Obturatia dentara sau plomba este cea mai frecventa interventie efectuata in cabinetul stomatologic. Aceasta procedura este o metoda de reconstructie a unui dinte deteriorat de carii sau fracturi, dupa ce caria a fost curatata. Scopul plombarii unui dinte este redarea functiei si formei sale normale, dar si prevenirea evolutiei altei carii in urma aglomerarii de bacterii.
Tipuri de plombe
In functie de materialul folosit, exista mai multe tipuri de plombe dentare care pot fi folosite de catre medicul stomatolog, la preferinta fiecarui pacient, dar si in functie de complexitatea cazului. Poti alege:
Plomba din rasini compozite
Se realizeaza dintr-o rasina sintetica (compozit) de culoarea dintilor. Este un tip de obturatie care ofera avantaje estetice, fiind de aceeasi culoare cu dintele, indicata in distructii coronare mici si medii.
Plomba din ionomeri de sticla
Ionomerii sunt rezultati dintr-un amestec de acizi acrilici si o pulbere fina de sticla. Compusul pentru obturatie este de culoarea dintelui, insa nu poate imita luciul natural al smaltului. Este indeosebi utilizat in cazurile in care izolarea este dificila, fiind un material care face priza in mediu umed sau pentru obturatii cu caracter provizoriu.
Plomba de portelan ( inlay si onlay)
Este un tip diferit de obturatie, fiind la granita dintre plomba si coroana dentara. Se poate realiza in laborator sau direct in cabinet cu ajutorul tehnologiei CAD CAM si se indica in distructii coronare mari si pe dintii devitali.
Cat rezista o plomba?
Durata de viata a unei obturatii dentare depinde de mai multi factori, inclusiv de tipul de material din care este realizata, dar si de dimensiunea acesteia.
Este important de inteles faptul ca plombele trebuie schimbate din cand in cand, motiv pentru care vizita de rutina, de doua ori pe an la cabinetul stomatologic este recomandata.
Obturatiile dentare pot rezista timp de mai multi ani, daca este respectata igiena dentara si nu apar probleme dentare mai grave.
Probleme care pot aparea in urma unei obturatii dentare
Obturatiile dentare sunt metode sigure de reconstructie a dintilor afectati de carii. Exista, foarte rar, si efecte mai neplacute dupa plombarea dintilor, precum:
Durerea si sensibilitatea dentar
Sensibilitatea dentara poate sa apara imediat dupa incetarea efectului anesteziei locale. Dintii pot fi sensibili la presiune, aer, dulce sau temperatura. De obicei, aceasta sensibilitate dispare in cateva zile. In aceasta perioada este recomandata evitarea factorilor ce produc durere. Daca durerea nu dispare in 2-4 saptamani de la obturatie este necesara vizita la medic.
Deteriorare sigilarii (pierderea etanseitatii)
Presiunea din timpul masticatiei poate duce la tocirea, fisurarea sau fracturarea plombei dentare. Aceste fisuri se pot detecta la controlul anual si se pot repara. O fisura nereparata poate duce la aparitia unei carii.
In prezent, obturatiile dentare reprezinta cea mai sigura si rapida metoda de trata dintii cariati, indiferent de materialul din care sunt realizate acestea.
Cat costa o plomba dentara?
Preturile plombelor sunt stabilite de fiecare cabinet stomatologic in parte in functie de localizarea dintelui, dimensiunea cariei, tipul de anestezic folosit si tipul de material utilizat la obturatie.
La clinica Trident, pretul plombelor dentare poate fi vizualizat aici
Cand se inlocuieste o plomba?
Marimea unei obturatii dentare este importanta. Una mai mica, indiferent de materialul folosit, va rezista mai mult decat o obturatie de dimensiuni mai mari. Indiferent de marimea sa, daca plomba cade sau exista fisuri in ea, trebuie inlocuita imediat.
Dintii ce au fost tratati prin obturatie dentara nu au nevoie de o ingrijire speciala. Pentru a prelungi durata de viata a unei plombe, dar si pentru a avea o sanatate orala buna este nevoie de o rutina de ingrijire. Igiena orala este una dintre cele mai bune investitii pe care le poti face pentru sanatate in general.
Vizitele anuale sau bianuale la medicul stomatolog, spalatul pe dinti de doua ori pe zi, folosirea atei dentare sau a periutelor interdentare, dar si utilizarea apei de gura antibacteriene indeparteaza problemele dentare.
Alege Clinica Trident pentru sanatatea dintilor tai, fie ca ai nevoie de un consult de rutina, o plomba, o coroana dentara sau un implant!