- Când trebuie refacută o coroană dentară
- Refacerea coroanei dentare, pas cu pas
- Factori ce influențează durata de viață a unei coroane dentare
- Poartă-ți coroana cu mândrie, cu ajutorul Făuritorilor de Bucurie!
Coroana dentară este cea mai bună opțiune când trebuie să restabilești structura și să redai funcționalitatea unui dinte uzat, afectat de carii profunde sau fracturat. Tehnologia modernă și materialele de calitate superioară permit o restaurare cu aspect natural, în perfect acord cu restul danturii, și cu o durată de viață semnificativă – 15-20 de ani sau chiar mai mult. Ce faci însă după această perioadă? Sau dacă ai un accident soldat cu deteriorarea lucrării protetice? Făuritorii de Bucurie ai Clinicilor Trident din București îți explică, în cele ce urmează, în ce situații este necesară refacerea coroanei dentare și ce etape presupune acest proces.
Reține că o igienă dentară corectă, evitarea alimentelor dure și vizitele periodice la stomatolog pentru control și igienizare profesională ajută la prelungirea duratei de viață a protezelor dentare. Dar dacă ai nevoie de înlocuirea coroanei, experții Trident în protetică îți asigură un parcurs rapid și eficient către recuperarea bucuriei unui zâmbet complet.
Când trebuie refacută o coroană dentară
Există mai multe circumstanțe care pot impune refacerea coroanei dentare, pentru menținerea sănătății și funcționalității danturii.
- Deteriorarea coroanei. Coroanele se pot uza în timp sau pot suferi fisuri ori fracturi, din cauza forțelor masticatorii sau a contactului cu alimente dure. Rezistența lor este dată de materialele din care sunt fabricate, ceramica și zirconiul fiind cele mai dure, dar și cele mai potrivite din punct de vedere estetic cu dinții naturali.
- Carii. Coroana acoperă dintele și îl protejează de carii, dar nu în proporție de 100%. Dacă există chiar și un spațiu infim între coroană și gingie (care poate apărea și din cauza retracției gingivale), bacteriile pot pătrunde și pot forma, în timp, o cavitate care să necesite tratament. În acest caz, coroana trebuie înlăturată și refăcută după tratarea dintelui.
- Infecții. Abcesul dentar trebuie tratat cât mai repede cu putință, pentru a evita răspândirea infecției și apariția complicațiilor. Exact ca în cazul cariilor, acest lucru necesită scoaterea coroanei și înlocuirea ei cu una nouă, la finalul tratamentului.
- Retracție gingivală. În acest caz, marginea coroanei devine vizibilă, iar resturile alimentare se pot acumula în spațiul nou format, ducând la probleme gingivale. Refacerea coroanei dentare este necesară atât pentru a restabili estetica zâmbetului, cât și pentru păstrarea sănătății orale.
- Pătare/colorare. Ceramica și zirconiul sunt rezistente la astfel de probleme, dar dacă ai optat pentru o coroană din compozit, poate pentru restaurarea unui dinte care nu e frontal și este mai puțin vizibil, vei observa, în timp, diferențe cromatice între aceasta și dinții naturali cu care se învecinează. Dacă vrei o nuanță unitară și un zâmbet estetic, coroana pătată trebuie înlocuită. Albirea dentară nu este o soluție pentru restabilirea culorii, deoarece funcționează pentru dinții naturali, nu și în cazul lucrărilor protetice.
- Disconfort sau probleme funcționale. Dacă resimți durere, sensibilitate sau dificultăți în masticație asociate cu o coroană dentară, este esențială evaluarea și refacerea lucrării protetice.

Refacerea coroanei dentare, pas cu pas
Procesul de refacere a unei coroane dentare implică mai multe etape – în mare, aceleași ca în cazul protezării inițiale. Durata tratamentului diferă însă, în funcție de motivul înlăturării coroanei: este mai scurtă dacă trebuie înlocuită o proteză deteriorată și mai lungă atunci când este necesară și tratarea unei carii sau a unui abces înainte de îmbrăcarea dintelui cu o nouă lucrare.
