Eruptia dentara reprezinta, pe intelesul tuturor, aparitia primilor dintisori in cavitatea orala. Prima eruptie dentara a bebelusului tau – erupția dintilor de lapte, este un moment emotionant pentru tine, dar si o provocare pentru micutul tau, deoarece pot sa apara inflamatii gingivale localizate sau generalizate si chiar in unele cazuri, copilul poate sa resimta durere la locul eruptiei.
Te ajutam sa intelegi cand apare dentitia la copii, dar si cum ai putea sa procedezi astfel incat sa iti ajuti bebelusul sa treaca usor prin aceasta experienta.
Cand si cum se produce eruptia dentara la bebelusi?
Dintii primari care vor erupe la bebelusi sunt deja formati sub gingie, inca inainte de nastere. Momentul aparitiei dintilor primari la copii, cunoscuti ca „dintii de lapte”, variaza de la copil la copil. In general, eruptia dentara incepe sa se produca in jurul varstei de sase-noua luni.
- In mod normal, primii dinti care erup sunt incisivii centrali inferiori.
- Dupa alte aproximativ 4-6 luni, erup incisivii superiori, urmati de doi incisivi laterali superiori.
- Dupa ce au erupt incisivii superiori si inferiori, se produce eruptia dentara a primilor molari temporari.
- Al doilea molar de lapte este ultimul dinte temporar care erupe.
- Cel mai adesea, pana la varsta de trei ani, un copil are deja setul complet de 20 de dinti de lapte.
Simptomele eruptiei dentare
Dentitia copiilor este un proces fiziologic normal, care consta in miscarea intraosoasa a dintilor in maxilar, pana cand dintele iese in cavitatea bucala.
Eruptia dentara se produce intr-o fereastra de 8 zile, care include 4 zile inainte de eruptia dentara, ziua eruptiei si alte 3 zile ulterioare.
Semnele si simptomele sistemice si locale atribuite eruptiei dentare primare pot sa includa:
- iritabilitate generala;
- inflamatia gingiei inainte de eruptia dentara.
- hipersalivatie
- tulburari de somn;
- plans, agitatie;
- rinoree;
- inrosirea fetei;
- febra;
- diaree;
- pierderea poftei de mancare;
- inflamatia gingiei inainte de eruptia dentara.
Ingrijirea dintilor de lapte
Multe persoane ar putea sa creada ca, fiind dinti temporari, dintilor de lapte nu ar trebui sa li se acorde neaparat o atentie deosebita pentru ca, oricum, vor fi inlocuiti de cei permanenti. Aceasta gandire este una eronata.
- Este important sa incepi timpuriu vizitele la stomatolog ale bebelusului tau pentru a preveni aparitia cariilor dentare.
- Prima vizita a copilului la medical stomatolog este recomandat sa aiba loc in jurul varstei de 1 an, moment in care ii vor fi explicate parintelui detaliile despre o igiena corespunzatoare varstei, tehnica de periaj corecta si complete si inclusive detalii despre igiena alimentara la copii.
- Realizarea igienei orale a copilului se face de minim doua ori pe zi, cu ajutorul unei paste de dinti aleasa in functie de grupa de varsta din care copilul face parte (0-3 ani/3-6 ani, etc).
Dintii de lapte sunt importanți pentru ca:
- pregatesc si mentin spatiul pentru dintii permanenti;
- ajuta in stabilirea unui aspect echilibrat al fetei;
- folosesc in dezvoltarea clara si corecta a limbajului;
- contribuie la o nutritie corecta, deoarece fac posibila masticatia alimentelor diverse;
trebuie mentinuti sanatosi, deoarece orice infectie sau carie, la nivelul dintilor de lapte, afecteaza si dezvoltarea dintilor permanenti.
Recomandari pentru parinti
Dat fiind ca bebelusul tau trece prin diferite simptome, in timpul eruptiei dentare, si poate sa aiba gingii dureroase, sensibile, este important sa ii acorzi atentie si ingrijire.
- Prin frecarea usoara a gingiilor bebelusului, cu degetul curat, o lingurita rece sau un tampon de tifon umed, il poti ajuta pe micut sa se linisteasca.
- Utilizarea unei jucarii speciale pentru dentitie, din silicon, pe care copilul sa o poata mesteca, poate sa fie de folos.
- Exista, pe piata, anumite geluri din ingrediente naturale, special destinate calmarii durerilor cauzate de eruptia dentara la bebelusi. Acestea au un efect benefic asupra gingiilor si mucoaselor iritate.
- Este important, de asemenea, ca pentru utilizarea anumitor medicamente impotriva durerilor, sa discuti cu un stomatolog si sa urmezi recomandarile acestuia.
Vino la stomatolog cu micutul tau, ca sa il ajuti sa aiba o sanatate orala exemplara si sa deprinda obiceiuri sanatoase, inca de la inceput.
La Trident, am dezvoltat un departament destinat pedodontiei, ca sa raspundem nevoilor dentare ale copilului tau. Fa-ti o programare la Trident.