Vreau o programare

Top 10 cele mai bune sfaturi de specialitate pentru a-ți păstra dinții sănătoși

sfaturi ingrijirea dintilor

Între afecțiunile orale și cele gastro-intestinale există o strânsă legătură. Cariile și complicațiile lor, extracțiile dentare și edentația afectează masticația și digestia alimentelor, conducând la tulburări digestive.

De asemenea, o dantură cu probleme are un impact decisiv și asupra psihicului. Persoanele care se confruntă cu carii, tartru sau lipsă a dinților au mai puțină încredere în propriile puteri și se luptă deseori cu stări depresive.

Care sunt factorii care influențează sănătatea dinților?

Sănătatea dinților este influențată de numeroși factori. Dintre aceștia, obiceiurile alimentare și cele legate de îngrijire sunt hotărâtoare – fumatul, băuturile acide, dulciurile și omiterea spălatului pe dinți cauzând carii, probleme gingivale și alte afecțiuni dentare a căror rezolvare presupune costuri destul de mari.

10 sfaturi de specialitate pentru a-ți păstra dinții sănătoși

Oricine dorește să se bucure de o dantură frumoasă toată viața ar trebui să conștientizeze necesitatea vizitării medicului stomatolog cel puțin o dată pe an.

Dentistul, pe lângă faptul că repară problemele orale existente, ajută în prevenirea anumitor afecțiuni.

Astfel, se recomandă:

  1.    O igienă orală riguroasă

Placa bacteriană este unul dintre cei mai mari inamici ai danturii. Ea trebuie eliminată prin periaj de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara.

De asemenea, spălatul pe dinți trebuie efectuat și după consumarea alimentelor care afectează smalțul, cum ar fi cele care se lipesc pe dinți (de exemplu, cele care conțin zahăr).

Inclusiv modul în care se efectuează periajul dentar este important, acesta trebuind să curețe întreaga suprafață a dinților.

Spațiile interdentare, mai puțin accesibile, trebuie să fie curățate cu ajutorul aței dentare, iar apa de gură trebuie utilizată și ea, având rolul de a igieniza întreaga cavitate bucală.

  1.    Utilizarea unei periuțe de dinți și a unei paste de dinți potrivite

Fiecare persoană are nevoi specifice, astfel că periuța și pasta de dinți trebuie alese în funcție de acestea, nu în funcție de recomandările prietenilor sau reclamele TV.

În acest sens, cele mai bune sfaturi privind alegerea acestor produse destinate îngrijirii danturii sunt oferite de către medicul stomatolog.

  1.    Efectuarea controalelor periodice

Fobia de dentist încă există și probabil că va mai dăinui. Oamenii trebuie să conștientizeze, însă, faptul că pentru o dantură sănătoasă este nevoie de ajutorul unui specialist și de sfaturile lui pertinente.

De asemenea, ei nu trebuie să mai amâne vizita la dentist până în momentul în care durerea sau problemele de natură estetică nu mai sunt de suportat, ci trebuie să învețe să prevină, să se informeze și să aibă grijă de sănătatea lor.

  1.    Detartrajul dentar și periajul profesional

Aceste două proceduri sunt deosebit de importante pentru sănătatea dinților. Ajută în îndepărtarea petelor de cafea, nicotină și coloranți, menținând dantura curată și protejând-o de afecțiunile stomatologice.

Atât detartrajul, cât și periajul profesional sunt tratamente non-invazive, iar prețul lor este accesibil pentru toată lumea.

  1.    Evitarea produselor care conțin zahăr

Părinții sunt sfătuiți să evite introducerea în alimentația copiilor a zahărului, nu doar pentru că acesta le-ar crea celor mici probleme de greutate, ci și pentru că, odată depus pe dinți și neînlăturat la timp, atacă smalțul și cauzează carii. Dar, și ei trebuie să facă același lucru – să evite zahărul.