Evaluare și diagnostic
Această etapă implică evaluarea prin examinare directă și cu ajutorul unei radiografii, care va arăta dacă există probleme ascunse – afecțiuni dentare dezvoltate sub coroană sau la rădăcina dintelui. În funcție de cele constatate, medicul stomatolog poate stabili planul de tratament, estimând totodată și durata acestuia.
Îndepărtarea coroanei și tratarea dintelui
În această etapă, medicul se ocupă de problema care te-a adus în clinica Făuritorilor de Bucurie pentru înlocuirea coroanei. Lucrarea este scoasă cu grijă, pentru a nu deteriora dintele pe care îl îmbracă, apoi este tratată afecțiunea diagnosticată. Dacă e vorba despre o problemă de sănătate orală mai complicată, pot fi necesare mai multe ședințe de tratament înainte de trecerea la următorul pas al restaurării dentare.
Amprentare
Odată ce dintele a fost tratat, este luată amprenta cu ajutorul căreia va fi realizată noua coroană. În Clinicile Trident, dotate cu propriul laborator de tehnică dentară, folosim soluția inovatoare de protezare dentară CAD-CAM, care utilizează tehnologia 3D pentru amprentare și realizarea lucrărilor protetice. Tot în această ședință este stabilită nuanța coroanei, pentru a fi în perfect acord cu restul danturii.
Proba și eventualele ajustări
După realizarea noii coroane în laboratorul Trident, revii la clinică pentru probă. De regulă, datorită tehnologiei avansate pe care o folosim, aceasta se potrivește perfect. Există însă și situații când este nevoie de mici ajustări. În astfel de cazuri, coroana este retrimisă în laborator retușuri și definitivare.
Fixarea coroanei
Acesta este ultima etapă a tratamentului. Odată ce refacerea coroanei dentare este încheiată, aceasta este fixată pe dinte. După ce medicul verifică potrivirea cu restul danturii, corectitudinea ocluziei și estetica zâmbetului, făcând eventuale mici retușuri, dacă sunt necesare, coroana este cimentată.
Factori ce influențează durata de viață a unei coroane dentare
- Materialul din care este făcută. Coroana realizată dintr-un material nobil (ceramică sau zirconiu) este nu doar rezistentă la pătare și uzură, superioară din punct de vedere estetic și biocompatibilă, ci și mai durabilă: 15, chiar 20 de ani, dacă sunt respectate regulile de îngrijire. Coroana din compozit este mai predispusă uzurii și pătării și are o durată de viață mai scurtă.
- Igiena orală. Dacă este menținută prin periaj corect, utilizarea aței dentare, a apei de gură și a dușului bucal, sunt prevenite cariile și alte probleme dentare ori gingivale care pot face necesară refacerea coroanei dentare. La polul opus, o igienă deficitară favorizează afecțiuni ce pot compromite lucrarea protetică;
- Bruxismul (scrâșnitul din dinți) poate deteriora coroana dentară. Dacă știi că suferi de această tulburare, spune-i Făuritorului de Bucurie, ca să te poată ajuta. Există gutiere speciale care se poartă noaptea, pentru a preveni distrugerea danturii.
- Consumul de alimente dure poate duce la fisurarea sau fracturarea coroanei.
- Controalele stomatologice periodice ajută la monitorizarea stării coroanei și a dintelui pe care a fost fixată, eventualele probleme fiind identificate și tratate prompt, înainte de a se agrava și a face necesară înlăturarea lucrării protetice.
Poartă-ți coroana cu mândrie, cu ajutorul Făuritorilor de Bucurie!
La fel cum un singur dinte cariat strică aspectul întregii danturi, o coroană ciobită sau fisurată își poate știrbi bucuria de a zâmbi. Iar un dinte care-ți dă semne de suferință sub coroana pe care o poartă necesită atenție imediată.
În oricare din aceste situații te-ai regăsi, nu amâna programarea pentru tratamentul de refacere a coroanei dentare. Contactează-ne și rezervă-ți locul la o consultație într-una din Clinicile Trident din București. Făuritorii de Bucurie vor căuta pentru tine cea mai bună și mai rapidă soluție de restaurare.