Programează-te
UK Flag

Demineralizarea dinților la copii. Ce este, cauze, simptome și tratament

Demineralizarea dintilor la copii

Cu toții ne dorim pentru juniorii noștri o copilărie lipsită de peripeții dentare. Însă în povestea dințișorilor, ca în orice poveste, există eroi și balauri, iar balaurul despre care vom vorbi astăzi este demineralizarea dinților la copii, adică ruperea primei bariere în fața unui dușman de temut: caria dentară. 

Unde găsești eroii care să răpună balaurul demineralizării? În Clinicile Trident am creat Trident Diminutiv, un departament dedicat celor mici, care știm că au nevoie de o abordare specială pentru a nu se teme de stomatolog și a reveni cu plăcere pentru îngrijire dentară. Aici, asigurăm servicii dedicate, complete, de pedodonție, prin personalul nostru specializat în tratamentele dentare pediatrice, într-un mediu prietenos cu cei mici. 

La Trident Diminutiv, ne asigurăm că juniorii se simt speciali și că orice intervenție este lipsită de durere. Aici, tratăm frecvent demineralizarea dinților la copii în mod eficient, pentru a înlătura pericolul stricării dințișorilor. 

Ce este demineralizarea dinților la copii și bebeluși 

Demineralizarea dinților înseamnă deteriorarea smalțului, care este o structură de protecție a dintelui alcătuită din mai multe minerale. La copii, poate apărea atât la dentiția de lapte, cât și la cea permanentă și vulnerabilizează dințișorii în fața cariilor. 

Mai mulți factori pot duce la demineralizarea dinților la copii și este nevoie de o atenție sporită din partea părinților pentru a observa din stadiu incipient această problemă și a o putea adresa rapid făuritorilor de bucurie de la Trident. Este important de reținut că demineralizarea poate apărea inclusiv la bebeluși, imediat după erupția primilor dințișori – arată ca o pată albă, de o nuanță diferită de cea a dintelui. 

Cauzele demineralizării dinților la copii 

Alimentația, un anumit tipar de alăptare (în cazul bebelușilor), dar și traumatismele dentare pot cauza demineralizarea dinților la copii. Practic, părinții trebuie să fie atenți la o sumedenie de factori pentru a le asigura celor mici o dantură sănătoasă. 

Făuritorii de bucurie Trident le pot fi alături cu un sprijin valoros: controalele periodice pot asigura depistarea precoce a acestei probleme și rezolvarea imediată, prin tratamente adecvate. 

Deficitul de fluor 

Fluorul este o componentă esențială a smalțului, iar dacă aportul de fluor din alimentație este insuficient, carența se va reflecta la nivelul danturii prin demineralizare. Sfătuim părinții să ceară sprijinul pediatrului în alcătuirea unui regim alimentar care să-i asigure celui mic cantitatea optimă de fluor. 

Carența de vitamina D 

Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului, iar calciul este unul dintre mineralele esențiale în formarea smalțului dentar. Carența de vitamina D, cauzată de o alimentație neadecvată sau de lipsa expunerii la soare, duce la demineralizare și favorizează apariția cariilor. 

Aportul crescut de zahăr 

Consumul de dulciuri este una dintre cele mai frecvente cauze ale demineralizării dinților la copii. Zahărul este inamicul danturii sănătoase și prietenul cariilor, deoarece favorizează formarea acizilor (care încep procesul de demineralizare la un pH scăzut), oferind substrat plăcii bacteriene prezente în mod normal în cavitatea orală.  

Alimentele acide 

Scutul mineral al dințișorilor este atacat și de alimentele și băuturile acide din alimentația celor mici, așadar, atenție la cantități, în cazul consumului de: băuturi carbogazoase (care oricum nu sunt recomandate!), carne, mezeluri și alte alimente procesate/conservate, produse lactate, ouă, cereale și produse din cereale, orez, leguminoase. 

Refluxul gastroesofagian 

În refluxul gastroesofagian, care este caracterizat de întoarcerea conținutul acid din stomac în esofag și uneori chiar în cavitatea bucală, din cauza unei disfuncționalități a sfincterul esofagian inferior, acidul de reflux atacă smalțul dentar. Este o afecțiune prezentă inclusiv la sugari. 

Traumatismele dentare 

Traumatismele la nivelul dinților de lapte pot afecta mugurii dinților permanenți, iar una dintre manifestări este demineralizarea. Cel mai frecvent, această problemă este întâlnită la incisivi, deoarece aceștia sunt mai expuși în timpul căderilor, lovirilor și accidentelor de joacă.  

Aparatele dentare 

În acest caz, nu aparatele în sine duc la demineralizarea dinților la copii, ci nerespectarea igienei orale riguroase impusă de purtarea unui aparat dentar. Părinții trebuie să se asigure că cei mici își curăță corect dințișorii și să adauge în agendă, ca măsură de precauție, vizite mai dese la stomatolog pentru inspectarea danturii și igienizare profesională

Igiena dentară după alăptare, la nou născut 

Dințișorii care abia au erupt sunt predispuși la demineralizare, dacă bebelușii sunt alăptați noaptea sau primesc biberon în timpul nopții, iar gurița nu este igienizată după masă. Pentru a evita caria de biberon, recomandăm călduros curățarea dințișorilor înainte ca bebelușul să adoarmă. 

Simptomele demineralizării dinților 

Demineralizarea dinților la copii este cel mai ușor observată de stomatolog, de aceea sunt importante controalele regulate. Pentru părinți, simptomele sunt mai greu de identificat, dar nu imposibil. Iată care sunt semnalele de alarmă: 

Când să mergi cu cel mic la medicul pedodont 

Oricare din simptomele de mai sus face necesară intervenția rapidă a stomatologului. Sfatul nostru este însă ca părinții să nu aștepte să apară aceste semne, ci să prevină demineralizarea dinților la copii prin controale regulate, efectuate din patru în șase luni, după apariția primilor dințișori. 

Specialiștii în pedodonție de la Trident Diminutiv nu doar că pot identifica rapid primele semne de demineralizare și pot efectua imediat tratamente pentru a repara dințișorii afectați, dar îi și pot face pe cei mici, în joacă, să îmbrățișeze regulile de igienă dentară și să devină cei mai buni prieteni ai periajului dentar. 

Tratamentul demineralizării dinților la copii 

Demineralizarea este reversibilă, dacă este depistată în stadiu incipient și tratată imediat. Tratamentul demineralizării dinților la copii presupune, de regulă, îndepărtarea plăcii bacteriene prin igienizare profesională, urmată de fluorizare – aplicarea pe dintele sau dinții afectați a unui gel cu fluor, care este asimilat treptat, refăcând structura smalțului dentar. Este un proces care trebuie repetat la câteva luni, medicul indicând intervalul optim. 

După remineralizare, dințișorii pot fi sigilați, pentru a preveni o nouă demineralilzare și apariția cariilor.  

Totodată, stomatologul poate recomanda utilizarea unei paste de dinți cu fluor, periaje profesionale periodice și modificarea alimentației, cu limitarea aportului de dulciuri sau băuturi acidulate. 

Dacă suspectezi o demineralizare a dinților la copilul tău, te așteptăm cât mai repede în Clinicile Trident din București cu juniorul de mână. Colegii făuritori de bucurie de la Trident Diminutiv abia așteaptă să învingă „balaurul” numit demineralizare și să-l felicite pe cel mic pentru zero probleme dentare! Programează vizita fără întârziere, demineralizarea duce la carii!