- Când este recomandat tratamentul ortodontic cu aparat dentar
- Cât timp se poartă aparatul dentar
- Igiena dentară atunci când porți aparat dentar
- Sfatul medicului pentru purtătorii de aparat dentar
Evoluția tehnologică a făcut ca aparatele dentare să fie tot mai puțin vizibile și, spre marea noastră bucurie – pentru că ne dorim cât mai mulți pacienți cu dantura corect aliniată -, să fie catalogate chiar drept „cool” și să fie acceptate mai ușor de copii, adolescenți și adulți. Însă în continuare fiecare pacient care beneficiază de tratament ortodontic în Clinicile Trident vrea să știe, de la bun început, cât timp se poartă aparatul dentar. Și e firesc așa. Înseamnă că vrea să știe când se va putea bucura de o dantură frumoasă și sănătoasă.
Tratamentul cu aparat dentar este unul personalizat, prin urmare, nu există un răspuns standard când vine vorba de perioada de purtare. Vom explica, în cele ce urmează, de ce depinde durata tratamentului ortodontic, dar și de ce succesul lui este condiționat în mare măsură de răbdarea, de complianța pacientului și de atenția pe care acesta o acordă igienei orale în tot acest timp.
Când este recomandat tratamentul ortodontic cu aparat dentar
Înainte de a ne lămuri cât timp se poartă aparatul dentar, să vedem în ce situații este recomandat acest tratament, care reprezintă o investiție în sănătatea orală – dantura aliniată nu este doar estetică, ci o condiție absolut necesară pentru o masticație corectă și o digestie sănătoasă.
Făuritorii de bucurie ai Clinicilor Trident vor recomanda aparatul dentar dacă constată, la consultație:
- că pacientul are malocluzie;
- prezența anomaliilor dentare – dinți care au crescut incorect, dinți în plus sau în minus (hipo sau hiperdonție);
- diasteme (strungăreață);
- dinți poziționați anormal (strâmbi, încălecați, înghesuiți).
Astfel de probleme pot crea dificultăți de masticație, dureri dentare și mandibulare și pot îngreuna vorbirea și igiena orală. Fără tratament, în timp, situația se poate complica prin apariția cariilor, a halitozei și a tulburărilor digestive. Problemele de sănătate orală se răsfrâng invariabil în starea de sănătate generală, de aceea este necesar să fie tratate la timp și corect.
Este adevărat că, cel mai frecvent, tratamentul ortodontic se adresează copiilor și adolescenților, dar și adulții pot beneficia de pe urma aparatului dentar și chiar îi sfătuim pe cei care prezintă defecte de aliniere să ni se adreseze pentru corectarea acestora și prevenirea problemelor dentare care pot deriva din malocluzie.
Cât timp se poartă aparatul dentar
Durata tratamentului ortodontic este determinată de mai mulți factori:
- gradul de malocluzie – cazurile severe necesită mai mult timp pentru corectare;
- tipul de aparat dentar utilizat;
- respectarea indicațiilor ortodontice (purtarea corectă și constantă a aparatului, prezentarea la controalele periodice și urmarea întocmai a sfaturilor primite de la ortodont pot contribui la un tratament mai eficient și mai rapid);
- răspunsul individual al pacientului la tratament.
În general, aparatul dentar trebuie purtat între 18 și 24 de luni. Există însă și excepții: cazuri mai simple, care pot fi rezolvate în doar câteva luni, și cazuri complexe, care pot necesita tratament pe o perioadă de 3 ani sau chiar mai mult.
Igiena dentară atunci când porți aparat dentar
Mai important decât cât timp se poartă aparatul dentar este, poate, cum se poartă un aparat dentar. Pentru că nerespectarea indicațiilor terapeutice privind continuitatea purtării acestuia poate compromite rezultatele tratamentului. Iar nerespectarea regulilor de igienă orală trasate de medicul curant duce la apariția cariilor și a altor probleme dentare.
Iată ce trebuie să faci când porți aparat dentar, pentru a asigura succesul tratamentului:
- periază-ți dinții după fiecare masă, cu o periuță cu peri moi și pastă de dinți cu fluor. Există periuțe special concepute pentru pacienții care poartă aparate dentare și periuțe interdentare, cu care poți curăța spațiile mai greu accesibile;
- folosește dușul bucal, pentru o curățare eficientă;
- folosește zilnic ața dentară;
- folosește zilnic apa de gură recomandată de medic, pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și păstrarea sănătății gingivale;
- în cazul în care porți un aparat detașabil, și acesta trebuie curățat de fiecare dată când îl dai jos pentru a-ți igieniza dantura;
- la intervalul recomandat de medic, programează-te pentru igienizare dentară profesională.
Sfatul medicului pentru purtătorii de aparat dentar
În timpul tratamentului ortodontic, este important să urmezi indicațiile și sfaturile medicului ortodont pentru a asigura o corecție eficientă și rapidă a problemelor dentare. Iată ce îțirecomandă făuritorii de bucurie Trident, în completarea regulilor de igienă dentară:
- Adaptează-ți alimentația. Pentru că brackeții îngreunează periajul și rețin placa bacteriană, este indicat să reduci consumul de dulciuri și de băuturi acidulate, iar pentru a evita deteriorarea aparatului, renunță la alimentele dure sau licipioase (ex: gumă de mestecat, caramele, alune, nuci, pâine prăjită, covrigi);
- Poartă aparatul continuu, fără întreruperi;
- Prezintă-te periodic la control. Vizitele la ortodont sunt esențiale pentru ajustarea aparatului și pentru monitorizarea progresului tratamentului;
- Și nu în ultimul rând, ai răbdare! Te asigurăm că merită. La finalul tratamentului, vei avea dantura visată.
Acum, că ai aflat cât timp se poartă aparatul dentar și ce presupune tratamentul ortodontic la finalul căruia te poți bucura de o dantură frumoasă și sănătoasă, te așteptăm la clinică pentru a corecta defectele care te împiedică să mesteci corect, să vorbești perfect și să zâmbești cu toată încrederea. Programează-te la făuritorii de bucurie de la Trident București.