Programează-te
UK Flag

Limba alba: Cauze si tratament

Timp de citit: 3 min Publicat pe: 01.02.2021 Autor: mihai
limba-alba-stomatologie-trident

Limba alba este un simptom care face ca suprafata acesteia sa fie acoperita partial sau complet de un strat alb. De asemenea, aceasta afectiune este asociata cu o respiratie urat mirositoare si senzatia de iritatie. In aceste cazuri, coloratia limbii poate sa arate neobisnuit, dar trebuie subliniat ca aceasta poate fi o afectiune inofensiva si temporara. Senzatia de „limba paroasa” este asociata, adesea, cu limba alba.

Posibile cauze pentru limba alba

Limba alba este, de obicei, cauzata de bacteriile, resturile alimentare și celulele moarte care raman intre papilele gustative. Papilele cresc si se umfla, in unele cazuri ajungandu-se chiar la inflamatie, cauzata de factori precum:

• Igiena orala necorespunzatoare

• Gura uscata (xerostomie)

• Deshidratarea

• Consumul de tutun

• Consumul excesiv de alcool

• Dieta cu un continut scazut de grasimi

• Iritatia mecanica cauzata de o periuta dentara, lucrari protetice, dinti abrazati sau de alt dispozitiv oral

• Febra

Programeaza-te acum!​

031 005 0922

Ce afectiuni pot cauza limba alba

Leucoplazia bucala. Prezenta petelor albicioase ce nu se pot indeparta prin stergere, ele fiind localizate pe suprafata limbii ( uneori si pe mucoasa obrazului, mucoasei gingivale si a planseului bucal). Aceasta este o afecțiune frecventa si care este cauzata de crestere excesiva a celulelor din mucoasa gurii, fumatul fiind printre principalele cauze ale aparitiei. Cel mai frecvent sunt benigne, insa pot evolua malign.

Lichenul plan oral. Aceasta este o boala inflamatorie cronică a gurii, care este cauzata de o tulburare a sistemului imunitar, precum si de factori genetici. Poate fi generat de unele medicamente, leziuni orale, infectii sau substante alergice. Necesita monitorizare, deoarece poate degenera malign.

Aftele bucale. Sunt leziuni benigne, necontagioase, ce pot aparea ca solitare sau multiple, recurente (stomatita aftoasa). Desi fungul Candida se gaseste in mod natural in gura noastra, atunci cand se dezvolta prea mult duce la aparitia unor infectii. Uneori pot da senzatie de arsura (stomatopiroza), febra, fatigabilitate si adenopatie. Cauzele principale sunt reprezentate de stres emotional, leziuni traumatice orale, unele ingrediente din solutiile de igienizare orala, fumat, schimbari hormonale (de exemplu in sarcina) si un sistem imunitar deficitar.

Sifilisul. In acest caz, limba alba este unul dintre organele la care se prezinta aceasta infectie cu transmitere sexuala. Leziunile aparute sunt nedureroase si prezinta 3 stadii de evolutie. Chiar si daca tratamentul este corect, leziunile pot reapare.

Solutii de tratament pentru limba alba

De obicei, aceasta afectiune este usor de tratat prin igiena orala optima. Alte modalitati simple de a trata limba alba includ:
• Consumul regulat de apa
• Folosirea unei perii de dinti moi
• Folosirea unei paste de dinti fara laurilsulfat de sodiu
• Evitarea excesului de substante care irita tesuturile limbii

Cand sa mergi la medic?

Limba alba este, în general, inofensiva si poate fi eliminata prin perierea usoara a limbii cu o periuta de dinti cu fire moi. Totusi, recomandam sa ceri ajutorul medicului dentist daca limba alba persista mai mult de cateva saptamani sau daca schimbarile de culoare sunt insotite de inflamatii si dureri. 

Fauritorii de Bucurie Trident recomanda un control stomatologic de rutina cel putin de doua ori pe an, unde pot fi identificate posibile afectiuni ale cavitatii bucale, inclusiv limba alba. Astfel, te asiguri ca orice problema stomatologica este descoperita si tratata in stadiu incipient.

Actualizat pe: 01.02.2021
Share pe: