Programează-te
UK Flag

Cele mai frecvente cauze pentru durerea de dinti

durerea de dinti

Durerea de dinti este, de departe, cea mai comuna manifestare a unei afectiuni stomatologice. Majoritatea pacientilor care calca pragul unui cabinet stomatologic a avut, cel putin o data, o durere de dinti. Mai mult, cand vorbesc despre durerea dintilor, pacientii o pun in topul intensitatii manifestarilor afectiunilor din organism.

Topul celor mai frecvente cauze pentru durerea de dinti

  1. Caria dentara si complicatiile ei (inflamatia pulpara);
  2. Leziuni periapicale (granuloame, chisturi dentare);
  3. Fractura dentara;
  4. Traumatisme cu pierdere de substanta dentara;
  5. Post aplicare restaurari protetice (cauze iatrogene).

„Primul sfat pe care l-as da pacientilor este sa vina la stomatolog cand NU se confrunta cu durerea. Daca deja a aparut, clar devine o urgenta prezentarea la medic.” – Florin Lazarescu, medic coordonator Clinica Trident

Durerea de dinti

Durerea de dinti apare din motive diferite: inflamatia pulpei dentare, din cauza infectiilor, afectiunilor gingivale, traumatismelor. De cele mai multe ori, durerea de dinti nu e doar o durere, ci o manifestare a unei afectiuni complexe. Debuteaza cu dureri slabe la masticatie, sensibilitatea dintelui ori gingiei la rece sau cald. Odata cu aparitia unei dureri de dinti, procesul poate continua si cu sangerari gingivale, ca urmare a inflamatiei gingiilor.

Cea mai frecventa cauza pentru durerea de dinti este caria. „Hranim” bacteriile din cavitatea bucala cu zahar si amidon din alimentele pe care le mancam frecvent si ca urmare acestea se inmultesc si produc din ce in ce mai mult acid care ne ataca smaltul dintilor si asa ne trezim cu dinti cariati.

Simptome asociate cu durerea de dinti

Daca nu se apeleaza la un tratament pentru durerea de dinti, atunci ea va creste in intensitate pana cand va deveni insuportabila. Insa, nu acesta este momentul cand pacientii trebuie sa se duca la dentist. Aparitia oricaror manifestari de mai sus inseamna o problema locala, in curs de dezvoltare, ce are nevoie de un tratament, inainte sa afecteze prea mult gingiile sau structura dintilor.

Tipuri de dureri de dinti

Durerile de dinti se manifesta diferit. O durere a dintilor inferiori poate parea ca pleaca din ureche, in timp ce una a danturii superioare poate da impresia ca provine de la sinusuri. De asemenea, durerea poate face ca dintele sa fie atat de sensibil incat chiar si o atingere poate fi deranjanta.

Durerile de dinti netratate nu se vor opri din evolutie. Chiar daca sunt „calmate” cu ajutorul medicamentelor, durerile exprima o afectiune ce trebuie tratata la stomatolog. In urma unei consultatii, medicul dentist va pune un diagnostic si va oferi solutii astfel incat durerea sa fie atenuata cat mai rapid.

Consultatia la stomatolog este pasul definitoriu ca remediu al cauzei durerii. Tratamentul medicamentos luat acasa va rezolva doar efectele afectiunii, pe termen scurt.

Dintii trebuie curatati de resturile de mancare si igienizati cu ajutorul atei dentare. Detartrajul regulat la stomatolog va curata profesionist dintii si va elimina problemele.

Cand merg la stomatolog pentru ca am o durere de dinti

Este indicat ca vizita la medicul dentist sa aiba loc cat mai repede daca exista dureri dentare. Practic, dupa o zi, maximumum doua de la aparitia durerii e recomandat mersul la stomatolog. Un tratament pentru dureri dentare este important pentru ca infectia sa nu se raspandeasca spre ale parti ale corpului.
In tratarea diferitelor dureri de dinti, medicul localizeaza sursa, iar examinarea include si gingiile, maxilarul; poate intra in calcul si radiografia.

Pacientii care se feresc sa mearga la stomatolog cand au dureri sau pur si simplu nu merg la dentist pentru ca e le e frica de durerea la care se gandesc ca vor fi supusi ar trebui sa ia in calcul faptul ca la ora actuala calitatea substantelor anestezice, tehnica anesteziilor, folosirea laserului dentar si a altor tehnologii non invazive au eliminat, practic, notiunea de durere pe scaunul stomatologic.” Florin Lazarescu, medic coordonator Clinica Trident

Tratamentul pentru o durere dentara va depinde in functie de cauza. De exemplu, durerea de masea poate fi de la o carie, caz in care medicul stomatolog va trata dintii cariati. Tratamentul de canal ar putea fi necesar in cazul in care durerea de dinti este determinata de o infectie a nervului dintelui.
O igiena orala corespunzatoare poate preveni durerile de dinti: periajul de cel putin doua ori pe zi, folosirea atei dentare o data pe zi, clatirea o data sau de doua ori pe zi cu apa de gura, vizita la medicul dentist de doua ori pe an pentru curatarea profesionala.

Sfatul nostru este sa faci o vizita la stomatolog inainte sa apara durerea de dinti. Astfel vei preveni afectiuni ale dintilor care pot deveni mai complicate decat par la prima vedere.