Sunt zile în care ne confruntăm cu sângerări gingivale însă doar pentru că nu simțim durere sau pentru că majoritatea oamenilor le simte, nu înseamnă că putem să le neglijăm. Fie că le observăm când periem dinții sau folosim ața dentară, fie că apar când mâncăm alimente dure, aceste sângerări indică o inflamație a gingiei.
De cele mai multe ori aceasta este în formă incipientă și ușor de tratat – gingivita, dar uneori poate fi singurul semn care trădează o formă profundă a inflamației – parodontita, ce afectează suportul dintelui și care poate să progreseze o perioadă lungă fără semne îngrijorătoare precum retracția gingiei sau mobilitatea dinților.
Diferența între forma incipientă și profundă a inflamatiei parodontale
Poate fi facuta doar medicul dentist parodontolog prin investigații de specialitate.
Cauza unei astfel de inflamații este acumularea de microbi pe surafețele dinților curățate incomplet. Dacă ai considerat că doar periajul dinților de 2 ori pe zi contează, îți spunem că este insuficient. Important este nu numai cât de des, ci și modul în care perim dinții. În plus, în spațiile dintre dinți nu pot fi curătațe complet doar cu periuța de dinți, de aceea sunt recomandate pentru aceste zone produse speciale (precum ața dentară, periuțe interdentare sau dușul bucal).
Dar chiar și așa, tot există zone unde nu vom avea acces bun pentru curățarea zilnică acasă, și pe care doar medicul dentist le poate igieniza prin metode specifice în cabinet. De aceea este important să facem o vizită periodică la cabinetul stomatologic care ne va asigura menținerea sănătății gingiei. Iar de respectarea regulilor de igienizare zilnică a dinților și de realizare a detartajelor periodice depinde nu numai evitarea apariției inflamației gingivale dar și modul în care răspundem la tratament când inflamația deja ne-a afectat.
Deși bacteriile sunt cele care produc inflamația, când le permitem prin menținerea resturilor alimentare pe dinți, există factori care influențează gravitatea inflamației, cei mai importanți fiind fumatul, diabetul zaharat și stresul. Astfel, dacă ești fumător și te gândești că nu te poți lăsa de fumat, ia în considerare și că în cazul în care ai boală parodontală, poți fi una dintre cele 9 din 10 persoane la care vindecarea nu va fi completă. În plus, cu un impact mai redus, contează și vârsta, moștenirea genetică, sistemul imun, dezechilibrele hormonale, anumite medicamente, alimentația neechilibrată.
Atunci când vine vorba de inflamația parodontală, te invităm să fii nu doar prudent ci și optimist: inflamația gingivală este o afecțiune cu consecințe severe care poate fi prevenită dacă acordăm atenție igienei orale și factorilor de risc dar chiar și atunci când aceste lucruri ne scapă de sub control, trebuie să avem în vedere că atât gingivita cât parodontita pot fi tratate cu succes de medicul dentist parodontolog.
Dr. Mariana Caramida
Specialist parodontolog Clinica Trident
Click aici pentru o programare