Programează-te
UK Flag

Ultimele tehnologii de care poți beneficia la stomatolog

Tehnologii moderne in stomatologie

Tehnologiile tot mai moderne utilizate în stomatologie au condus la apariția aparaturii medicale performante, ce aduce multiple beneficii pacienților, îmbunătățind astfel semnificativ calitatea vieții.

La cât de mult a evoluat stomatologia în ultimii ani putem afirma că frica de dentist este aproape de domeniul trecutului. Procedurile, care erau foarte dureroase pentru pacienți, iar execuția lor se întindea pe o perioadă mare de timp, sunt astăzi mult mai rapide și implică doar un ușor disconfort, nicidecum durere acută.

Dacă nu ai mai călcat de mult pragul unei clinici stomatologice, vei descoperi cu mare plăcere evoluția fantastică a dotărilor și a metodelor noi de lucru. Sunt inovații ce uimesc atât pacientul obișnuit (ce caută soluții rapide, eficiente și accesibile), cât și cercurile științifice de medici.

Există foarte multe informații despre aceste noi tehnologii în mediul virtual, însă unele dintre acestea sunt greșite și pot induce cititorul în eroare. Prin urmare, ne-am propus să trecem în revistă cele mai importante tehnologii moderne de care poți beneficia la stomatolog, explicate pe înțelesul tuturor.

Cele mai noi tehnologii din cabinetele stomatologice

Acestea se referă atât la aparatura folosită de medici, cât și la metode de lucru și tratamente.

Rezolvarea problemelor endodontice la microscop are marele avantaj de a îi permite medicului să se concentreze doar pe zona afectată.

Cum funcționează această metodă?

Prin folosirea unui microscop dentar, stomatologul are posibilitatea de a mări câmpul vizual astfel încât să poată observa, în detaliu, problemele existente în structura dintelui și să înlăture doar țesutul afectat.

Cât despre dezavantaje, singurul aspect mai puțin plăcut, în cazul unei astfel de intervenții, este legat de prețul ușor ridicat.

Cercetările și inovațiile din domeniul esteticii dentare au reușit să creeze aparate dentare ce satisfac mai repede atât nevoile funcționale, cât și pe cele ce țin de imagine. Dintre toate aceste aparate dentare „prietenoase”, modelul cel mai apreciat este cel invizibil. Fiind realizat pentru a putea îndrepta dinții fără ajutorul sârmelor și al brackeților, acesta este impropriu numit aparat dentar, o denumire mai potrivită fiind gutieră transparentă și mobilă.

Cum funcționează acest aparat dentar?

Aparatele dentare invizibile sunt reprezentate de un set de gutiere transparente, de diferite grosimi, realizate cu ajutorul unor tehnologii 3D computerizate, ele reușind să îndrepte dinții prin mișcări ușoare și bine controlate.

Avantajele acestor gutiere sunt legate de faptul că sunt transparente, iar personalizarea lor pe fiecare caz în parte le fac ușor de purtat, fiind fixate perfect pe dinți.

Spre deosebire de cea clasică, radiografia digitală este mult mai rapidă și utilizează mai puține radiații. În plus, este mult mai confortabilă pentru pacient, iar pe medici îi ajută să descopere mai rapid probleme existente.

Cum funcționează această procedură?

Imaginea digitală a unei radiografii este trimisă către un computer, cu ajutorul unui senzor, putând fi apoi expusă pe un ecran.

Avantajele acestei noi tehnologii stomatologice sunt multiple. În primul rând este vorba despre rapiditatea execuției. În al doilea rând, posibilitatea ca aceasta să fie copiată pe un CD sau trimisă pe e-mail oferă medicilor șansa de a prelucra mai departe imaginea cu ajutorul unor programe speciale (prin care se pot efectua măsurători mai exacte, extrem de utile în cazul unui implant dentar). În al treilea rând, pacientul este supus la mai puține radiații (radiografia digitală conținând cu până la 90% mai puține radiații decât radiografia clasică).

Acesta este un proces de prevenire a viitoarelor carii, aplicat în mod special copiilor. Este foarte important de menționat faptul că este un procedeu de scurta durată și deloc dureros.

Cum funcționează acest procedeu?

Pe dinții posteriori (pe suprafața de mestecare, unde se regăsesc adesea cele mai multe fisuri) se aplică un strat de compozite fluide cu rol protector, după care, aceștia sunt curățați, igienizați corespunzător și, în cele din urmă, uscați. Practic, este o procedură de prevenire, nu de tratare.

Astfel, principalele avantaje sunt: prevenirea cariilor, eliminarea durerilor determinate de aceste carii și lupta eficientă împotriva atacului bacteriilor asupra dinților celor mici.

Totodat, sigiliarea dinților se poate face și după procedura de remineralizare, în vederea prevenției demineralizării dinților și a apariției cariilor.

Considerat atât de medici, cât și de pacienți ca fiind tratamentul viitorului, laserul terapeutic este practic înlocuitorul clasicei freze față de care pacienții manifestau un disconfort uriaș. Fiind folosit în tratamente și proceduri multiple din domeniul endodonției, parodontologiei, implantologiei sau chiar al chirurgiei, laserul terapeutic reprezintă o soluție minim invazivă pentru foarte multe probleme stomatologice.

Cum funcționează laserul terapeutic?

Fasciculul luminos al laserului tratează eficient suprafața deteriorată a dintelui, fără a distruge țesutul sănătos din jur și fără a cauza sângerări. Este des folosit în tratarea herpesului, în pregătirea gingiei pentru amprentare, dar și tratamentele de albire a dinților.

Numeroasele avantaje ale laserului terapeutic determină clinicile stomatologice să îl folosească în viitorul apropiat, asta în cazul în care nu o fac deja. Printre beneficiile aduse pacienților se numără: rezultate clinice excepționale, precise, nedureroase și fără sângerări, risc minim de infecții prin protejarea cavității bucale împotriva colonizării bacteriilor și reducerea temerilor pacienților cauzate de zgomotul, presiunea și vibrațiile frezei obișnuite.

Acest nou concept, bazat pe o tehnologie de vârf în domeniul proteticii și esteticii dentare, se adresează în principal pacienților care își doresc rezultate estetice deosebite,într-un timp record.

Cum funcționează această tehnologie?

Tehnologia dezvoltată de specialiștii germani de la Sirona poate fi descrisă astfel: un computer performant înregistrează amprenta digitală a segmentului în care va fi realizată restaurarea, imaginea capturată oferind medicului dentist o vedere tridimensională a zonei respective. Apoi, cu ajutorul softului, se realizează designul precis al lucrării, informația fiind trimisă apoi către un sistem computerizat de frezaj, urmând să fie transformată într-o coroană dentară adaptată perfect nevoilor pacientului.

La nivel de avantaje, tehnologia CEREC înglobează trei caracteristici unice: rapiditate în execuție, precizie și rezultate estetice naturale, adaptate nevoilor pacienților.

De ce inovații stomatologice te vei bucura la clinica Trident?

Toate inovațiile menționate mai sus se regăsesc și în cadrul clinicii noastre: