Programează-te
UK Flag

Anestezia dentară: de câte tipuri este și când se folosește? 

anestezie dentara, dentist care tine in mana un dinte si o injectie pentru anestezie dentara | Clinicile Trident

Multe proceduri stomatologice ar fi dureroase sau imposibil de efectuată fără anestezie dentară. Din fericire, trăim timpurile în care, datorită avansurilor semnificative din domeniul medical, multe proceduri stomatologice sunt acum simple, directe, nedureroase și, mai ales, ideale pentru pacienții anxioși. Află de la specialiștii Trident ce tipuri de anestezie dentară există și când se folosesc.  

Anestezia dentară: când e necesară? 

Pentru mulți pacienți, ideea de vizită la stomatolog este o sursă de stres. Dacă te numeri printre aceștia, ar trebui să știi că afecțiunile dinților nu trec de la sine. Astfel, amânarea unor proceduri ușoare înseamnă doar complicații și dureri mai mari în viitor. În situații de frică extremă de dentist și de intervenții complexe anestezia îți vine în ajutor. 

În stomatologie, anestezia face posibilă desfășurarea unor lucrări la nivelul cavității orale în care este necesară blocarea senzațiilor de durere și disconfort, asigurându-i pacientului o experiență ușoară.  

Anestezia dentară se recomandă în cazul unor proceduri ca: 

anestezie dentara, cand ai nevoie, infografic | Clinicile Trident

Tipuri de anestezie la stomatolog 

În funcție de procedură și de nevoile tale, la stomatolog poți să optezi pentru una dintre cele 3 categorii de anestezie existente. În Clinicile Trident Cotroceni și Herăstrău medicii noștri pot efectua: 

Anestezia locală 

În mod cert, dacă ți-a fost vreodată tratată la stomatolog o carie, ești deja familiar cu anestezia locală. Anestezia locală se face prin administratea unei substanțe de amorțire în gingia din jurul dintelul care urmează să primească tratamentul. Anestezicele locale pot fi sub formă de gel, unguent, cremă, spray și injectabil. 

În timpul anesteziei locale, rămâi conștient și calm, iar procedurile simple decurg fără durere. Ai putea să resimți cel mult presiunea instrumentelor dentare. Anestezia locală se desfășoară în siguranță și are slabe efecte secundare, precum amorțirea buzelor, a obrazului și a giniilor care poate să persiste câteva ore. 

Anestezia generală (totală) 

Prin anestezie dentară generală sau totală, medicul stomatolog poate să intervină un timp mai extins pe dinți și să realizeze proceduri mai lungi și mai complexe. În timpul intervențiilor dentare efectuate sub anestezie generală vei fi complet inconștient și relaxat. Nu vei simți durere și nici nu îți vei aminti detalii din timpul procedurii.  

Anestezia generală a dinților se poate administra intravenos sau printr-o mască.  

În Clinicile Trident Cotroceni și Herăstrău, specialiștii noștri apelează la anestezie generală doar în anumite situații, în funcție de nevoile și problemele pacientului și atunci când tratamentele sunt mai complexe, de exemplu:  

Utilizarea anesteziei generale în stomatologie necesită o evaluare atentă a fiecărui caz, după ce medicul decide că altă formă de anestezie nu este potrivită.  

Sedarea conștientă (analgosedare) 

Sedarea conștientă/analgosedarea/anestezia intravenoasă reprezintă denumiri alternative ale unei proceduri destul de populare cabinetele stomatologice. Se poate face la pacienții care nu necesită anestezie generală. În general, sedarea conștientă este combinată și cu anestezie locală.  

Un avantaj al analgosedării față de anestezia locală ar fi acela că anestezia locală elimină durerea, însă nu și alte senzații neplăcute, cărora și se mai adaugă și înțepăturile gingivale. Sedarea conștientă oferă o experiență stomatologică lipsită de anxietate, prin inducerea unei stări de semi-conștiență. Procedura se realizează intravenos. 

Anestezia intravenoasă este avantajoasă și prin comparație cu anestezia generală, deoarece aceasta din urmă este mai profundă și mai complicată din punct de vedere al aparaturii implicate.  

Posibile efecte secundare ale anesteziei dentare 

În general, efectele secundare sunt mai frecvente în anestezia generală decât în cazul anesteziei locale sau al analgosedării. Este posibil ca, în urma anesteziei dentare, să experimentezi: 

În caz de reacții adverse la anestezia dentară te sfătuim să te adresezi medicul tău.  

Precauții 

Există unele situații sau categorii de pacienți cărora le-ar putea fi recomandat să trateze cu precauție anestezia dentară, cu precăderea pe cea generală, și să discute cu specialistul despre posibilele riscuri. În această categorie intră:  

Îți recomandăm să anunți specialistul dacă treci printr-una dintre situațiile descrise anterior. Totodată, anunță medicul și dacă suferi de alte probleme de sănătate precum hernia hiatală, infecții, răni deschise în gură, reflux gastro-esofagian, alergii greață și vărsături, sau dacă urmezi anumite tratamente cu opioide.  

Ai nevoie de o procedură stomatologică și te temi de anestezie? Sperăm ca informațiile de mai sus să te ajute să scapi de frica de stomatolog și să îți faci o programare la una dintre Clinicile Trident – Cotroceni sau Herăstrău.