Ce este parodontoza

Parodontoza sau boala parodontala (cunoscuta si ca paradontoza, paradentoza sau paradontopatie) este o afectiune cronica de tip inflamator a gingiei si a tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada. Netratata, ea poate duce la pierderea dintilor. Cauzele bolii sunt numeroase si diverse: sunt incriminati factori genetici, endocrini, de mediu, psihologici, afectiuni sistemice, boli profesionale, anumite medicamente, stilul de viata nesanatos. Cauza principala este placa dentara – pelicula compusa in principal din bacterii. Ea se formeaza pe dinti cand zaharurile din alimente interactioneaza cu bacteriile existente in mod normal in gura. Daca ramane pe dinti peste trei zile, placa se poate intari, formand tartrul. Acesta este un rezervor pentru bacterii.

Boala parodontala evolueaza in trei stadii: gingivita (inflamatia gingiei), parodontita superficiala si parodontita profunda. In mod normal, gingiile sanatoase sunt ferme, de culoare roz pal. Gingivita se manifesta prin modificarea gingiilor – devin moi si rosii-violacee. De asemenea, papilele interdentare se inflameaza si se desprind de pe dinti, apar dureri, gingiile sangereaza usor, chiar si la periaj delicat. Treptat, afectiunea evolueaza spre structurile profunde, gingia se retrage de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar, apar pungile parodontale, in care se acumuleaza bacterii, tartru, fragmente de os necrozat. In stadiul final, dintii sunt expulzati din alveolele dentare si cad.

Parodontoza – tratament

Ce e de facut? In stadiul de gingivita, prin igiena impecabila si controale la medicul dentist, boala poate fi stopata si chiar eliminata. Pentru mentinerea igienei orale corecte, sunt necesare: periajul dintilor de doua ori pe zi, folosirea zilnica a atei dentare, utilizarea unei periute de dinti moale si inlocuirea ei dupa trei luni.

Tratamentul pentru parodontoza precoce este foarte important, iar scopurile lui sunt prevenirea distrugerii tesuturilor, eliminarea infectiei, prevenirea mobilizarii dintilor. In functie de gradul de gravitate a bolii, medicul dentist din Clinica Trident stabileste un program terapeutic. Placa bacteriana trebuie indepartata, pot fi necesare aplicatii locale de substante antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale orala. Cand defectele osoase din jurul dintelui sunt importante, este necesara aditia de os.

Uneori, sunt necesare si tratamente protetice – analize si echilibrari ocluzale. In stadiile avansate ale bolii, se recurge la tratament chirurgical: chiuretaj subgingival, gingivectomii, operatii cu lambou, aditii osoase, aplicare de substante pentru regenerare a tesutului de sustinere a dintelui.

De ce sa alegi Clinica Trident?

Singura clinica din Europa Centrala si de Est in top 10 cele mai frumoase clinici stomatologice din lume (Sirona)

Linie de sterilizare unica in Romania

Singurul bloc operator la standarde de spital, din Bucuresti

Fara zgomot si miros de dentist

Urgente stomatologice

Parcare & alimentare electrica

*Disclaimer: Parerile apartin intru totul pacientilor nostri, iar tratamentele, precum si rezultatele vor diferi in functie de fiecare caz in parte. 

Medicii nostri te ajuta sa tratezi Parodontoza sau boala parodontala

Vreau o programare
Meniu
Clinica Trident © 2020 . POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR | Harta Site Clinica Trident
Clinica Stomatologica Trident Str. Louis Pasteur nr 1A, Bucuresti, 050533 | Telefon: 031 005 0920 | Email: office@clinicatrident.ro

designed by: Livedesign