- Ce se întâmplă când te doare toată dantura
- Ce să faci atunci când te doare toată dantura
- În Clinicile Trident beneficiezi de diagnostic cert și tratament personalizat
Durerea dentară generalizată poate semnala de la o uzură a smalțului până la afecțiuni severe, cum este boala parodontală, sau probleme complexe, precum disfuncțiile articulare. Este ideal să nu aștepți până ajungi în situația de a te întreba „ce se întâmplă când te doare toată dantura”, ci și să te programezi la medic de la cel mai mic disconfort dentar sau gingival. Însă dacă te afli deja în acest punct, vorbim despre o urgență stomatologică și este crucial să te prezinți la cabinet cât mai repede.
Făuritorii de bucurie ai Clinicilor Trident au expertiza necesară pentru a te ajuta să afli cu precizie, rapid, cu ce te confrunți, și să stabilească un tratament personalizat, care să dea rezultate în cel mai scurt timp.
Îți explicăm, în cele ce urmează, ce se poate ascunde în spatele durerii dentare generalizate și te așteptăm într-una din clinicile noastre dacă prezinți acest simptom.
Ce se întâmplă când te doare toată dantura
Durerea la nivelul întregii danturi poate fi cauzată de mai mulți factori și poate fi resimțită sub diferite forme: sensibilitate la rece sau cald, durere surdă sau ascuțită ori o senzație de presiune. Printre principalele cauze ale disconfortului generalizat se numără inflamațiile gingivale, infecțiile dentare, bruxismul și sinuzitele.
Deteriorarea smalțului
Deteriorarea smalțului, structura de protecție a dinților, poate duce la sensibilitate dentară, iar când nu se produce izolat, la nivelul unui dinte, ci generalizat, durerea e resimțită la fel: generalizat. Smalțul poate fi distrus de traumatisme dentare, de bruxism, de o alimentație bogată în zahăr, de băuturile carbogazoase sau de alimentele cu un pH ridicat (acide). Carența de vitamina D, deficitul de fluor și periajul agresiv pot duce și ele la demineralizare. Durerea dentară generată de deteriorarea smalțului se declanșează la rece, fierbinte sau dulce.
Gingivita și boala parodontală
Inflamația gingivală (gingivita), cauză frecventă a durerii dentare generalizate, apare atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată eficient. Gingivita este reversibilă, dar dacă nu este tratată, evoluează în boala parodontală, o afecțiune gravă, care afectează țesuturile de susținere a dinților. În parodontoză, apare retracția gingivală (cu expunerea rădăcinii dinților), durerea se intensifică, dinții devin mobili, iar în forma avansată a bolii, există riscul pierderii lor.
Bruxismul
Este o tulburare care constă în scrâșnirea involuntară a dinților, de obicei în timpul somnului, dar care poate apărea și pe parcursul zilei, în situații de stres intens. Bruxismul pune presiune asupra dinților și mușchilor maxilari, provocând durere la nivelul întregii danturi. Netratat, duce întâi la fisuri în smalț și la hipersensibilitate dentară, apoi la uzura severă a dinților și la afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare.
Abces dentar
O altă cauză frecventă a algiei dentare generalizate o reprezintă abcesul dentar. Infecția gingivală, parodontală (dezvoltată în țesuturile de susținere a dinților) sau periapicală (localizată la vârful rădăcinii dintelui) generează dureri intense, persistente și pulsatile, care pot iradia la nivelul întregii danturi și se pot extinde spre gât sau ureche. Expansiunea durerii poate îngreuna depistarea sursei, dacă abcesul nu este vizibil.
Sinuzită
Sinusurile maxilare sunt situate deasupra rădăcinilor dinților superiori, iar atunci când aceste sinusuri se inflamează, pot pune presiune asupra rădăcinilor dentare, provocând durere. Pacienții care suferă de sinuzită acută sau cronică pot simți o durere difuză la nivelul întregii arcade superioare. Pentru identificarea corectă a cauzei sunt necesare o evaluare atentă și investigații imagistice.
Probleme ale articulației temporo-mandibulare
Durerea la nivelul întregii danturi poate fi generată și de probleme ale articulației temporo-mandibulare (articulația care conectează maxilarul la craniu). Disfuncțiile ATM pot fi cauzate de stres, de traumatisme sau de o aliniere incorectă a dinților (malocluzie) și pot provoca dureri difuze resimțite la nivelul dinților sau al mușchilor masticatori, dureri de cap și senzația de blocare a maxilarului.
Ce să faci atunci când te doare toată dantura
După ce am răspuns la întrebarea „ce se întâmplă când te doare toată dantura”, este necesar să afli și ce trebuie să faci dacă te regăsești în această situație. Primul și cel mai important lucru este să te programezi de urgență la stomatolog. În cel mai bun caz, te confrunți cu o sensibilitate dentară generată de deteriorarea smalțului sau cu una gingivală, la baza căreia stă primul stadiu al bolii parodontale. Intervenția timpurie nu doar că te scapă de dureri, dar și previne complicațiile pe care aceste probleme le pot genera.
Dacă durerea e generată de un abces dentar, nu mai trebuie să-ți spunem că este vorba despre o urgență medicală. Netratată la timp, infecția se poate răspândi, printre complicații numărându-se osteomielita maxilarului și afecțiunile sinusale, endocardita bacteriană, abcesul cerebral și septicemia.
Așadar, apelează rapid la stomatolog. Iar până ajungi la clinică, administrează-ți un antialgic, ca măsură de urgență, și aplică comprese reci sau calde pentru ameliorarea durerii – cele reci sunt utile în inflamație, iar cele calde pentru a relaxa mușchii tensionați.
În Clinicile Trident beneficiezi de diagnostic cert și tratament personalizat în durerea de dinți generalizată
Dacă te confrunți cu acest tip de durere dentară, ai nevoie de evaluarea unui specialist și de acces rapid la investigații. În Clinicile Trident, beneficiezi atât de expertiza unei echipe medicale complete, cât și de tehnologie de vârf pentru efectuarea testelor imagistice. Dotările de ultimă oră permit obținerea unui diagnostic cert în cel mai scurt timp posibil și inițierea imediată a tratamentului adecvat.
Dacă te confrunți cu dureri dentare, făuritorii de bucurie de la Clinicile Trident din București îți răspund prompt și eficient, oferindu-ți recomandările pentru tratamentul optim. Programează-te și profită de expertiza lor.