Programează-te

Frica de dentist la copii – pregătirea pentru vizita medicală

Specialiștii Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică recomandă ca prima vizită a celor mici la dentist să se realizeze în jurul vârstei de 1 an, la apariția primilor dințișori. Vestea bună este că la această vârstă copiii nu sunt conștienți de actul medical și, deci, frica nu există.

Odată cu trecerea timpului, însă, aceștia încep să înțeleagă ce presupune vizita la stomatolog, iar anumite proceduri, mai mult sau mai puțin dureroase, le pot induce frica de dentist. Această teamă este una dintre marile probleme cu care părinții se confruntă.

Cum consultația stomatologică periodică este absolut necesară în vederea menținerii unei danturi sănătoase, părinții trebuie să găsească mijloacele necesare pentru a diminua această temere. Pregătirea pentru vizita la dentist, oricât de complicată ar părea, este esențială și trebuie tratată astfel cu multă responsabilitate.

Odontofobia – ce este și cum apare?

Această teamă de dentist se numește odontofobie, recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o boală reală, ce împiedică adesea buna desfășurare a actului medical. Ea a fost introdusă în clasificarea internațională a bolilor, în categoria fobiilor, în anul 1996.

Există două cauze care duc la instalarea acestei temeri, spun specialiștii:

Din aceste cauze, copiii pot refuza total vizita la cabinetul stomatologic și astfel problemele dentare se pot agrava cu timpul. Vestea bună este că teama de dentist poate fi alungată sau chiar prevenită prin tehnici ușor de pus în practică.

Cum îndepărtăm frica de dentist a celor mici?

Fie că vorbim de prima vizită la dentist sau de o a doua, există metode prin care se poate îndepărta parțial sau complet teama de dentist. Acestea îi vizează atât pe părinți, care trebuie să le vorbească copiilor în mod pozitiv despre dentist, cât și pe medici, care trebuie să îi abordeze cu multă răbdare pe cei mici.

Iată care sunt tehnicile pe care le pot aplica părinții înainte sau după vizita la stomatolog:

Iată tehnicile de relaxare ce pot fi aplicate în timpul vizitei, atât de către medici, cât și de către părinți:

Clinica dentară Trident – locul în care Zâna Măseluță este prietena copiilor

Personalul calificat al clinicii Trident tratează cu succes problemele dentare ale celor mici, fără ca aceștia să manifeste teamă față de consultațiile viitoare. Știind cât de sensibili pot fi copiii la durere și la schimbare, medicii dentiști au învățat să-i abordeze cu multă răbdare, înțelegere și într-un mod jucăuș.

Desigur că, pentru a elimina teama de dentist a micuțului, și voi, părinții, aveți un rol extrem de important. Felul în care îi vorbiți despre cabinetul stomatologic și, implicit, despre medicul specialist, influențează foarte mult atitudinea lui. Ajutați-l să se bucure de o dantură frumoasă și sănătoasă oferindu-i cât mai multe informații despre igiena dentară. De asemenea, învățați-l să respecte rutina zilnică de îngrijire a dinților și transformați vizita la dentist dintr-o fobie într-o acțiune absolut normală, care aduce doar beneficii.

Începeți acum! Programați o întâlnire cu unul dintre medicii dentiști din Departamentul Trident Diminutiv.