Programează-te
UK Flag

Sedare profundă în stomatologie 

sedarea profunda, pacient sedat la clinica | Trident

Sedarea profundă este un tip de sedare practicată în cadrul clinicilor de stomatologie, în cazul anumitor proceduri dentare pentru copiii necooperanți, indiferent de vârstă, care prezintă carii profunde care generează durere, pentru reducerea anxietății, a durerii și pentru a menține pacientul nemișcat în timpul intervențiilor. Dacă ai nevoie de tratamente dentare diverse și le amâni din frică de durere, te invităm să citești în continuare despre sedarea profundă.  

Ce este sedarea profundă? 

În medicina dentară, sedarea se efectuează pentru a asigura confortul pacientului în timpul procedurii dentare, fiind benefică pentru persoanele cu frică și anxietate la dentist, sau pentru cele care urmează un tratament care durează mai mult. Sedarea este clasificată în: ușoară, moderată (analgosedarea) și sedare profundă.  

Sedarea profundă nu trebuie confundată cu inhalosedarea. Inhalosedarea este o metodă de sedare conștientă, pacientul fiind conștient și cooperant.  

În sedarea profundă pacientul nu este conștient de mediu înconjurător, tratamentele fiind realizate când acesta este adormit. 

Deși pacientul va experimenta fără durere și disconfort o procedură stomatologică mai complexă, este posibil ca, după sedarea profundă să dureze ceva mai mult până când își va recăpăta întreaga gamă de abilități cognitive și motorii. După trezire, urmează o perioadă scurtă în care pacienții se simt ușor slăbiți, cu o ușoară senzație de amețeală, care dispare integral în 1-2 ore. 

Pacientul este adormit cu ajutorul unei măști faciale, apoi medicația anestezică este administrată intravenos. 

Când și cui se recomandă sedarea profundă? 

Sedarea profundă este o opțiune eficientă în Clincile Trident pentru pacienții care doresc să beneficieze de tratamente dentare fără durere. Sedarea profundă se poate recomanda și atunci când specialistul consideră că o anumită procedură stomatologică necesită un agent suplimentar pentru a face pacientul confortabil.  

De exemplu, medicul poate să apeleze la sedare profundă pentru proceduri invazive și mai complexe, precum cele de chirurgie orală, extracțiile dinților de minte sau alte manopere dificile.  

Sedarea profundă poate fi folosită și dacă pacienților experimentează situațiile de mai jos: 

În timpul sedării profunde, tensiunea arterială, nivelul de oxigen, ritmul cardiac și respirația pacientului vor fi atent monitorizate de către medicul anestezist, prezent pe toată perioada intervenției. 

Ca o contraindicație, stomatologia cu sedare profundă nu este recomandată femeilor însărcinate, dar se recomandă pacientelor să discute cu specialistul despre acest aspect. 

Sedare profundă copii 

Sedarea profundă se adresează tuturor pacienților, indiferent de vârstă, mai ales în cazul copiilor mici, necooperanți, când inhalosedarea nu este o opțiune. (Procedura de inhalosedare se poate folosi abia după vârsta de 3 ani și jumătate). 

Posibile reacții adverse ale sedării profunde 

Procedurile dentare cu sedare profundă sunt, de obicei, sigure, dacă sunt administrate de către un furnizor de servicii medicale autorizat. Totuși, ar putea să apară câteva mici efecte adverse pe termen scurt. În cazul copiilor, sedarea dentară poate avea efecte precum: 

Te interesează o procedură stomatologică realizată cu sedare profundă, pentru că te temi să mergi la dentist, ori te confrunți cu una dintre situațiile expuse anterior? Consultă-te cu specialiștii din Clinicile Trident Cotroceni sau Herăstrău pentru a vedea dacă sedarea profundă se potrivește cazului tău.

Fă-ți o programare!