Programează-te

Aparat dentar safir sau aparat dentar ceramic? Ce alegem?

Stomatolog verifica aparatul dentar al pacientei | Clinicile Trident

Alegerea unui aparat dentar nu e simplă. Vrem să fie cât mai puțin vizibil. Să fie de calitate. Să se încadreze într-un buget. Sigur că ne vom sfătui cu specialistul ortodont, dar e bine să pornim discuția informați. Unele dintre cele mai bune, în prezent, sunt aparatul dentar safir și aparatul dentar ceramic, dar care din ele e cel mai potrivit pentru noi? În continuare, vom explica avantajele și dezavantajele fiecăruia. 

Avantajele aparatului dentar safir

Aparatul dentar safir este aproape invizibil – așadar, o alegere bună, estetic vorbind. Este superior, din acest punct de vedere, aparatului dentar ceramic. 

Acest tip de aparat dentar are brackeți din ceramica monocristalina, denumita safir, , care sunt transparenți și au o duritate aproape la fel de mare ca a cristalelor de diamant, iar arcul ortodontic (care trece prin brackeți și este fixat peste dinți) și ligaturile care fixează brackeții pe arc sunt de culoare albă. 

Discreția este motivul pentru care e preferat de pacienți, indiferent de vârstă. 

Brackeții aparatului dentar safir nu se vor colora ori păta indiferent de alimentele ori băuturile consumate. În plus, sunt perfect șlefuiți, lucru care se traduce într-un confort sporit în timpul purtării aparatului. 

Aparatul dentar safir este mai ieftin decât aparatele dentare invizibile personalizate (fără brackeți). 

Este foarte eficient inclusiv în tratamentele ortodontice de scurtă durată pentru corectarea anomaliilor, a mușcăturii, a profilului și a poziției dinților. 

Dezavantajele unui aparat dentar safir

Aparatuldentar safir este mai scump decât aparatului dentar ceramic. 

Brackeții săi sunt foarte rezistenți, dar nu este exclusă complet fisurarea. Din acest punct de vedere, îi este superior aparatul dentar metalic. 

aparat dentar safir sau ceramic, infografic | Clinicile Trident

Avantajele aparatului dentar ceramic

Aparatul dentar ceramic are brackeți confecționați din ceramică, de culoarea dinților pacientului. Este aproape la fel de discret ca aparatul dentar safir și este la fel de eficient. 

Aparatul dentar ceramic este mai ieftin decât aparatul dentar safir. Acest lucru poate conta pentru pacienții care trebuie să se încadreze într-un buget. 

Dezavantajele unui aparat dentar ceramic

Brackeții aparatului dentar ceramic sunt mai puțin rezistenți decât cei din safir, așadar, riscul ca aceștia să se rupă este mai mare. 

Înlocuirea brackeților presupune întreruperea tratamentului și duce, automat, la prelungirea perioadei în care aparatul dentar trebuie purtat. 

Totodată, brackeții aparatului dentar ceramic își pot schimba culoarea, spre deosebire de cei ai aparatului dentar safir, după consumul anumitor alimente (cum este ciocolata) sau băuturi (cafea, ceai, vin roșu) ori din cauza fumatului. 

Durata unui tratament ortodontic variază de la 6 luni la 2 ani sau chiar mai mult, în funcție de dificultatea cazului, așadar, aparatul dentar pe care îl alegem va „sta” cu noi destul de mult. Contează să cântărim bine ce alegem, aparatul dentar safir sau aparatul dentar ceramic. Aici, ghidul Trident pentru alegerea și purtarea unui aparat dentar. 

Specialiștii Clinicilor Trident iau în considerare toți factorii implicați – specificul problemei dentare abordate, dorința pacientului, dar și ce i se potrivește cel mai bine – când recomandă unul dintre cele două dispozitive de corecție a danturii, aparatul dentar safir sau aparatul dentar ceramic. Programează-te cu încredere la profesioniștii făuritori de bucurie de la Trident pentru o alegere corectă și informată.