Programează-te

Ce trebuie sa stii atunci cand iti alegi o pasta de dinti

pasta de dinti intinsa sub forma de zambet

Spalatul pe dinti este unul dintre obiceiurile cu care cei mai multi isi incep dimineata. In ceea ce priveste aspectul si sanatatea danturii, pasta de dinti folosita se dovedeste a fi la fel de importanta ca periuta si tehnica folosita.

O pasta de dinti adaptata nevoilor tale te poate ajuta sa ai un zambet mai frumos, o respiratie placuta si sa reduci riscurile asociate aparitiei unor carii, gingivite sau altor probleme dentare.

De ce este important sa te speli cu pasta de dinti?

Placa dentara este principalul factor care duce la aparitia bolilor gingivale si a cariilor. Atunci cand nu este indepartata in mod constant aceasta se depune si formeaza tartrul, un mediu ideal pentru dezvoltarea coloniilor de bacterii. Cel mai eficient mod prin care poti preveni formarea tartrului este prin periaj.

Beneficiile asociate cu pasta de dinti nu se limiteaza doar la efectul sau de curatare si indepartare a placii dentare. In plus, te poti bucura de:

Cum trebuie folosita pasta pentru sanatatea dentara?

Cantitatea de pasta pe care trebuie sa o folosesti depinde de varsta la care te afli. Astfel, pentru copii sub trei ani este recomandat sa nu folositi o pasta de dinti cu fluor, pentru a se evita ingerarea.

Este recomandata folosirea pastei de dinti cu fluor incepand cu varsta de 3-6 ani si atunci in cantitati reduse. Dupa varsta de sapte ani, pasta aplicata pe periuta nu trebuie sa fie mai mare decat un bob de mazare.

In ceea ce priveste protejarea dintilor, pasta reprezinta doar o parte a procesului. Din aceasta cauza este recomandat periajul de cel putin doua ori pe zi timp de cel putin doua minute.

In ultimii ani, pe piata au aparut mai multe variante de pasta de dinti neagra, pe baza de carbune, care sustin faptul ca pot ajuta la albirea dintilor. Carbunele insa este un material care se dovedeste a fi abraziv. Exista dovezi stiintifice limitate care sa sustina faptul ca un astfel de produs ar fi benefic.

Ce contine pasta de dinti?

Pasta de dinti poate fi produsa sub forma de gel, pasta sau pulbere. Indiferent de forma pe care aceasta o are, majoritatea pastelor de dinti contin aceste ingrediente:

Cum alegi cea mai buna pasta?

Pentru a alege o pasta buna de dinti este important sa afli ce continut de fluor are aceasta. Este recomandata folosirea unei paste de dinti care contine cel putin 1.000 de parti pe milion de fluor. Cu toate acestea, alegerea unei paste de dinti trebuie facuta si pornind de la nevoile danturii tale:

Cum ai grija in plus de dintii tai?

Pasta dentata pe care o folosesti reprezinta o parte importanta a igienei dentare dar nu si singura. Pe langa pasta de dinti si periaj exista o serie de lucruri pe care le poti face pentru a preveni aparitia cariilor, gingivitei, abceselor sau a altor boli care afecteaza integritatea si aspectul danturii tale:

Pentru orice problema de natura stomatologica te asteptam la Clinica Trident.