arsuri de la mancaruri, medicamente sau infectii. Stomatita se poate manifesta si sub forma de alergie la anumite substante.

De cate feluri poate fi stomatita?

Stomatita poate fi aftoasa ori herpetica. Deseori apare si la copii. Stomatita aftoasa se manifesta sub forma unei ulceratii galbui, ce apare in interiorul obrajilor, al buzelor si pe limba. Aceasta tulburare nu este contagioasa, insa cea sub forma de herpes se poate transmite, mai ales in cazul celor mici, care isi impart mancarea. Stomatita la copii este rezultatul virusului herpes simplex de tip 1, care este periculos pana in momentul in care afectiunea dispare complet. Stomatita sub forma de herpes se manifesta si prin febra.

Desi se manifesta doar pentru maxim 10 zile, stomatita este dureroasa. Cea aftoasa poate recidiva oricand.
Metodele de tratament stomatita difera in functie de cele doua tipuri de afectiune. Herpesul poate fi vindecat prin metode usoare si o grija sporita fata de lichidele baute de copii. Daca vorbim despre stomatita aftoasa tratament, atunci se apeleaza la medicatie doar in cazul in care ulceratiile au dimensiuni mari. Un regim fara excese si curatarea atenta a gurii, pentru a elimina microbii pot fi, uneori, metode suficiente pentru vindecare. Insa, cel care ia decizia de tratament pentru stomatita este medicul stomatolog, care poate determina si viitoarele metode de preventie.

Totusi, pacientii nu isi pot da seama de severitatea stomatitei si risca sa fie pusi in fata unei solutii temporare, care nu duc la o vindecare completa. In cazul copiilor, educatia poate fi o forma eficienta de protectie in fata unor viitoare herpesuri. Daca cel mic intelege fenomenul transmiterii afectiunii, atunci va fi aparat si de potentiale riscuri de contactare a herpesului unei persoane apropiate.

Vezi oferta noastra medicala pentru

Medicii nostri te ajuta sa tratezi Stomatita

Vreau o programare
Meniu
Clinica Trident © 2019 . POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR | Harta Site Clinica Trident
Clinica Stomatologica Trident Str. Louis Pasteur nr 1A, Bucuresti, 050533 | Telefon: 031 005 0920 | Email: office@clinicatrident.ro

designed by: Livedesign