Programează-te
UK Flag

Masea de minte: ingrijire, afectiuni si tratamente

masea de minte evidentiata la radiografie dentara

Denumirea medicala pentru o masea de minte este molarul 3, fiind dintele cel mai indepartat de pe arcada dentara. Apare cel mai tarziu, cand maxilarul si arcadele dentare s-au dezvoltat complet. Daca eruptia nu poate avea loc din cauza lipsei spatiului, sau apar inghesuiri, sau compromite sanatatea molarilor vecini, medicul stomatolog va recomanda extragerea sa, pentru a evita complicatii stomatologice ulterioare.

Ce este o masea de minte?

O masea de minte face parte din categoria “molar 3”. Adultii au trei seturi de molari, pe ambele parti ale gurii, atat jos, cat si sus. Maselele de minte sunt cele mai “indepartate” masele, ultimele din sirul de dinti. Apar cel mai tarziu, in adolescenta, sau chiar la adultul tanar, de unde si denumirea de “masele de minte”. 

Intreaga structura de dinti pe care o persoana o sa o aiba pe parcursul vietii este prezenta inca de la nastere, in structura craniului. Primul set de dinti (20 de dinti “de lapte”) apare in prima copilarie, la sugar. Dupa ce acestia cad, apar dintii permanenti (32 de dinti). Primul set de molari (cei mai vizibili) permanenti apar in jurul varstei de 6 ani, al doilea set in jurul varstei de 12 ani si al treilea set, maselele de minte, intre 17 si 21 de ani.

Mituri demontate despre maseaua de minte

Maseaua de minte este sursa intelepciunii – Molarii de minte (maselele de minte) sunt ultimii dinti care erup, in general intre 17 si 21 de ani, motiv pentru care au inceput sa fie denumiti “de minte”, sugerand faptul ca individul este mai matur, aproape sau chiar adult cand acestia ies la suprafata gingiilor.

Toata lumea are 4 masele de minte – molarii 3 pot fi prezenti in os, insa nu erup la toata lumea. In unele cazuri, pot sa apara 1, 2 sau 3, dar nu toti 4. Un studiu sugereaza ca la momentul actual, intre 5% si 37% din populatia lumii s-a nascut fara nicio masea de minte.

Maselele de minte ies la suprafata la un moment dat in viata – daca maselele de minte nu au inceput sa creasca pana in jurul varstei de 21 de ani, sunt sanse mici sa o faca mai tarziu. Asta nu inseamna neaparat ca nu ii ai, doar ca e posibil sa fie “captivi” in oasele maxilare. Cu ajutorul unei radiografii poti sa afli daca ai sau nu molarii 3 in os.

O masea de minte nu are nici o functie – molarii 3 au aceeasi functie in masticatie ca si restul dintilor – taierea si pisarea alimentelor pentru a putea fi inghitite, daca acestia erup intr-o pozitie favorabila.

Mituri demontate despre maseaua de minte

Maseaua de minte este un molar, ceea ce inseamna ca, dintre toti dintii, este cea mai puternica si lata. Este asa, pentru a-si putea indeplini rolul in masticatie, acela de a pisa alimentele. In acelasi timp, este dintele care lipseste cel mai frecvent, fie pentru ca nu are loc sa cresca si sa se extinda, fie pentru ca se suprapune peste alti dinti si trebuie extras. 

Molarii de minte sunt functionali doar atunci cand se dezvolta corect si sanatos. Daca nu, exista riscul sa produca infectii ale gingiilor, carii sau deteriorarea dintilor din jur.

Cand si de ce se scoate o masea de minte?

Maselele de minte sunt un set de dinti „in plus”, iar absenta lor nu are un impact asupra sanatatii orale sau asupra esteticii dentare. 

Principalul motiv pentru care oamenii opteaza sa-si extraga maselele de minte este felul in care acestea cresc (intr-un unghi dificil), ceea ce poate provoca disconfort sau probleme stomatologice mai serioase. In alte cazuri, din cauza spatiului ingust, maseaua de minte poate sa creasca doar pe jumatate sau mai putin, aglomerand alinierea dintilor. 

Molarii de minte pot avea radacini atipice, deseori ramanand blocati in spatele celui de-al doilea moalar (incluzie).

Medicul stomatolog este cel care iti poate recomanda scoaterea maselei de minte, in urma unui examen clinic si a efecturii unei radiografii, pe baza careia medicul poate sa vada starea maselei de minte in os si gingie (in cazurile in care exista).

Simptome care indica nevoia de extractie a maselei de minte

• Dureri si sangerari gingivale

• Umflaturi in zona molarului 3 insotite febrile

• Chisturi

• Infectii gingivale repetate in zona molarului de minte

• Afectarea dintilor alaturati 

• Carii extinse

• Boli periodontale

Cand nu trebuie scoasa maseaua de minte?

Daca o masea de minte este sanatoasa, creste corect (are o pozitie corecta), a iesit complet din gingie si face contact cu ceilalti dinti in timpul masticatiei, extractia nu se impune. Mai mult decat atat, daca o masea de minte este bine inradacinata in os si nu afecteza masticatia, nu exista motiv medical pentru extractie.

Complicatii stomatologice ale maselei de minte

Daca o masea de minte erupe partial si nu are suficient de mult loc pentru a se dezvolta, dar nu este extrasa, pot aparea o serie de complicatii precum:

• Dureri, insotite de imposibilitatatea de a deschide gura (trimus)

• Infectie gingivala in jurul unei masele de minte (pericoronarita) – provoaca durere, febra si umflaturi si poate deveni cronica.

• Carii – se pot dezvolta fie pe molarul 3 fie pe molarul 2.

• Boli periodontale (care afecteaza gingia).

Cum sa te pregatesti pentru extractia molarului de minte?

In functie de complexitatea cazului tau, este recomandat sa pui urmatoarele intrebari medicului tau stomatolog sau chirurgului oro maxilo-facial:

1. Cati molari de minte trebuie extrasi?

2. Ce tip de anestezie este necesara in timpul procedurii?

3. Cat de complexa sau complicata va fi procedura?

4. Cat dureaza procedura de extractie?

5. Molarul semi-inclus (in cazurile in care este asa) a afectat si alti dinti?

6. Exista riscul sa fie afectat nervul?

7. Cat timp este necesar pentru vindecare?