Vreau o programare

Obturația dentară – cât timp poate rezista o plombă?

obturatia dentara - plomba dentara

Obturația dentară sau plomba este cea mai frecventă intervenție efectuată în cabinetul de medicină dentară. Această procedură este o metodă de reconstrucție a unui dinte deteriorat de carii. Scopul obturației este redarea funcției și formei normale ale dintelui.

Tipuri de plombe în funcție de materialul folosit

Există 5 tipuri de materiale folosite pentru a repara dinții afectați de carii. Medicul stomatolog îți poate recomanda care este cea mai bună variantă pentru tine.

  • plomba din rășini compozite – este un amestec de material plastic și dioxid de siliciu;
  • plomba de porțelan – mai este denumită și inlay sau onlay ceramic;
  • plomba de ionomeri de sticlă – este un amestec de acizi acrilici și pulbere de sticlă.

Avantajele obturațiilor dentare – cât rezistă o plombă?

Din păcate, o plombă nu poate ține o veșnicie. Durata de viață a unei obturații dentare depinde mulți factori, inclusiv de tipul de material din care este făcută plomba, dar și de dimensiunea acesteia.

Obturațiile dentare pot rezista o durată mare de timp, dacă ținem cont de igiena dentară și respectăm vizitele obligatorii la medic.

Cât costă o plombă?

Este destul de greu de stabilit prețul unei plombe dentare. Acesta depinde, în principal,  de mărimea și materialul plombei. Investind într-o plombă de calitate reduci posibilitatea de a avea nevoie de tratamente suplimentare (obturație de canal, extracție).

Prețurile plombelor sunt stabilite de fiecare cabinet stomatologic în parte în funcție de: localizarea dintelui, dimensiunea cariei, tipul de anestezic folosit și tipul de material utilizat la obturație.

Când se înlocuiește o plomba?

Mărimea unei obturații dentare este importantă. O plombă mică, indiferent de materialul folosit, va rezista mai mult decât o obturație mare. Indiferent de mărimea plombei există câteva situații care ar trebui să te trimită în cabinetul medicului stomatolog pentru înlocuirea sa.

  • cade plomba – un nerv expus ar trebui să te trimită urgent la medic;
  • există crăpături sau fisuri – o plombă fisurată poate fi descoperită de medic în timpul vizitei anuale obligatorii și poate fi reparată cu succes.

Cum ai grijă de dinții plombați?

Dinții ce au fost tratați prin obturație dentară nu au nevoie de o îngrijire specială. Pentru a prelungi durata de viață a unei plombe, dar și pentru a avea o sănătate orală de fier trebuie să avem o rutină de îngrijire. Igiena orală este una dintre cele mai bune investiții pe care le putem face pentru sănătate în general.

Vizitele anuale sau bianuale la medicul stomatolog, spălatul pe dinți de două ori pe zi, folosirea aței dentare sau a periuțelor interdentare, dar și utilizarea apei de gură antibacteriene ne pot feri de problemele dentare.

Probleme care pot apărea după obturațiile dentare

Obturațiile dentare sunt metode sigure de reconstrucție a dinților afectați de carii. Există, foarte rar și efecte mai neplăcute după plombarea dinților.

  • Durerea și sensibilitatea dentară

Sensibilitatea dentară poate să apară imediat după încetarea efectului anesteziei locale. Dinții pot fi sensibili la presiune, aer, dulce sau temperatură. De obicei, această sensibilitate dispare în câteva zile. În această perioadă este recomandată evitarea factorilor ce produc durere.      Dacă durerea nu dispare în 2-4 săptămâni de la obturație este necesară vizita la medic.

  • Deteriorarea plombei

Presiunea din timpul masticației poate duce la tocirea, fisurarea sau fracturarea plombei dentare. Aceste fisuri se pot detecta la controlul anual și se pot repara. O fisură nereparată poate duce la apariția unei carii.

În prezent, obturațiile dentare sau plombele reprezintă cea mai sigură și rapidă metodă de trata dinții cariați, indiferent de materialul din care sunt realizate acestea.

Sursa foto: pixabay.com

Programeaza-te
Servicii Medici Preturi
Meniu
Clinica Trident © 2020 . POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR | Harta Site Clinica Trident
Clinica Stomatologica Trident Str. Louis Pasteur nr 1A, Bucuresti, 050533 | Telefon: 031 005 0920 | Email: office@clinicatrident.ro

designed by: Livedesign