Programează-te

Chirurgia dentara -cand si de ce trebuie sa apelezi la ea

chirurgie dentara cabinet medical

O carie care s-a extins prea mult, un dinte care se clatina sau o dantura care trebuie aliniata reprezina unele dintre cele mai comune motive pentru care poti sa apelezi la specialistii in chirurgie dentara. Procedurile efectuate te pot ajuta sa obtii un zambet mai frumos prin aplicarea unui aparat dentar sau a unor fatete dentare, dar si sa tratezi anumite boli si sa impiedici deformarea maxilarului.

Ce presupune chirurgia dentara?

Chirurgia dentara este o ramura a stomatologiei care implica realizarea unor tratamente si proceduri care au rolul de a repara sau de a realiza anumite corectii la nivelul maxilarului, dintilor si gingiilor. 

Un aspect important al chirurgiei stomatologice este reprezentat de anestezie. Specialistii care realizeaza astfel de interventii administreaza diferite forme de anestezie locala pentru a asigura confortul pacientilor in timpul operatiilor.

Tipuri de interventii

Exista multe tipuri de chirurgie stomatologica, inclusiv proceduri care implica indepartarea dintilor sau terapia canalului radicular. Unele forme de chirurgie dentara si maxilo-faciala  implica repozitionarea dintilor si a maxilarului. In alte cazuri, chirurgia orala poate implica indepartarea unei tumori. 

Extractii dentare

Cariile dentare extinse, infectiile sau cresterea anormala pot necesita o extractie a dintilor. In cazul unor pacienti care au nevoie de un aparat dentar este necesara extragerea unui dinte pentru a crea spatiul necesar unei asezari optime a danturii.

Procedura este indicata si in cazul traumelor care impiedica reconstruirea dintilor cu ajutorul implanturilor dentare, pivotilor sau al plombelor. De asemenea, specialistii recomanda extractia dintilor a caror pozitionare sau integritate poate duce la aparitia unor infectii in cazul pacientilor care urmeaza sa treaca printr-un transplant de organe sau care fac chimioterapie.

Implanturi dentare

Implantul dentar este folosit pentru a inlocui radacina unui dinte care a suferit daune extinse si ofera posibilitatea pacientilor de a avea o dantura cu aspect natural prin inlocuirea dintilor lipsa cu dinti artificiali.

Stabilirea modului in care trebuie realizat un implant dentar este facuta de catre un specialist, pornind de la starea in care se afla maxilarul. Implanturile dentare ofera o baza solida pentru dintii artificiali, iar pentru asta este nevoie de mai multe luni, timp in care osul se solidifica in jurul surubului.

Afectiuni parodontale

In cazurile in care afectiunile parodontale avanseaza prea mult si pot pune in pericol sanatatea pacientului este indicat tratamentul chirurgical. In functie de particularitatile fiecarui caz, acesta poate include:

Ortodontie

Pacientii apeleaza la aceasta forma de tratament atunci cand dintii lor trebuie indreptati si adusi intr-o pozitie corecta. Aceste anomalii ale danturii sunt frecvente in randul copiilor si adolescentilor si corectarea acestora are un rol estetic, imbunatatind zambetul. Dintii aflati in pozitii neobisnuite reprezinta un pericol pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a danturii.

Zambetul este esential pentru imaginea noastra si modul in care interactionam cu cei din jurul nostru. Cu ajutorul chirurgiei dentare poti obtine un zambet armonios si sanatos cu care sa te mandresti. Programeaza-ti un consult la clinica Trident pentru a afla ce poti face pentru zambetul tau.