Programează-te

Cu ce se ocupa un medic pedodont

Sanatatea orala joaca un rol important in starea generala de sanatate. Copiii nu fac exceptie in aceasta ecuatie, mai ales in perioada in care le cad dintii de lapte si apar cei permanenti, moment care marcheaza felul in care dantura lor va arata si la maturitate. De aceea, copiii se bucura de o specializare in stomatologie, doar pentru ei: pedodontia. 

Medicul pedodont sau dentistul copiilor este un medic stomatolog specializat in afectiunile dentare ale copiilor, bebelusilor si adolescentilor. Pedodontul se concentreaza pe problemele dentare unice ale fiecarui copil in dezvoltarea lui, atat la nivel de gingie, dinte sau maxilar.

De ce este un pedodont un dentist special?

In primul rand, pentru ca pacientii sai, copiii, sunt in sine speciali. Insa, si problemele de pedodontie cu care se poate confrunta sunt sensibile. 

Prima varianta de dinti la copii apare in primele sase luni de viata. Dintii de lapte incep sa cada in jurul varstei de 6-7 ani si sunt inlocuiti cu dintii permanenti. Una din cele mai mari preconceptii despre ingrijirea danturii copilului este ca dintii de lapte nu au nevoie de atentie medicala, pentru ca oricum vor cadea la un moment dat. Un medic pedodont ar zambi cu tristete, si ar explica de ce, din contra, dintii de lapte necesita aceeasi atentie medicala ca si cei permanenti.

Dintii primari sau de lapte sunt foarte importanti pentru sanatatea si dezvoltarea copilului. Pe langa functionalitatile de mestecare, vorbire si zambire, dintii primari ocupa si pastreaza spatiu in gingie pentru eruptia viitorilor dinti permanenti, care deja cresc pe sub gingie. In functie de cat de sanatosi, puternici si drepti sunt cei de lapte, la fel se vor dezvolta si cei permanenti.

Spre exemplu, daca un dinte de lapte cade prematur, dintele secundar poate erupe intr-un unghi stramb, aglomerand spatiul de langa el pentru ceilalti dinti. Tot medicul pedodont va explica ca dintii de lapte dau fetei aspectul sau normal, ajuta la dezvoltarea vorbirii si impulsioneaza dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase de nutritie (dintii lipsa sau cu probleme creeaza probleme de masticatie, ceea ce-i poate face pe copii sa respinga mancarea).  

Cele mai frecvente probleme de pedodontie

Carii

Cariile la copii pot sa apara pentru ca celor mici nu le place sa se spele cu rigurozitate pe dinti, mai ales de doua ori pe zi, cum este indicat. Lipsa igienei, impreuna cu placerea de a manca dulciuri, pot duce la aparitia cariilor, rezultate din acumularea placii dentare.

Accidente

Copiii, prin definitie, au nevoie sa se joace si sa fie activi. De multe ori cad sau se lovesc accidental, ceea ce poate, in unele cazuri sa duca la o urgenta dentara, precum lezarea, craparea sau chiar pierderea unui dinte. Intr-un astfel de caz, este necesara o vizita la medicul pedodont de urgenta.

Sensibilitate dentara

Cel mic se poate plange de durere sau disconfort la nivel dentar. Medicul pedodont, in urma unui consult, va determina daca este vorba de carii, eruptia dintilor permanenti, probleme de smalt, dinti strambi sau crapati sau o problema cauzata de un aparat dentar. Indiferent de cauza, pedodontul va stii cum sa calmeze durerea copilului.

Probleme de ortodontie

Supramuscatura sau dintii aglomerati sunt semne de alarma care ar trebui analizate cat mai repede de pedodont. Corectarea danturii, cu cat se face mai din timp, are mai multe sanse de a rezulta intr-o dantura sanatoasa si aliniata la maturitate.

Utilizarea excesiva a suzetei si sugerea degetului mare

Ambele, activitati predilecte ale copilului mic, insa, cu consecinte grave asupra sanatatii orale. Pot duce la muscatura deschisa, un tip de malocluzie in care dintii superiori nu reusesc sa atinga dintii inferiori. In asemenea cazuri, medicul pedodont va recomanda, cel mai probabil, utilizarea unui aparat dentar.

Boli gingivale

Contrar primei impresii, bolile gingivale sunt frecvente si in randul copiilor. Sunt adesea insotite de inflamatie si umflarea gingiilor si sunt cauzate de igiena dentara precara.

Nu intamplator exista o ramura a stomatologiei dedicata doar copiilor – pedodontia. Cei mici se pot confrunta cu aceleasi probleme dentare complexe ca si adultii, motiv pentru care vizita de rutina la medicul pedodont este mai mult decat necesara. Va asteptam la clinicile Trident din Bucuresti, pentru o programare  la unul din medicii nostri pedodonti, intr-un spatiu in care cei mici se vor simti ca intr-un taram de poveste, fara nicio urma de anxietate sau frica de dentist.