- De ce sunt recomandate extracțiile dentare în tratamentul cu proteză
- Vindecarea după extracție
- La cât timp după extracție se poate pune proteza
De multe ori, în procesul de restaurare dentară, trebuie să efectuăm extracții înainte de protezare. Iar această intervenție poate prelungi tratamentul și amâna momentul în care pacientul se poate bucura de o dantură nouă. Cu cât anume? La cât timp după extracție se poate pune proteza? Așteptarea diferă în funcție de mai mulți factori, despre care vom vorbi imediat.
Ca făuritori de bucurie, căutăm întodeauna cea mai potrivită soluție pentru pacienții noștri și chiar dacă tratamentul durează mai mult, ne asigurăm că rezultatul face să merite această așteptare.
De ce sunt recomandate extracțiile dentare în tratamentul cu proteză
Păstrarea dinților naturali este foarte importantă și încercăm să-i salvăm atunci când este posibil. Însă când sunt compromiși structural și nu pot servi ca puncte de sprijin pentru proteza dentară, ba mai mult, prezintă un risc pentru sănătatea orală și generală a pacientului, trebuie extrași.
Iată în ce situații apelăm la această soluție:
- dinți grav afectați de carii extinse sau infecții;
- dinți instabili, afectați de boala parodontală în stadiu avansată;
- dinți cu rădăcini slabe sau fracturate (nu vor putea susține presiunea și forțele generate de utilizarea protezei);
- dinți cu probleme structurale sau anomalii congenitale (ex: dinți în exces, care nu au erupt corect sau au smalțul și dentina slăbite);
- dinți afectați de traume (cu fisuri sau fracturi corono-radiculare).
Extracția dinților compromiși permite pregătirea cavității orale pentru restaurarea cu proteză dentară, care, în funcție de situație, poate fi parțială sau totală, fixă, mobilă sau mobilizabilă, cu sprijin pe dinții restanți sau proteză pe implant.
Vindecarea după extracție
Primul aspect care dictează la cât timp după extracție se poate pune proteza este vindecarea completă a gingiei și osului alveolar. Iar acest proces poate fi influențat de o mulțime de factori:
- vârsta pacientului;
- starea generală de sănătate (bolile cronice, precum diabetul, afecțiunile autoimune și cele cardiovasculare pot întârzia vindecarea);
- anumite medicamente și tratamente (radioterapia, de exemplu, afectează capacitatea de vindecare a țesuturilor);
- igiena orală (trebuie respectate întocmai recomandările medicului, pentru a evita complicațiile);
- fumatul (foarte dăunător post-extracție).
În medie, vindecarea completă a țesutului gingival durează 6-8 săptămâni. În această perioadă, inflamația se reduce, iar gingia se reconfigurează și ia o formă stabilă. Osul alveolar, pe de altă parte, necesită mai mult timp pentru a se remodela și a se întări complet. Acest proces proces poate dura între 4 și 6 luni.
La cât timp după extracție se poate pune proteza
Momentul potrivit pentru aplicarea protezei după extracție depinde și de tipul de proteză ales pentru restaurarea dentară, nu doar de viteza de vindecare. În funcție de aceasta, întrebarea „la cât timp după extracție se poate pune proteza?” are trei variante de răspuns: imediat, după vindecarea gingiei și după vindecarea tuturor țesuturilor afectate de extracție. Să vedem în ce situații se potrivește fiecare.
Protezarea imediată cu inserarea de implanturi dentare
Protezarea imediată cu inserare de implanturi dentare se realizeaza în cazul restaurării dentare totale prin implant All-on-4 sau All-on-6, pe o arcadă sau pe ambele. Acest tip de tratament presupune extracția tuturor dintilor restanti (dinti fara indicatie pentru tratament conservator) si inserarea de implanturi intr-o singura sedinta, urmata imediat de amprentare, realizarea protezei si fixarea acesteia pe implanturi , implant și fixarea bonturilor protetice într-o singură intervenție, urmată imediat de amprentare, realizarea protezei și fixarea acesteia pe implanturi. Practic, pacientul beneficiază de o dantură nouă, completă și funcțională, în 24 de ore. Este, însă, o proteză temporară, care va fi înlocuită după vindecarea gingiei și osteointegrarea implanturilor cu una definitivă, superioară din punct de vedere calitativ și estetic și conformata pe gingie dupa vindecare.
După 6-8 săptămâni
Punțile dentare cu sprijin pe dinții naturali pot fi fixate după vindecarea locului extracției – în medie, 6-8 săptămâni. Aceeași perioadă este prevăzută și în cazul protezelor mobile sau mobilizabile. Nu este indicat să ne grăbim și să solicităm montarea protezei înaintea vindecării complete, pentru că forma gingiei continuă să se modifice până la vindecarea completă și putem constata că este necesară schimbarea protezei, care nu mai este adaptata corespunzator.
După 4-6 luni
În cazul restaurării dentare cu proteză pe implant care nu presupune încărcare imediată (implanturi individuale, nu All-on-4 sau All-on-6), proteza va fi fixată după vindecarea completă a țesutului gingival și osteointegrare. Vorbim, în medie, de 4-6 luni, medicul hotărând când este momentul propice, în funcție de cum se recuperează pacientul după intervenție.
Așadar, la cât timp după extracție se poate aplica proteza depinde de complexitatea cazului, de tipul de proteză ales și de ritmul în care se vindecă locul unde s-a intervenit. Dacă ai nevoie de restaurare dentară ce presupune extracție și protezare, îți stăm la dispoziție cu un plan de tratament personalizat și răspunsuri la toate întrebările. Programează-te la făuritorii de bucurie ai Clinicilor Trident din București pentru a-ți recăpăta bucuria de a zâmbi fără rețineri.