Programează-te

Paradontoza sau parodontoza? Care este varianta corecta?

Paradontoza este varianta incorecta a parodontozei, asa cum este cunoscuta in termeni populari. Denumirea corecta a afectiunii este parodontita marginala. Faptul ca intre cei doi termeni diferenta o face doar o litera, duce la folosirea incorecta a termenului de paradontoza, pentru a descrie o afectiune a gingiilor. Cand ti se inflameaza gingia si risti sa iti pierzi dintii, afectiunea se numeste parodontita marginala sau parodontoza, asa cum este ea cunoscuta pacientilor.

Paradontoza sau parodontoza?

Cand ne referim la boala gingiilor, ne referim la parodontita sau boala parodontala. Termenul de paradontoza este unul incorect, fiind preluat gresit din varianta din germana a termenului: paradentoza (din germ. paradentose).

Ce este parodontita?

Parodontita sau boala parodontala este o afectiune cronica a gingiei si a osului care sustine dintii, de tip inflamator. Afecteaza si alte tesuturi care sustin dintele, precum: ligamentul parodontal sau osul alveolar. Netratata la timp si corespunzator, paradontoza (parodontoza) duce la pierderea dintilor.

Principala cauza de aparitie este placa dentara. Aceasta se formeaza pe dinti in urma interactiunii dintre alimentele ingerate si ionii minerali din saliva, care se formeaza in mod natural la nivelul cavitatii bucale. Daca ramane pe dinti mai mult de cateva zile, se formeaza tartrul, pe suprafata caruia bacteriile se inmultesc in numar foarte mare.

Cele 2 stadii ale paradontozei (paradontita)

Parodontita se dezvolta in doua etape: gingivita si parodontita.

Gingivita se manifesta prin

  1. Inflamarea gingiilor si a papilelor interdentare
  2. Modificarea consistentei gingiei – devine moale – si a culorii – de la roz la rosu violet
  3. Sangerari gingivale
  4. Durere la nivelul gingiilor si dintilor

Inflamatia, identificata in stadiul de gingivita, are sanse mult mai mari de a fi tratata cu succes, (tratament paradontoza) decat intr-un stadiu mai avansat.

Este necesara mentinerea unei igieni orale corecte, prin periajul corect al dintilor de doua ori pe zi. De asemenea, folosirea atei dentare si a apei de gura sau a dusului bucal sau periuta interdentara si vizita de rutina la cabinetul dentar.

Parodontita se manifesta prin

In acest stadiu sever, parodontoza (paradontoza) inseamna pierderea dintilor, pentru ca acestia sunt expulzati din alveolele dentare.

Daca te confrunti cu urmatoarele simptome, mergi la un consult la medicul dentist si impreuna, stabiliti cel mai bun parcurs de tratament.

Paradontoza, tratament de specialitate

Parodontita poate fi incetinita sau oprita daca incepe sa fie tratata la timp, cand nu este inca intr-un stadiu avansat. Masurile de tratament pentru paradontoza pot fi:

Paradontoza si alti termeni asemenea

Pe paginile de internet, dar si in comunicarea directa, parodontita este indicata prin mai multi termeni. Unii sunt folositi corect, insa altii sunt incorecti. Principalul termen eronat este cel de paradontoza.

Un alt termen folosit pentru parodontita este cel de parodontopatie. Termenul nu este unul gresit, dar intelesul lui face trimitere la afectiunile dentare in general. Parodontita mai este cunoscuta si ca “boala dintilor sanatosi”, pentru ca nu se manifesta prin simptome clasice, precum durere de dinti sau carii.

Indiferent cum o numesti, parodontoza, boala parodontala, sau chiar paradontoza, important este sa mergi la o consulatie de stomatologie, imediat ce incep sa apara simptomele si sa accesezi cel mai bun tratament pentru paradontoza.

Preventia este cea mai simpla forma de tratament, prin urmare te asteptam la clinica Trident pentru un control de rutina. Pune-ti dantura pe primul loc!

La clinica Trident nu acordam importanta daca iti numesti afectiunea paradontoza sau parodontoza, suntem aici pentru a oferi asistenta, suport si cel mai bun tratament pentru problema ta.