Pentru a se feri de apariția problematicelor carii este recomandat să se elimine din alimentație pe cât de mult posibil alimentele ce conțin zahăr și, în cazul în care pofta este prea mare, să se efectueze imediat după masă periajul riguros al dinților.

  1.    Evitarea spălării pe dinți imediat după ce s-au consumat băuturi sau alimente acide

Citricele, sucurile naturale de fructe și băuturile carbogazoase sunt acide și pot conduce la apariția sensibilității dentare. După consumarea lor este recomandat ca 1-2 ore după să se evite spălarea pe dinți pentru a nu se contribui la distrugerea smalțului dentar.

  1.    Consumarea multor alimente ce conțin calciu, fosfor, magneziu și vitamine

Legumele, lactatele, nucile și migdalele conțin substanțe benefice sănătății dinților. Astfel, prin introducerea alimentelor bogate în calciu, fosfor, magneziu și vitamine în dietă, dinții vor fi mai puternici și vor fi feriți de paradontoză sau de alte afecțiuni stomatologice.

  1.    Evitarea alimentelor foarte reci sau foarte fierbinți

Sensibilitatea dentară este cauzată în special de consumarea alimentelor prea reci sau prea fierbinți. De asemenea, alternarea acestora distruge smalțul dinților, cauzând fisuri și dureri.

În cazul în care sensibilitatea termică este ridicată, vizitarea medicului stomatolog devine obligatorie.

  1.    Vizitarea dentistului imediat ce se observă sângerări gingivale

Tot mai multe persoane se confruntă cu sângerări gingivale. Acestea pot fi cauzate de traumatisme, de gingivită, tulburări de coagulare sau de anumite medicamente, de foarte multe ori anunțând o problemă mai gravă, ce necesită a fi tratată cu seriozitate.

  1. Schimbarea periuței de dinți la cel mult 3 luni

O periuță de dinți nu poate fi utilizată la infinit, ea necesitând a fi schimbată în mod frecvent deoarece perii se deteriorează și ea însăși devine un loc în care se înmulțesc bacteriile.

Astfel, alegerea periuței contează și ea, studiile demonstrând faptul că periuțele de dinți electrice curăță mult mai eficient dinții.

Sursa foto: shutterstock.com

Last Updated on 23 martie 2022

Programeaza-te
Servicii Medici Preturi
Meniu
Meniu
Meniu
Clinica Trident © 2022 . POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR | Harta Site Clinica Trident
Clinica Stomatologica Trident Str. Louis Pasteur nr 1A, Bucuresti, 050533 | Telefon: 031 005 0920 | Email: office@clinicatrident.ro
clinica dentara bucuresti

Clinica Trident, una dintre cele mai bune clinici dentare din Bucuresti, va asteapta intr-un spatiu modern, atat in zona Cotroceni dar si Herastrau. Suntem aproape de tine, cu o echipa de medici de top, la preturi excelente.

Clinica stomatologica Bucuresti, Clinica dentara Bucuresti o echipa de 20 de medici specialisti te poate ajuta cu: extractii dentare, aparate dentare, albire dinti, plombe, indreptarea dintilor, estetica dentara, clinica stomatologica pentru copii

In clinica noastra vei avea o experienta placuta, fara suferinta, o clinica ce ofera atat implanturi dentare oferite de orice cabinet stomatologic dar si servicii stomatologice complexe, operatii dificile realizate in propriul bloc operator.

A fost un drum lung alaturi de pacientii nostri dar am inteles ca respectul pentru client incepe de la primul contact pana la urmarirea ulterioara a planului de tratament, pentru a oferi o experienta completa pacientului.

Fie ca doresti sa merg la un anumit medic stomatolog sau cunosti doar problema si ai nevoie de o solutie, fie ca e vorba de un implant dentar sau cauti un medic specializat in estetica dentara, in cadrul clinicii Trident vei gasi toate specializarile stomatologice de care ai nevoie.

Alege o clinica moderna in locul unui cabinet stomatologic, avand in acest fel acces la mai multe facilitati medicale, la mai multi medici stomatologic nu doar la un singur medic stomatolog