Vreau o programare

Paradontoza sau parodontoza? Care este varianta corecta?

paradontoza-sau- parodontoza

Paradontoza este varianta incorecta a parodontozei, asa cum este cunoscuta in termeni populari. Denumirea corecta a afectiunii este parodontita marginala. Faptul ca intre cei doi termeni diferenta o face doar o litera, duce la folosirea incorecta a termenului de paradontoza, pentru a descrie o afectiune a gingiilor. Cand ti se inflameaza gingia si risti sa iti pierzi dintii, afectiunea se numeste parodontita marginala sau parodontoza, asa cum este ea cunoscuta pacientilor.

Paradontoza sau parodontoza?

Cand ne referim la boala gingiilor, ne referim la parodontita sau boala parodontala. Termenul de paradontoza este unul incorect, fiind preluat gresit din varianta din germana a termenului: paradentoza (din germ. paradentose).

Ce este parodontita?

Parodontita sau boala parodontala este o afectiune cronica a gingiei si a osului care sustine dintii, de tip inflamator. Afecteaza si alte tesuturi care sustin dintele, precum: ligamentul parodontal sau osul alveolar. Netratata la timp si corespunzator, paradontoza (parodontoza) duce la pierderea dintilor.

Principala cauza de aparitie este placa dentara. Aceasta se formeaza pe dinti in urma interactiunii dintre alimentele ingerate si ionii minerali din saliva, care se formeaza in mod natural la nivelul cavitatii bucale. Daca ramane pe dinti mai mult de cateva zile, se formeaza tartrul, pe suprafata caruia bacteriile se inmultesc in numar foarte mare.

Cele 2 stadii ale paradontozei (paradontita)

 Parodontita se dezvolta in doua etape: gingivita si parodontita.

Gingivita se manifesta prin

 1. Inflamarea gingiilor si a papilelor interdentare
 2. Modificarea consistentei gingiei – devine moale – si a culorii – de la roz la rosu violet
 3. Sangerari gingivale
 4. Durere la nivelul gingiilor si dintilor

Inflamatia, identificata in stadiul de gingivita, are sanse mult mai mari de a fi tratata cu succes, (tratament paradontoza) decat intr-un stadiu mai avansat.

Este necesara mentinerea unei igieni orale corecte, prin periajul corect al dintilor de doua ori pe zi. De asemenea, folosirea atei dentare si a apei de gura sau a dusului bucal sau periuta interdentara si vizita de rutina la cabinetul dentar.

Parodontita se manifesta prin

 • Inflamarea gingiilor si pierderea suportului osos din jurul dintilor (gingia se retrage de pe dinti)
 • Sangerari gingivale provocate de orice atingere
 • Aparitia pungilor parodontale
 • Mobilitatea dintilor (in stadii avansate)

In acest stadiu sever, parodontoza (paradontoza) inseamna pierderea dintilor, pentru ca acestia sunt expulzati din alveolele dentare.

Daca te confrunti cu urmatoarele simptome, mergi la un consult la medicul dentist si impreuna, stabiliti cel mai bun parcurs de tratament.

 • Halitoza si gust neplacut in gura
 • Gingii rosii si inflamate
 • Sangerari gingivale frecvente
 • Gingii retrase
 • Sensibilitate dentara la rece sau cald
 • Dinti mobili

Paradontoza, tratament de specialitate

 Parodontita poate fi incetinita sau oprita daca incepe sa fie tratata la timp, cand nu este inca intr-un stadiu avansat. Masurile de tratament pentru paradontoza pot fi:

 • Igiena orala corecta. Acest pas diminueaza numarul de bacterii bucale, calmand inflamatia gingivala.
 • Curatarea dintilor pentru indepartarea depozitelor de bacterii si tartru de sub gingie.
 • Tratament cu antibiotice, daca inflamatia este una grava.
 • Tratament chirurgical, in cazul in care faza este avansata.

Paradontoza si alti termeni asemenea

Pe paginile de internet, dar si in comunicarea directa, parodontita este indicata prin mai multi termeni. Unii sunt folositi corect, insa altii sunt incorecti. Principalul termen eronat este cel de paradontoza.

Un alt termen folosit pentru parodontita este cel de parodontopatie. Termenul nu este unul gresit, dar intelesul lui face trimitere la afectiunile dentare in general. Parodontita mai este cunoscuta si ca “boala dintilor sanatosi”, pentru ca nu se manifesta prin simptome clasice, precum durere de dinti sau carii.

Indiferent cum o numesti, parodontoza, boala parodontala, sau chiar paradontoza, important este sa mergi la o consulatie de stomatologie, imediat ce incep sa apara simptomele si sa accesezi cel mai bun tratament pentru paradontoza.

Preventia este cea mai simpla forma de tratament, prin urmare te asteptam la clinica Trident pentru un control de rutina. Pune-ti dantura pe primul loc!

La clinica Trident nu acordam importanta daca iti numesti afectiunea paradontoza sau parodontoza, suntem aici pentru a oferi asistenta, suport si cel mai bun tratament pentru problema ta. 

Last Updated on 23 martie 2022

Programeaza-te
Servicii Medici Preturi
Meniu
Meniu
Meniu
Clinica Trident © 2023 . POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR | Harta Site Clinica Trident
Clinica Stomatologica Trident Str. Louis Pasteur nr 1A, Bucuresti, 050533 | Telefon: 031 005 0920 | Email: office@clinicatrident.ro
clinica dentara bucuresti

Clinica Trident, una dintre cele mai bune clinici dentare din Bucuresti, va asteapta intr-un spatiu modern, atat in zona Cotroceni dar si Herastrau. Suntem aproape de tine, cu o echipa de medici de top, la preturi excelente.

Clinica stomatologica Bucuresti, Clinica dentara Bucuresti o echipa de 20 de medici specialisti te poate ajuta cu: extractii dentare, aparate dentare, albire dinti, plombe, indreptarea dintilor, estetica dentara, clinica stomatologica pentru copii

In clinica noastra vei avea o experienta placuta, fara suferinta, o clinica ce ofera atat implanturi dentare oferite de orice cabinet stomatologic dar si servicii stomatologice complexe, operatii dificile realizate in propriul bloc operator.

A fost un drum lung alaturi de pacientii nostri dar am inteles ca respectul pentru client incepe de la primul contact pana la urmarirea ulterioara a planului de tratament, pentru a oferi o experienta completa pacientului.

Fie ca doresti sa merg la un anumit medic stomatolog sau cunosti doar problema si ai nevoie de o solutie, fie ca e vorba de un implant dentar sau cauti un medic specializat in estetica dentara, in cadrul clinicii Trident vei gasi toate specializarile stomatologice de care ai nevoie.

Alege o clinica moderna in locul unui cabinet stomatologic, avand in acest fel acces la mai multe facilitati medicale, la mai multi medici stomatologic nu doar la un singur medic stomatolog