Atunci cand cad dintii de lapte la un copil, acestia fac loc dintilor definitivi sa creasca. In aceasta etapa este necesara ingrijirea adecvata a dintilor si gingiilor, de acestea depinzand starea de sanatate a danturii viitorului adolescent și adult.
Ce sunt dintii de lapte?
Dintii de lapte (primari) incep sa se formeze din perioada embrionara si devin vizibili la aproximativ sase luni dupa nastere. In mod obisnuit, bebelusii au 20 de astfel de dinti (zece superiori si zece inferiori), majoritatea acestora crescand intre 2 si 3 ani.
Dintii de lapte care cad se diferentiaza de dintii adulti prin:
- Smaltul mai subtire;
- Culoarea mai deschisa;
- Marimea mai mica;
- Forma;
- Radacinile dentare mai mici.
Cand cad dintii de lapte?
Dintii de lapte cad in mod natural in jurul varstei de 6-7 ani Cu toate acestea, momentul in care incepe inlocuirea dintilor primari variaza de la copil la copil. Primii dinti de lapte care cad sunt incisivii frontali (superiori si inferiori), urmati de incisivii laterali, molari si canini.
Procesul care duce la pierderea dintilor de lapte incepe cu resorbtia radacinilor dentare, ceea ce face ca intregul dinte sa se clatine din ce in ce mai mult. Acest proces poate dura chiar si cateva luni, timp in care dintii definitivi incep sa impinga dintii primari.
Momentul cand cad dintii de lapte variaza in functie de tipul de dinte si starea de sanatate a danturii celor mici. Daca micutii nu au suferit boli sau afectiuni care sa duca la extragerea dintilor atunci dintii primari vor cadea astfel:
- Incisivii centrali inferiori, la 6-7 ani;
- Incisivii centrali superiori, intre 6-7 ani;
- Incisivii laterali inferiori, intre 7-8 ani;
- Incisivii laterali superiori, intre 7-8 ani;
- Primii molari inferiori; intre 9-11 ani;
- Primii molari inferiori; intre 9-11 ani;
- Caninii inferiori; 9-11 ani;
- Caninii superiori; 10-12 ani
- Molarii secundari inferiori; 10-12 ani;
- Molarii secundari superiori; 10-12 ani;
Varsta exacta la care cad dintii de lapte difera in functie de fiecare copil. Cu toate acestea, daca exista o intarziere mai mare de un an intre varsta la care ar trebui sa inceapa aceasta schimbare a danturii si varsta la care chiar are loc acest proces atunci este indicata o vizita la un medic pedodont.
Cum ingrijim dintii de lapte ai copiilor?
Chiar daca dintii de lapte cad la doar cativa ani dupa ce au aparut asta nu inseamna ca nu trebuie ingrijiti corespunzator. O dantura de lapte sanatoasa permite o tranzitie lina catre dantura de adult.
Atunci cand cad dintii de lapte este important sa te asiguri ca cel mic urmeaza o serie de reguli clare, dar simple de igiena orala:
- Perierea dintilor de cel putin doua ori pe zi;
- Folosirea atei dentare pentru indepartarea resturilor dintre dinti;
- Limitarea consumului de alimente sau bauturi cu zahar;
In plus, odata ce incep sa se schimbe dintii de lapte este important sa stabilesti vizite regulate la medicul stomatolog pentru a te asigura ca dintii de lapte sunt inlocuiti, fara complicatii, de dintii definitivi.
Pentru a limita disconfortul resimtit de copil atunci cand un dinte de lapte este pe cale sa cada este indicata:
- Folosirea unui cub de gheata pentru amortirea gingiei din care creste dintele;
- Utilizarea unui servetel curat pentru a extrage dintele de lapte;
- Clatirea cu apa de gura pentru a dezinfecta zona si a evita hemoragiile.
Este important ca atunci cand cad dintii de lapte, parintii sa isi pastreze calmul. Aparitia danturii adulte este o parte importanta a procesului de crestere prin care trec cei mici, iar un medic stomatolog va poate oferi sfaturile necesare pentru a trece peste aceasta perioada cu succes. Programeaza un consult la clinica Trident pentru copilul tau!