Programează-te

Viata cu bracket dentar

Desi tehnologia medicala a avansat suficient de mult in ultimii ani incat aparatele dentare cu bracketi sa fie din ce in ce mai confortabile, ajustarile din viata de zi cu zi pe care pacientul trebuie sa le faca pot sa fie dificile, mai ales la nivel psihologic. Pentru ca un bracket dentar modifica felul in care iti simti gura, felul in care te speli pe dinti, felul in care mananci, avand o influenta directa inclusiv asupra alimentelor pe care le poti consuma, in acest articol vei descopri sfaturi si recomandari de la medicii ortodonti ai clinicilor Trident in legatura cu stilul de viata optim atunci cand porti bracket dentar.

Restrictii alimentare

Atunci cand porti un bracket dentar, ca prima regula alimentara, ar trebui sa eviti alimentele tari, crocante sau lipicioase, precum:

In cazul fructelor tari, precum merele, acestea pot fi consumate, daca sunt feliate, pentru a evita muscarea directa, deoarece bracketii lipiti pe fata exterioara a incisivilor se pot dezlipi.

Alimentele care nu interfereaza cu procesul de realiniere dentara atunci cand porti un bracket dentar si pe care le recomandam sunt:

Acomodarea cu bracket-ul dentar

Oricat de confortabil ar fi un bracket dentar, faptul ca exista un obiect strain atasat de dinti, poate fi un disconfort atat fizic, cat si psihologic. Important aici este sa nu uiti care este scopul purtarii unui aparat dentar cu bracketi (acela de a-ti alinia dantura) si sa iti amintesti ca e vorba de o perioada determinata de timp. In plus, dupa cateva zile, vei incepe sa te obisnuiesti cu bracket-ul dentar, iar medicul tau ortodont il va ajusta de cate ori este necesar pentru a te simti cat mai confortabil in acest proces. 

Purtarea unui bracket dentar nu presupune durere, insa, in momentul in care va fi montat pe dinti si la urmatoarele vizite la medic pentru control, vei simti un oarecare disconfort.

Igiena, igiena si iar igiena

Igiena dentara ne da batai de cap si fara bracket dentar, nu pentru ca ar presupune niste pasi complicati, ci pentru ca tine de disciplina. In mod normal, ar trebui sa ne spalam pe dinti de doua ori pe zi, sa folosim ata dentara si apa de gura. Regulile nu se schimba atunci cand porti un aparat dentar cu bracketi, dar devin mai migaloase. Pentru ca resturile alimentare pot ramane prinse de arcurile aparatului dentar, igiena dentara, atunci cand porti un aparat, implica:

Spalatul pe dinti

Bracketii aparatului dentar impun spalarea pe dinti dupa fiecare masa, in mod circular, ca sa te asiguri ca elimini toate resturile alimentare.

Periuta interdentara

Dupa fiecare folosire a periutei de dinti, este indicat sa folosesti si periuta interdentara, pentru a te asigura ca aparatul dentar cu bracketi este curat.

Dusul bucal

Ar trebui folosit cel putin o data pe zi, dupa ce ne spalam cu periuta de dinti.

Programari mai dese la dentist

Pentru ca alinierea dintilor cu ajutorul bracket-ului dentar este un proces de durata, pentru a asigura succesul lui, este necesara monitorizarea atenta de catre medicul ortodont. Astfel, in toata perioada in care porti un aparat dentar cu bracketi, vei avea programari regulate la cabinetul stomatologic (in fiecare luna), pentru ca acesta sa reajusteze bracketii. 

Suntem de parere ca un proces de aliniere a danturii cu un aparat cu bracketi dentari nu trebuie sa fie o perioada stresanta pentru pacient, ci din contra, o perioada in care este constient ca face un lucru bun si important pentru el si sanatatea sa. De aceea, la clinicile Trident, ne ghidam pacientii pe tot parcursul procesului si suntem alaturi de ei cu sfaturi, raspunsuri la intrebari, recomandari si energie pozitiva. Daca ai nevoie de o consultatie de ortodontie si de un aparat cu bracket dentar, te asteptam la o programare in una din clinicile noastre din Bucuresti.