Parodontoza este o problema stomatologica care, fara tratamentul adecvat, poate duce la pierderea dintilor si, in unele cazuri, si la alte probleme de sanatate. Stabilirea unui tratament pentru parodontoza reduce sau chiar elimina riscul complicatiilor si are grija de dantura si imaginea ta.
Parodontoza este reversibila?
Parodontoza poate fi reversibila doar daca este descoperita si tratata in stadiul initil, de gingivita. Din nefericire, dat fiind modul in care aceasta afectiune evolueaza, parodontoza nu este reversibila in stadii medii sau avansate. Cu toate acestea, pe masura ce persoanele afectate primesc tratamentele adecvate si adopta o igiena dentara corecta, daunele suferite pot fi oprite.
Tratament paradontoza
Scopul tratamentului parodontozei este de a curata temeinic tesuturile din jurul dintilor si de a preveni deteriorarea acestora, precum si a oaselor maxilarului. Pentru pacientii care nu au ajuns intr-o etapa avansata a parodontozei, medicii stomatologi pot recomanda:
Detartrajul
Tartrul care se acumuleaza pe suprafata dintilor este un factor de risc pentru deteriorarea danturii. Detartrajul elimina depunerile si bacteriile care s-au acumulat pe suprafata dintilor si sub gingii.
Curatarea radacinilor dentare
Aceasta procedura are rolul de a elimina si ulterior a impiedica acumularea de tartru si bacterii la nivel subgingival. Acestea determina inflamarea si vindecarea intarziata a dintilor si tesuturilor din jurul lor.
Antibiotice si/sau antisepticele
Antisepticele topice sau antibioticele adminstrate pe cale orala sunt prescrise pentru a tine sub control infectia care pune in pericol dintii si tesuturile din jurul acestora. Tratamentul parodontozei cu antiseptice topice poate fi administrat sub forma de apa de gura sau geluri pentru a reduce incarcatura bacteriana din cavitatea orala si zonele afectate de boala. Administrarea unor antibiotice orale este indicata pentru a indeparta complet bacteriile care cauzeaza infectii.
Tratamente pentru parodontoza avansata
Chirurgie cu lambou
Specialistul parodontolog realizeaza o serie de incizii in gingie, astfel incat aceasta sa poata fi ridicata, expunand radacinile dintilor si osul pentru o curatare mai eficienta. Deoarece parodontoza cauzeaza adesea pierderi osoase, osul de dedesubt poate fi reconstruit inainte ca tesutul gingival sa fie suturat la loc prin chirurgie cu lambou.
Grefe de tesut moale
Cand se pierde tesut gingival, linia sau nivelul gingiilor se retrage. In aceasta situatie, ca tratament pentru paradontoza, este posibil sa fie nevoie de inlocuirea unei parti a tesutului moale deteriorat. Acest lucru se face de obicei prin indepartarea unei cantitati mici de tesut de pe cerul gurii (palat) sau folosind tesut dintr-o alta sursa si atasandu-l la locul afectat. Acest lucru poate ajuta la reducerea retractiei gingivale, poate acoperi radacinile expuse si poate oferi dintilor un aspect mai placut.
Grefele de os
Aceasta procedura este recomandata in cazurile in care daunele asociate cu parodontoza afecteaza maxilarul. Grefele pot fi prelevate de la pacient sau pot proveni dintr-o sursa artificiala (in general os de provenienta animala, deproteinizat si pregatit pentru transplant). Tesutul osos transplantat ajuta la refacerea maxilarului si impiedica caderea dintilor.
Proteine care stimuleaza cresterea
Aceasta tehnica presupune aplicarea unui gel special pe radacinile afectate, ca forma de tratament paradontoza. Rolul acestui gel este de a stimula cresterea tesuturilor afectate de catre infectiile bacteriene.
In lipsa unei igiene orale adecvate, bacteriile si tartrul pot declansa si agrava parodontoza. O vizita la dentist, impreuna cu identificarea unui tratament adecvat pentru parodontoza iti pot salva dintii si te ajuta sa eviti complicatiile periculoase. Specialistii Trident sunt alaturi de tine si iti ofera tratamentele si sfaturile de care ai nevoie pentru a avea grija de zambetul tau.