Vreau o programare

Carie – ce este și cum ne dăm seama de apariția ei

Carie – cea mai comuna afectiune stomatologica isi face aparitia in mod discret. In momentul in care incepem sa simtim dureri, caria este deja in stadiu avansat. Majoritatea pacientilor apeleaza la medicul stomatolog abia atunci cand disconfortul devine insuportabil. Iar dintele afectat de carie nu mai poate fi salvat in totalitate. 

Preventia este cheia catre o dantura sanatoasa. Astfel, este recomandat ca cel putin o data pe an sa se efectueze o consultatie de rutina, in cadrul careia nu doar ca se va analiza starea vizibila a danturii, ci si cea care nu poate fi observata cu ochiul liber.

carie 

De cate tipuri poate fi o carie? 

Cariile dentare pot fi impartite in doua mari categorii: cele simple, cand nervul dintelui nu este implicat si cele complicate cand caria a afectat deja nervul.In functie de localizarea unei carii, putem vorbi de mai multe tipuri:

In santuri si fosete – aceasta carie se formeaza pe suprafata dintelui si este cel mai usor de observat;

-Pe suprafete netede – caria apare pe suprafetele laterale ale dintilor si poate fi usor trecuta cu vederea; 

-Carie pe radacina dintelui – se formeaza in special la persoanele care sufera de o boala parodontala; 

-Secundare – apar intre dinte si obturatie;

-Carie recurenta – carie care apare sub obturatie si este gasita usor cu ajutorul radiologiei dentare; 

Ultimele doua tipuri de carie sunt numite si carii ascunse, acestea afectand usor dantura. Fiind situate intr-o zona mai putin accesibila, cariile dentare ascunse pot evolua pana in stadiul in care doar durerea accentuata le anunta prezenta. 

Carie ascunsa – cum ne dam seama de prezenta ei?

In cazul in care nu acordam prea multa atentie sanatatii orale, semnalul unei carii ascunse va fi dat doar de durere, moment in care este indicata vizita la medicul stomatolog. De retinut ca nu este obligatoriu ca durerea sa fie cea care anunta prezenta cariei invizibile. Putem constientiza problema din timp daca observam urmatoarele: 

Un dinte si-a modificat culoarea naturala

Aceasta apare sub forma unei pete albe, ce devine apoi cenusie sau, dupa caz, maronie. Chiar si atunci cand avem o carie interdentara modificarea se observa mai greu, o analiza atenta a danturii poate sa ne trimita mai repede la un consult stomatologic. 

Gingia este inflamata

Gingia inflamata apare in cazul cariilor interdentare si este insotita adesea de durere sau disconfort, precum si de sangerare, in timpul periajului dentar. Chiar daca problema nu este vizibila cu ochiul liber, asta nu inseamna ca nu exista. In aceasta situatie, amanarea nu este deloc solutia potrivita, putand duce la complciatii.

Apare o sensibilitate mare la contactul cu anumite alimente sau băuturi

O carie ascunsa poate cauza o sensibilitate accentuata la contactul dintelui afectat cu alimente/bauturi prea calde sau prea reci. in cazul in care sensibilitatea nu dispare si se transforma in durere chiar si dupa incetarea consumarii respectivelor alimente/bauturi, inseamna ca nervul este deja afectat si sanatatea dintelui este real amenintata.

Chiar si dupa periajul dentar, respiratia miroase neplacut

Una dintre cauzele halenei este acumularea de resturi alimentare in interiorul cariilor dentare. In situatia in care cu ochiul liber nu se observa cariile, insa respiratia continua sa aiba un miros neplacut chiar si dupa periaj, exista posibilitatea ca acesta sa fie datorat cariilor interdentare.

Vizita la medicul dentist – obligatorie pentru depistarea și tratarea cariilor ascunse

Cel putin odata pe an este recomandata vizita la medicul stomatolog. Acesta poate verifica starea intregii danturi si, prin vizualizarea atenta cu ajutorul oglinzii dentare si a luminii speciale, poate depista o carie ascunsa, in special una care se formeaza interdentar.

Exista si situatii in care medicul stomatolog nu poate descoperi o carie cu ochiul liber. De aceea, o consultatie include, de regula si o radiografie dentara simpla. Aceasta nu doar ca localizeaza o carie, ci arata cat de profunda este si impactul pe care o poate avea asupra sanatatii orale a pacientului.

Tot in cadrul unei consultatii de rutina, pacientul beneficiaza de toate informatiile necesare ingrijirii corespunzatoare a danturii precum si de sfaturi privind depistarea din timp a problemelor dentare.

Programeaza-te
Servicii Medici Preturi
Meniu
Clinica Trident © 2020 . POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR | Harta Site Clinica Trident
Clinica Stomatologica Trident Str. Louis Pasteur nr 1A, Bucuresti, 050533 | Telefon: 031 005 0920 | Email: office@clinicatrident.ro

designed by: Livedesign