Programează-te

Ce este stomatita aftoasă și cum poate fi tratată

Aftele bucale se manifestată prin respirația urât mirositoare, senzația de arsură în interiorul gurii și dificultăți de deglutiție (înghițire). Reprezintă una dintre cele mai comune probleme de sănătate orală. Deși nu sunt transmisibile și nu au consecințe asupra stării generale de sănătate, sunt foarte dureroase, provocând dificultăți de vorbire și de masticație. Stomatita aftoasă pare cu precădere la adolescenți și tinerii adulți (10-20 de ani) și mai adesea la femei decât la bărbați.

Ce este stomatita aftoasă?

Stomatita aftoasă sau afta bucală este o afecțiune care se manifestă prin apariția unor ulcerații de culoare alb-gălbuie în interiorul cavității bucale. În cele mai multe cazuri, ulcerațiile apar pe zonele moi ale gurii, precum pereții interiori ai obrajilor, pe limbă, pe buze sau în cerul gurii (bolta palatină). Ulcerațiile pot fi minore sau majore, cele din urmă fiind mai mari ca mărime și provocând un disconfort mai profund.

De ce apare stomatita aftoasă?

Aftele bucale pot apărea la orice persoană și la orice vârstă. Afecțiunea se poate manifesta încă din copilărie și deși nu se știu cu exactitate cauzele care îi provoacă apariția, există o serie de factori care o favorizează. Principala cauză este lipsa unei igiene orale corespunzătoare:

Cauzele strict stomatologice care pot provoca apariția stomatitei aftoase sunt:

Simptomele stomatitei aftoase

Când își face apariția, stomatita aftoasă se manifestă prin inflamațiile alb-gălbui (ulcerații) care provoacă disconfort, o senzație de arsură în interiorul gurii și durere în jurul leziunii. În perioadele în care apar afte bucale, igiena orală este mai importantă ca oricând. Medicii stomatologi recomandă periajul dentar de cel puțin două ori pe zi și clătirea cu apă de gură. 

Și la copii și la adulți, manifestările stomatitei durează aproximativ 10 zile și în cele mai multe cazuri este dureroasă. Leziunea din afte se aseamănă cu cele date de virusul herpes simplex dar în cazul acestuia din urmă înainte de ulcerație apar vezicule (bule) cu lichid ”, Mariana Cărămidă – medic specialist parodontolog.

Cel mai important lucru în cazul stomatitei aftoase este să știți să recunoașteți caracteristicile afecțiunii și să o tratați corespunzător. Vizita la cabinetul medicului stomatolog este recomandată în astfel de cazuri nu numai pentru a o trata, dar și pentru a învăța cum poate fi prevenită printr-o igienă orală corectă.

Cum poate fi tratată stomatita aftoasă?

Stomatita aftoasă nu este o afecțiune gravă, dar poate recidiva oricând. Tratamentul nu este unul complicat, ținând cont de faptul că aftele au darul de a dispărea de la sine, dacă nu există complicații. Remediile folosite în cazul stomatitei aftoase sunt îndreptate mai mult asupra simptomelor sale, cu scopul de a calma durerea și a reduce disconfortul. Cele mai eficiente sunt medicamentele anestezice și antiseptice aplicate local, care au scopul de a ține sub control inflamația, de a neutraliza acidul existent la nivelul cavității bucale și de a elimina bacteriile, însă doar la recomandarea medicului. De asemenea, este preferabil să evitați consumul unor alimente picante sau fierbinți, pentru a nu provoca dureri și mai mari.  

“Cei mai mulți dintre pacienți minimizează afecțiunea, nu își dau seama de severitatea stomatitei și nu aplică un tratament corespunzător. Deși poate unora le poate părea o afecțiune banală, recomandarea mea este ca persoanele care se confruntă cu această problemă să își rupă o oră din timpul lor pentru un consult, pentru ca un medic specialist să le spună exact cu ce se confruntă și cum trebuie tratată stomatita.”, Mariana Cărămidă – medic specialist parodontolog.

Când este cazul să mergi la dentist?

În cele mai multe cazuri, ulcerațiile prin care se manifestă stomatita aftoasă dispar de la sine după maxim două săptămâni de la apariție. Însă, în cazuri mai severe, când ulcerul este mai mare de un centimetru în diametru și nu dispare nici după două săptămâni, este recomandată vizita la un cabinet dentar. Poți să iei în calcul un consult la medicul dentist și dacă apar noi afte înainte ca cele vechi să se vindece, aceasta fiind o situație care se repetă frecvent. De asemenea, dacă durerea provocată de ulcerații depășește gradul de suportabilitate și ai stări de febră. 

Un control periodic la medicul dentist te ajută să previi apariția stomatitei aftoase, aflând mai multe detalii despre sănătatea cavității tale bucale. Neglijarea igienei orale poate cauza apariția unui număr mare de afecțiuni, nu doar a stomatitei aftoase. Nu aștepta ca gura ta să fie o rană deschisă pentru a preveni stomatita aftoasă și pentru a avea o igienă orală corectă.