Programează-te

Eruptia dentara la copiii mici: cum se produce si cum gestionezi dentitia bebelusului?

Eruptia dentara reprezinta, pe intelesul tuturor, aparitia primilor dintisori in cavitatea orala. Prima eruptie dentara a bebelusului tau – erupția dintilor de lapte, este un moment emotionant pentru tine, dar si o provocare pentru micutul tau, deoarece pot sa apara inflamatii gingivale localizate sau generalizate si chiar in unele cazuri, copilul poate sa resimta durere la locul eruptiei. 

Te ajutam sa intelegi cand apare dentitia la copii, dar si cum ai putea sa procedezi astfel incat sa iti ajuti bebelusul sa treaca usor prin aceasta experienta.

Cand si cum se produce eruptia dentara la bebelusi?

Dintii primari care vor erupe la bebelusi sunt deja formati sub gingie, inca inainte de nastere. Momentul aparitiei dintilor primari la copii, cunoscuti ca „dintii de lapte”, variaza de la copil la copil. In general, eruptia dentara incepe sa se produca in jurul varstei de sase-noua luni.

Simptomele eruptiei dentare

Dentitia copiilor este un proces fiziologic normal, care consta in miscarea intraosoasa a dintilor in maxilar, pana cand dintele iese in cavitatea bucala. 

Eruptia dentara se produce intr-o fereastra de 8 zile, care include 4 zile inainte de eruptia dentara, ziua eruptiei si alte 3 zile ulterioare. 

Semnele si simptomele sistemice si locale atribuite eruptiei dentare primare pot sa includa: 

Ingrijirea dintilor de lapte

Multe persoane ar putea sa creada ca, fiind dinti temporari, dintilor de lapte nu ar trebui sa li se acorde neaparat o atentie deosebita pentru ca, oricum, vor fi inlocuiti de cei permanenti. Aceasta gandire este una eronata. 

Dintii de lapte sunt importanți pentru ca:

trebuie mentinuti sanatosi, deoarece orice infectie sau carie, la nivelul dintilor de lapte, afecteaza si dezvoltarea dintilor permanenti.

Recomandari pentru parinti

Dat fiind ca bebelusul tau trece prin diferite simptome, in timpul eruptiei dentare, si poate sa aiba gingii dureroase, sensibile, este important sa ii acorzi atentie si ingrijire. 

Vino la stomatolog cu micutul tau, ca sa il ajuti sa aiba o sanatate orala exemplara si sa deprinda obiceiuri sanatoase, inca de la inceput. 

La Trident, am dezvoltat un departament destinat pedodontiei, ca sa raspundem nevoilor dentare ale copilului tau. Fa-ti o programare la Trident.