- Ce este fluoroza dentară
- De ce apare fluoroza dentară la copii
- Simptome asociate cu fluoroza dentară la copii
- Tratamentul fluorozei dentare în Clinicile Trident
- Te așteptăm cu sfaturi utile la Clinica Trident din Herăstrău
Fluorul este esențial pentru întărirea smalțului dentar și prevenirea cariilor, fiind o componentă fără de care sănătatea orală are de suferit. Însă când este prea mult, poate să dăuneze. Un consum excesiv, în primii ani de viață, poate duce la apariția fluorozei dentare la copii, o afecțiune cu potențiale implicații estetice și funcționale de lungă durată.
Fluoroza dentară poate fi prevenită, cu grijă din partea părinților și monitorizarea atentă a danturii celui mic de către făuritorii de bucurie ai Clinicilor Trident. În cele ce urmează, îți explicăm tot ce trebuie să știi despre această problemă de sănătate orală și despre cum putem colabora eficient pentru a împiedica apariția ei sau pentru a o depista timpuriu și a o trata înainte să producă daune semnificative.
Ce este fluoroza dentară
Caracterizată de modificări la nivelul smalțului cauzate de o expunere excesivă la fluor în timpul formării dinților permanenți, fluoroza dentară apare la copii până la vârsta de 8 ani.
Prezentarea clinică depinde de gradul de afectare:
- în cazurile ușoare și moderate, modificări aproape imperceptibile ale smalțului – mici porțiuni opace, pe care doar medicul stomatolog le poate sesiza, la o examinare atentă;
- în cazurile severe, apar defecte și eroziuni evidente – smalțul poros, hipomineralizat, prezintă o suprafață neregulată și pete colorate în galben sau maroniu;
- ocazional, când smalțul este foarte deteriorat, poate apărea și o hipersensibilitate la nivelul dentinei.
În cazurile severe – care, din fericire, sunt rare -, pot fi afectate structura și rezistența dinților. Și din punct de vedere estetic, lucrurile se complică.
De ce apare fluoroza dentară la copii
Cauza fluorozei dentare la copii este aportul excesiv de fluor în perioada de formare a dinților. Sursele pot fi: apa potabilă fluorizată, pasta de dinți cu fluor și alte produse destinate igienei orale care conțin acest mineral sau suplimentele cu fluor.
Expunerea cumulată la mai multe surse poate contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni, dar cea mai frecventă cauză este consumul exagerat de pastă de dinți. Copiii mici, care nu sunt încă în măsură să-și controleze reflexul de deglutiție, pot înghiți pastă de dinți în mod repetat, în timpul periajului, crescând riscul de acumulare de fluor în organism. Un pericol îl poate prezenta și administrarea de suplimente de fluor fără a consulta un medic stomatolog sau pediatru.
Simptome asociate cu fluoroza dentară la copii
Simptomele fluorozei dentare variază în funcție de gradul de severitate al afecțiunii. Cele mai frecvente manifestări sunt petele sau liniile albicioase, opace, pe suprafața dinților. Aceste modificări sunt foarte greu vizibile și nu afectează funcția dentară, dar sunt un semnal de alarmă. Dacă nu am reușit să prevenim apariția acestei probleme de sănătate, este ideal s-o abordăm în acest punct, pentru a împiedica progresie degradării smalțului.
Vigilența părinților este esențială. Și înțelegerea necesității controalelor periodice. Dacă mama sau tatăl celui mic au ratat primele simptome de fluoroză dentară, stomatologii le pot detecta și trata eficient.
În formele avansate de fluoroză dentară la copii, smalțul prezintă fisuri sau eroziuni și pete colorate în maroniu. În această etapă, afectarea dentară este vizibilă. Iar dincolo de problema de natură estetică, apare pericolul cariilor, pentru că un smalț poros, fragil, este predispus la deteriorare. Dacă s-a ajuns până aici, consultația nu mai trebuie amânată nici măcar o zi. Este necesară intervenția rapidă a unui medic pentru a preveni complicațiile.
Reluăm recomandarea ca părinții să monitorizeze constant sănătatea orală a copiilor și să fie atenți la semnele precoce de fluoroză dentară. Orice suspiciune legată de apariția acestor simptome ar trebui discutată cu un medic stomatolog specializat. Făuritorii de bucurie din Clinicile Trident te așteaptă oricând în cabinetele lor pentru o evaluare corectă a danturii celui mic și recomandări de tratament adecvate.
Tratamentul fluorozei dentare în Clinicile Trident
Tratamentele oferite de făuritorii de bucurie pot varia de la soluții estetice minim invazive până la intervenții mai complexe pentru refacerea smalțului. Acestea sunt alese, desigur, în funcție de vârsta pacientului, severitatea afectării dentare, planul terapeutic fiind personalizat în funcție de nevoile fiecăruia.
În cazurile avansate de fluoroză, poate fi necesară aplicarea de compozite estetice (plombe localizate) sau de fațete dentare pentru a masca petele și pentru a reface aspectul natural al smalțului. Aceste proceduri sunt realizate cu materiale de înaltă calitate, care asigură durabilitate și o estetică superioară.
Iar în cele mai severe cazuri, poate fi necesară folosirea coroanelor pentru restaurarea danturii. Din fericire, cum menționam anterior, aceste cazuri sunt rare. Și nu ne dorim defel să ajungem aici. De aceea, te așteptăm într-una din clinicile noastre la controale periodice, cu ajutorul cărora prevenim astfel de problemele de sănătate orală.
Cum previi fluoroza? Te așteptăm cu sfaturi utile la Clinica Trident din Herăstrău
Un proverb românesc plin de înțelepciune spune că repetiția este mama învățăturii. Nouă, la Trident, ne place să spunem că prevenția e mama sănătății dentare. Ca făuritori de bucurie, iubim să făurim zâmbete pline de încredere, iar când pacienții ne urmează sfaturile de îngrijire și reușesc să țină la distanță problemele dentare și gingivale, putem declara: misiune îndeplinită!
Hai să prevenim împreună fluoroza dentară la copii! Vino cu cel mic la făuritorii de bucurie din echipa Clinicii Trident Herăstrău pentru evaluare și recomandări personalizate menite să împiedice deteriorarea smalțului dentar. Iar dacă observi primele semne de fluoroză, solicită rapid o consultație, ca să putem interveni înainte să se agraveze. Sănătatea orală a copilului tău e la o programare distanță, sună și obține-o acum.