Programează-te

Dinți cariați la copii. Cauze și soluții de tratament pentru o copilărie liniștită

dinti-cariati-copii

Copilăria trebuie să fie despre joacă, învățat lucruri noi și legat prietenii, nu despre carii. Așadar, cum le prevenim, ca să le asigurăm celor mici o copilărie liniștită? Și cum le depistăm rapid atunci când apar, pentru a apela fără întârziere la stomatolog? Specialiștii în povești frumoase cu dințișori sănătoși de la Trident Diminutiv trec azi de la scaunul stomatologic la catedră și vă învață pe voi, părinții, tot ce trebuie să știți despre dinții cariați la copii. 

Trident Diminutiv a luat ființă în cadrul Clinicilor Trident din dorința de a acorda o atenție specială sănătății orale a copiilor, într-un mediu prietenos, unde ei să revină cu plăcere. Suntem făuritori de bucurie pentru cei mici fiindcă avem toate armele pentru a învinge frica, iar dințișorii bolnavi îi vindecăm fără durere, prin medicii noștri specializați în tratamentele dentare pediatrice. 

Cauzele cariilor dentare la copii 

Dinții cariații la copii apar ca urmare a demineralizării dinților, adică a deteriorării smalțului. Iar aceasta se produce din două cauze: fie dințișorii nu sunt îngrijiți corect, fie alimentația este nesănătoasă. Sunt aspecte cărora voi, părinții, trebuie să le acordați o mare atenție. 

Educația dentară trebuie începută cât mai devreme, pentru ca îngrijirea dințișorilor să devină a doua natură pentru cei mici. Vă sfătuim să-i învățați pe copii de mici regulile de igienă, să-i familiarizați din vreme cu toate obiectele pe care le implică aceasta, să-i obișnuiți din primii ani de viață cu vizitele regulate la stomatolog, dar și cu o alimentație sănătoasă. 

Iată cum duc igiena precară și alimentația neadecvată la apariția dinților cariați la copii: 

Igiena dentară precară 

Bacteriile care trăiesc în gura noastră și resturile alimentare se combină și formează placa bacteriană. Dacă nu este înlăturată complet, prin periaj corect, prin folosirea aței dentare și prin igienizări profesionale, efectuate regulat de medicul stomatolog, placa dentară se întărește pe dinți, distruge smalțul acestora și duce la formarea cariilor. 

Alimentația nesănătoasă 

Formarea plăcii bacteriene care atacă smalțul dinților și duce la apariția cariilor este favorizată de o alimentație bogată în dulciuri și carbohidrați. Este motivul pentru care făuritorii de bucurie de la Trident Diminutiv militează pentru reducerea aportului de pâine, paste, popcorn sau biscuiți, băuturi răcoritoare, produse de cofetărie și patiserie și orientarea copiilor, imediat după diversificare, către o dietă sănătoasă – atât pentru dințișori, cât și pentru întregul organism. 

Primele simptome ale dinților cariați la copii 

Dinții cariați la copii pot fi depistați în stadiu incipient prin verificarea atentă a danturii – de către părinți sau de stomatologi, dacă este urmată regula de aur a controalelor periodice. Iată în ce ordine apar semnele deteriorării dințișorilor: 

Este important să acordați aceeași atenție și îngrijire dințișorilor de lapte ca danturii permanente, pentru că dinții de lapte cariați, dacă nu sunt tratați la timp, pot afecta mugurii dinților permanenți. 

De ce e importantă vizita la medicul pedodont după apariția primelor simptome 

Tratamentul dinților cariați la copii trebuie inițiat cât mai devreme după observarea deteriorării smalțului, pentru a împiedica transformarea unei carii superficiale într-una adâncă. Nu doar că tratamentul, în astfel de condiții, se complică, dar când caria se extinde, apare și durerea – iar asta, niciun părinte nu vrea pentru copilul său. 

Vizita la stomatolog după apariția primelor simptome mai vine cu un plus: după tratarea punctuală a dinților cariați la copii, dacă observă o predispoziție spre demineralizare, specialiștii în pedodonție ai Trident Diminutiv pot lua măsuri pentru a preveni viitoare probleme, cu tratamentele profilactice de întărire a smalțului și sfaturi legate de igiena orală și de alimentația celor mici. 

Tratamentul cariilor dentare la Trident Diminutiv 

Tratamentele dinților cariați la copii diferă în funcție de severitate, dar toate au un numitor comun, la Trident Diminutiv: sunt lipsite de durere. În funcție de vârsta copilului, de complexitatea problemei dentară și de starea generală de sănătate a celui mic, se poate opta pentru anestezie locală, inhalosedare sau sedare profundă, pentru confortul total al pacientului pediatric. 

Iată care sunt rutele de tratament al dinților cariați la copii:  

Cum poate fi prevenită caria dentară la copii 

Dinții cariați la copii, inclusiv dinții de lapte cariați, pot rămâne doar o poveste urâtă despre care cei mici află din cărți, nu o realitate de care se lovesc, dacă urmați câțiva pași esențiali pentru sănătatea orală a juniorilor: 

Dinții cariați la copii pot fi preveniți. Iar dacă e un pic prea târziu pentru asta, pot fi tratați. Important este să apelați la specialiștii Clinicilor Trident din București cât mai repede după apariția primelor semne de deteriorare, ca să nu apară complicații. Vă așteptăm cu cei mici la Trident Diminutiv, să reparăm dințișori și să legăm prietenii! Programați-vă acum.