Programează-te

Cum putem preveni problemele dentare la copii?

probleme dantura copii mici, bebelus care se spala pe dinti

Multi dintre parinti neglijeaza problemele dentare ale copiilor, mai ales la varste foarte fragede, bazandu-se pe faptul ca dintii de lapte nu vor afecta pe termen lung sanatatea celor definitivi, pentru ca oricum o sa cada. Total gresit! Este obligatoriu sa fie ingrijiti si curatati in mod corespunzator, astfel incat bacteriile si tartrul sa nu se dezvolte. Pentru a ajuta pacientii micuti, in structura noului sediu al Clinicii Trident este infiintat si un centru pentru copii, unde acestia au acces la tratamente stomatologice performante, intr-un cadru adecvat varstei si o atmosfera prietenoasa.

Va oferim sfaturi importante despre cum puteti preveni aparitia celor mai frecvente afectiuni dentare ale celor mici.

Caria de biberon

Numita si “caria copilariei”, aceasta problema dentara este foarte frecventa in randul copiilor care sunt dependenti de biberon si consuma foarte des bauturi cu o cantitate mare de zahar (sucuri de fructe, lapte praf etc). La fel ca toate alimentele, aceste lichide se descompun in zaharuri simple in cavitatea bucala, care se transforma la randul lor in bacterii daca nu sunt curatate la timp. Din aceasta cauza apar cariile.

Cum sa preveniti caria copilariei?

Dintii strambi din cauza suzetei sau a degetului supt

Este destul de greu sa gasesti un copil caruia sa nu ii placa sa adoarma cu degetul in gura sau sa se joace cu suzeta. Acest lucru nu reprezinta o problema decat in cazul in care continua pana la o varsta mai inaintata. Cand incep sa apara primii dinti permanenti ai unui copil, obiceiul de a suge degetul poate duce la deplasarea incorecta si la strambarea acestora. In afara consecintelor de ordin estetic, este posibil ca cel mic sa aiba probleme de vorbire sau sa nu poata manca in mod corect din cauza danturii.

Cum sa preveniti strambarea dintilor?

Odata ce erup primii dinti, este bine sa va incurajati copilul sa renunte la obiceiul de a-si suge degetul sau de a folosi suzeta. Pentru a avea succes, le puteti oferi mici recompense care sa le dea de inteles ca este un pas firesc pe care trebuie sa il faca si ca sunt pe drumul cel bun.

Pierderea timpurie a dintilor de lapte

Daca un copil isi pierde dintii de lapte inainte ca cei definitivi sa apara, acest lucru se intampla din cauza cariilor sau a unor leziuni si poate crea probleme in alinierea dintilor permanenti, pentru ca se pierde spatiul necesar. Daca nu sunt luate masuri, restul dintilor se pot aduna in locul destinat celui permanent.

Cum sa preveniti pierderea timpurie a dintilor de lapte?

Pentru a preveni aparitia cariilor dentare si a leziunilor la nivelul smaltului, copiii trebuie sa invete sa aiba o rutina adecvata in ceea ce priveste igiena orala din primele zile de viata. De asemenea, pentru ca nutritia reprezinta un capitol foarte important, asigurati-va ca oferiti copiilor doar alimente sanatoase, fara zahar.

NU UITATI! Daca nu sunt tratate la timp, cariile dentare ale copiilor pot provoca dureri si pot afecta masticatia, ducand chiar la anomalii dentare sau tulburari de ocluzie (ale muscaturii). De aceea, Clinica Trident ofera servicii de stomatologie perfecte pentru cei mici, precum sigilarea si fluorizarea, doua proceduri care intaresc smaltul dintilor si impiedica aparitia cariilor.