Programează-te
UK Flag

Cum ingrijim corect dantura copiilor mici

Timp de citit: 4 min Publicat pe: 06.10.2021 Autor: florin
ingrijire orala copii, fetita care se spala pe dinti

Atunci cand esti parinte vrei sa faci totul pentru copilul tau, sa aiba parte de cea mai buna ingrijire de care are nevoie chiar din primele momente de viata. Pe masura ce copii cresc, cresc si provocarile pe care le ai de infruntat. Printre acestea se numara si ingrijirea corecta a danturii celor mici.

Stabilirea unor obiceiuri bune de ingrijire a danturii este foarte importanta pentru modul in care acesta se dezvolta in viitor. O buna igiena dentara si vizitele regulate la medicul stomatolog te vor ajuta sa ai grija de copilul tau si de zambetul acestuia.

Ingrijirile de care au nevoie cei mici variaza in functie de varsta lor si stadiul de dezvoltare a danturii lor.

Ingrijirea danturii bebelusilor

In cazul celor mai multi bebelusi, dintii incep sa apara intre 6 si 10 luni. Pentru unii micuti, dintii pot sa creasca chiar de la trei luni. Trebuie subliniat ca ritmul si ordinea in care cresc dintisorii poate varia de la caz la caz. Cu toate acestea, in general, incisivii sunt primii care apar, iar dezvoltarea completa a danturii ar trebui sa aiba loc pana la varsta de 2,5-3 ani.

Obiceiurile de hranire pot contribui, in mod semnificativ, la sanatatea dintilor unui bebelus. Daca cei mici adorm cu un biberon cu lapte sau cu o suzeta care a fost scufundata in miere sau zahar in gura, pot fi expusi riscului de aparitie a cariilor dentare. Chiar si alaptatul prelungit, mai ales pe timp de noapte, poate cauza aparitia precoce a cariilor. Acest lucru permite bacteriilor din specia Streptococcus mutans sa se inmulteasca si sa deterioreze smaltul dentar.

Este recomandata ingrijirea danturii odata cu aparitia primului dinte. Pentru a proteja dantura si a minimiza disconfortul celui mic este indicata folosirea unei periute moi si a unei cantitati mici de pasta de dinti, de preferat cu fluor, pentru a intari smaltul.

Ingrijirea danturii copiilor mici

In primii ani de viata, este indicat ca parintii sa fie cei care se ocupa de periatul dintilor. In primul rand cei mici au nevoie de timp sa invete cum sa tina periuta de dinti in mana si care sunt tehnicile optime pe care ar trebui sa le foloseasca.

Este recomandata perierea de cel putin doua ori pe zi in acest punct al dezvoltarii copiilor. Daca micutul sau micuta nu sta linistit atunci cand vrei sa ii cureti dintii, poti sa ii dai o jucarie cu care sa se distreze in acele cateva minute.

Ingrijirea danturii prescolarilor si scolarilor

Pe masura ce copilul creste este indicat sa il incurajezi sa aiba un rol din ce in ce mai activ in mentinerea sanatatii orale. Astfel, de acum ar trebui sa poata folosi periuta de dinti de unul singur, dar inca sub supravegherea ta. De asemenea, acum este momentul in care ii poti explica cum sa foloseasca in mod corect ata dentara pentru a indeparta resturile alimentare dintre dintisori.

Ingrijirea dintilor nu se rezuma doar la periaj sau la folosirea atei dentare. Pentru a avea o dantura sanatoasa este indicat ca cei mici sa fie familiari cu importanta spalarii dintilor de cel putin doua ori pe zi. De asemenea, tot in aceasta parte a copilariei este important ca cei mici sa fie obisnuiti cu vizitele la dentist si cu o dieta echilibrata pentru a evita cariile.

Zambetul copilului tau este cel mai important lucru pentru tine si ai face orice sa ai grija de el. Specialistii Trident iti stau la dispozitie cu sfaturile de care ai nevoie pentru igiena orala a micutului tau, metode de periaj si tratamentele adecvate atunci cand apar cariile sau incep sa cada dintii de lapte.

Actualizat pe: 06.10.2021
Share pe: