Vreau o programare

Ce este stomatita aftoasă și cum poate fi tratată

Aftele bucale se manifestată prin respirația urât mirositoare, senzația de arsură în interiorul gurii și dificultăți de deglutiție (înghițire). Reprezintă una dintre cele mai comune probleme de sănătate orală. Deși nu sunt transmisibile și nu au consecințe asupra stării generale de sănătate, sunt foarte dureroase, provocând dificultăți de vorbire și de masticație. Stomatita aftoasă pare cu precădere la adolescenți și tinerii adulți (10-20 de ani) și mai adesea la femei decât la bărbați.

ce-este-stomatita-aftoasa-tratament

Ce este stomatita aftoasă?

Stomatita aftoasă sau afta bucală este o afecțiune care se manifestă prin apariția unor ulcerații de culoare alb-gălbuie în interiorul cavității bucale. În cele mai multe cazuri, ulcerațiile apar pe zonele moi ale gurii, precum pereții interiori ai obrajilor, pe limbă, pe buze sau în cerul gurii (bolta palatină). Ulcerațiile pot fi minore sau majore, cele din urmă fiind mai mari ca mărime și provocând un disconfort mai profund.

De ce apare stomatita aftoasă?

Aftele bucale pot apărea la orice persoană și la orice vârstă. Afecțiunea se poate manifesta încă din copilărie și deși nu se știu cu exactitate cauzele care îi provoacă apariția, există o serie de factori care o favorizează. Principala cauză este lipsa unei igiene orale corespunzătoare:

 • Deshidratarea membranei mucoase a cavității bucale
 • Rănirea membranei mucoase bucale
 • Alergii la anumite alimente sau bacterii din cavitatea bucală
 • Alimentație dezechilibrată
 • Boli autoimune care atacă celulele cavității bucale
 • Un sistem imunitar slăbit
 • Stres sau dereglări hormonale
 • Deficit de vitamina B12, acid folic, fier sau zinc
 • Fumat

Cauzele strict stomatologice care pot provoca apariția stomatitei aftoase sunt:

 • Obturații nefinisate
 • Muchii tăioase ale aparatelor dentare mobile sau fixe
 • Anestezie

Simptomele stomatitei aftoase

Când își face apariția, stomatita aftoasă se manifestă prin inflamațiile alb-gălbui (ulcerații) care provoacă disconfort, o senzație de arsură în interiorul gurii și durere în jurul leziunii. În perioadele în care apar afte bucale, igiena orală este mai importantă ca oricând. Medicii stomatologi recomandă periajul dentar de cel puțin două ori pe zi și clătirea cu apă de gură. 

Și la copii și la adulți, manifestările stomatitei durează aproximativ 10 zile și în cele mai multe cazuri este dureroasă. Leziunea din afte se aseamănă cu cele date de virusul herpes simplex dar în cazul acestuia din urmă înainte de ulcerație apar vezicule (bule) cu lichid ”, Mariana Cărămidă – medic specialist parodontolog.

Cel mai important lucru în cazul stomatitei aftoase este să știți să recunoașteți caracteristicile afecțiunii și să o tratați corespunzător. Vizita la cabinetul medicului stomatolog este recomandată în astfel de cazuri nu numai pentru a o trata, dar și pentru a învăța cum poate fi prevenită printr-o igienă orală corectă.

Cum poate fi tratată stomatita aftoasă?

Stomatita aftoasă nu este o afecțiune gravă, dar poate recidiva oricând. Tratamentul nu este unul complicat, ținând cont de faptul că aftele au darul de a dispărea de la sine, dacă nu există complicații. Remediile folosite în cazul stomatitei aftoase sunt îndreptate mai mult asupra simptomelor sale, cu scopul de a calma durerea și a reduce disconfortul. Cele mai eficiente sunt medicamentele anestezice și antiseptice aplicate local, care au scopul de a ține sub control inflamația, de a neutraliza acidul existent la nivelul cavității bucale și de a elimina bacteriile, însă doar la recomandarea medicului. De asemenea, este preferabil să evitați consumul unor alimente picante sau fierbinți, pentru a nu provoca dureri și mai mari.  

“Cei mai mulți dintre pacienți minimizează afecțiunea, nu își dau seama de severitatea stomatitei și nu aplică un tratament corespunzător. Deși poate unora le poate părea o afecțiune banală, recomandarea mea este ca persoanele care se confruntă cu această problemă să își rupă o oră din timpul lor pentru un consult, pentru ca un medic specialist să le spună exact cu ce se confruntă și cum trebuie tratată stomatita.”, Mariana Cărămidă – medic specialist parodontolog.

Când este cazul să mergi la dentist?

În cele mai multe cazuri, ulcerațiile prin care se manifestă stomatita aftoasă dispar de la sine după maxim două săptămâni de la apariție. Însă, în cazuri mai severe, când ulcerul este mai mare de un centimetru în diametru și nu dispare nici după două săptămâni, este recomandată vizita la un cabinet dentar. Poți să iei în calcul un consult la medicul dentist și dacă apar noi afte înainte ca cele vechi să se vindece, aceasta fiind o situație care se repetă frecvent. De asemenea, dacă durerea provocată de ulcerații depășește gradul de suportabilitate și ai stări de febră. 

Un control periodic la medicul dentist te ajută să previi apariția stomatitei aftoase, aflând mai multe detalii despre sănătatea cavității tale bucale. Neglijarea igienei orale poate cauza apariția unui număr mare de afecțiuni, nu doar a stomatitei aftoase. Nu aștepta ca gura ta să fie o rană deschisă pentru a preveni stomatita aftoasă și pentru a avea o igienă orală corectă. 

Last Updated on 1 octombrie 2019

Programeaza-te
Servicii Medici Preturi
Meniu
Meniu
Meniu
Clinica Trident © 2022 . POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR | Harta Site Clinica Trident
Clinica Stomatologica Trident Str. Louis Pasteur nr 1A, Bucuresti, 050533 | Telefon: 031 005 0920 | Email: office@clinicatrident.ro
clinica dentara bucuresti

Clinica Trident, una dintre cele mai bune clinici dentare din Bucuresti, va asteapta intr-un spatiu modern, atat in zona Cotroceni dar si Herastrau. Suntem aproape de tine, cu o echipa de medici de top, la preturi excelente.

Clinica stomatologica Bucuresti, Clinica dentara Bucuresti o echipa de 20 de medici specialisti te poate ajuta cu: extractii dentare, aparate dentare, albire dinti, plombe, indreptarea dintilor, estetica dentara, clinica stomatologica pentru copii

In clinica noastra vei avea o experienta placuta, fara suferinta, o clinica ce ofera atat implanturi dentare oferite de orice cabinet stomatologic dar si servicii stomatologice complexe, operatii dificile realizate in propriul bloc operator.

A fost un drum lung alaturi de pacientii nostri dar am inteles ca respectul pentru client incepe de la primul contact pana la urmarirea ulterioara a planului de tratament, pentru a oferi o experienta completa pacientului.

Fie ca doresti sa merg la un anumit medic stomatolog sau cunosti doar problema si ai nevoie de o solutie, fie ca e vorba de un implant dentar sau cauti un medic specializat in estetica dentara, in cadrul clinicii Trident vei gasi toate specializarile stomatologice de care ai nevoie.

Alege o clinica moderna in locul unui cabinet stomatologic, avand in acest fel acces la mai multe facilitati medicale, la mai multi medici stomatologic nu doar la un singur medic stomatolog