Vreau o programare

Obturatia dentara – cat timp poate rezista o plomba?

femeie-cu-plomba-dentara

Obturatia dentara sau plomba este cea mai frecventa interventie efectuata in cabinetul stomatologic. Aceasta procedura este o metoda de reconstructie a unui dinte deteriorat de carii sau fracturi, dupa ce caria a fost curatata. Scopul plombarii unui dinte este redarea functiei si formei sale normale, dar si prevenirea evolutiei altei carii in urma aglomerarii de bacterii.

Tipuri de plombe

In functie de materialul folosit, exista mai multe tipuri de plombe dentare care pot fi folosite de catre medicul stomatolog, la preferinta fiecarui pacient, dar si in functie de complexitatea cazului. Poti alege: 

Plomba din rasini compozite

Se realizeaza dintr-o rasina sintetica (compozit) de culoarea dintilor. Este un tip de obturatie care ofera avantaje estetice, fiind de aceeasi culoare cu dintele, indicata in distructii coronare mici si medii.

Plomba din ionomeri de sticla

Ionomerii sunt rezultati dintr-un amestec de acizi acrilici si o pulbere fina de sticla. Compusul pentru obturatie este de culoarea dintelui, insa nu poate imita luciul natural al smaltului. Este indeosebi utilizat in cazurile in care izolarea este dificila, fiind un material care face priza in mediu umed sau pentru obturatii cu caracter provizoriu.

Plomba de portelan ( inlay si onlay)

Este un tip diferit de obturatie, fiind la granita dintre plomba si coroana dentara. Se poate realiza in laborator sau direct in cabinet cu ajutorul tehnologiei CAD CAM si se indica in distructii coronare mari si pe dintii devitali.

Cat rezista o plomba?

Durata de viata a unei obturatii dentare depinde de mai multi factori, inclusiv de tipul de material din care este realizata, dar si de dimensiunea acesteia. 

Este important de inteles faptul ca plombele trebuie schimbate din cand in cand, motiv pentru care vizita de rutina, de doua ori pe an la cabinetul stomatologic este recomandata. 

Obturatiile dentare pot rezista timp de mai multi ani, daca este respectata igiena dentara si nu apar probleme dentare mai grave.

Probleme care pot aparea in urma unei obturatii dentare

Obturatiile dentare sunt metode sigure de reconstructie a dintilor afectati de carii. Exista, foarte rar, si efecte mai neplacute dupa plombarea dintilor, precum: 

Durerea si sensibilitatea dentar

Sensibilitatea dentara poate sa apara imediat dupa incetarea efectului anesteziei locale. Dintii pot fi sensibili la presiune, aer, dulce sau temperatura. De obicei, aceasta sensibilitate dispare in cateva zile. In aceasta perioada este recomandata evitarea factorilor ce produc durere. Daca durerea nu dispare in 2-4 saptamani de la obturatie este necesara vizita la medic.

Deteriorare sigilarii (pierderea etanseitatii)

Presiunea din timpul masticatiei poate duce la tocirea, fisurarea sau fracturarea plombei dentare. Aceste fisuri se pot detecta la controlul anual si se pot repara. O fisura nereparata poate duce la aparitia unei carii.

In prezent, obturatiile dentare reprezinta cea mai sigura si rapida metoda de trata dintii cariati, indiferent de materialul din care sunt realizate acestea.

Cat costa o plomba dentara?

Preturile plombelor sunt stabilite de fiecare cabinet stomatologic in parte in functie de localizarea dintelui, dimensiunea cariei, tipul de anestezic folosit si tipul de material utilizat la obturatie. 

La clinica Trident, pretul plombelor dentare poate fi vizualizat aici 

Cand se inlocuieste o plomba?

Marimea unei obturatii dentare este importanta. Una mai mica, indiferent de materialul folosit, va rezista mai mult decat o obturatie de dimensiuni mai mari. Indiferent de marimea sa, daca plomba cade sau exista fisuri in ea, trebuie inlocuita imediat.  

Dintii ce au fost tratati prin obturatie dentara nu au nevoie de o ingrijire speciala. Pentru a prelungi durata de viata a unei plombe, dar si pentru a avea o sanatate orala buna este nevoie de o rutina de ingrijire. Igiena orala este una dintre cele mai bune investitii pe care le poti face pentru sanatate in general.

Vizitele anuale sau bianuale la medicul stomatolog, spalatul pe dinti de doua ori pe zi, folosirea atei dentare sau a periutelor interdentare, dar si utilizarea apei de gura antibacteriene indeparteaza problemele dentare.

Alege Clinica Trident pentru sanatatea dintilor tai, fie ca ai nevoie de un consult de rutina, o plomba, o coroana dentara sau un implant!

Programeaza-te
Servicii Medici Preturi
Meniu
Meniu
Meniu
Clinica Trident © 2022 . POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR | Harta Site Clinica Trident
Clinica Stomatologica Trident Str. Louis Pasteur nr 1A, Bucuresti, 050533 | Telefon: 031 005 0920 | Email: office@clinicatrident.ro
clinica dentara bucuresti

Clinica Trident, una dintre cele mai bune clinici dentare din Bucuresti, va asteapta intr-un spatiu modern, atat in zona Cotroceni dar si Herastrau. Suntem aproape de tine, cu o echipa de medici de top, la preturi excelente.

Clinica stomatologica Bucuresti, Clinica dentara Bucuresti o echipa de 20 de medici specialisti te poate ajuta cu: extractii dentare, aparate dentare, albire dinti, plombe, indreptarea dintilor, estetica dentara, clinica stomatologica pentru copii

In clinica noastra vei avea o experienta placuta, fara suferinta, o clinica ce ofera atat implanturi dentare oferite de orice cabinet stomatologic dar si servicii stomatologice complexe, operatii dificile realizate in propriul bloc operator.

A fost un drum lung alaturi de pacientii nostri dar am inteles ca respectul pentru client incepe de la primul contact pana la urmarirea ulterioara a planului de tratament, pentru a oferi o experienta completa pacientului.

Fie ca doresti sa merg la un anumit medic stomatolog sau cunosti doar problema si ai nevoie de o solutie, fie ca e vorba de un implant dentar sau cauti un medic specializat in estetica dentara, in cadrul clinicii Trident vei gasi toate specializarile stomatologice de care ai nevoie.

Alege o clinica moderna in locul unui cabinet stomatologic, avand in acest fel acces la mai multe facilitati medicale, la mai multi medici stomatologic nu doar la un singur medic stomatolog