Programează-te
UK Flag

„Mă doare măseaua de mor!” Ce să faci atunci când durerea devine insuportabilă 

durere masea

Începem cu un avertisment: durerea dentară severă este o urgență stomatologică! Dacă ajungi să spui „mă doare măseaua de mor”, deja ai stat prea mult fără a cere ajutorul medicului și, dincolo de disconfortul pronunțat cu care te confrunți, te-ai putea trezi, în cabinetul stomatologic, că ai de-a face cu o complicație. Îți explicăm, în cele ce urmează, ce să faci când te doare măseaua și de ce este important să urmezi aceste sfaturi întocmai. 

La Trident, milităm pentru păstrarea sănătății orale prin prevenție și prin tratamentul corect și la timp al tuturor afecțiunilor dentare. Iar la timp înseamnă la semnul celui mai mic disconfort, nu când durerea devine insuportabilă. Făuritorii de bucurie ai clinicilor noastre te pot ajuta, dacă te confrunți cu probleme stomatologice – contactează-i pentru a beneficia rapid de terapie. 

Nu aștepta să zici „Mă doare măseaua de mor!” 

Când începe să te „sâcâie” un dinte sau o măsea nu trebuie să aștepți să treacă de la sine sau cu tratament antialgic. Da, probabil vei răsufla ușurat în caz că se întâmplă așa, dar dacă durerea a fost declanșată de o afecțiune dentară, va reveni – și, cel mai probabil, va fi mai pronunțată.

Ce este responsabil să faci când te doare măseaua este să apelezi la stomatolog pentru a identifica sursa problemei. Și s-o faci repede.

Diagnosticarea în stadiu incipient înseamnă: 

Totodată, intervenția promptă te ajută să nu ajungi în stadiul în care să spui „mă doare măseaua de mor” – acea durere chinuitoare, care te face complet nefuncțional și de care ai face orice să scapi; durerea în spatele căreia poate sta o afecțiune avansată, care-ți poate pune în pericol nu doar dantura, ci și starea generală de sănătate. 

Ce să faci când durerea de măsea devine insuportabilă 

Dacă nu ai acționat de la primul semn, când durerea e deja severă ai de făcut următorii pași, rapid: 

Nu există altă soluție în acest caz. Să amâni consultația și să încerci toate antialgicele eliberate în farmacie fără rețetă, în speranța că unul te va scăpa definitiv de durere, este contraproductiv; durerea va reveni, iar în tot acest timp, afecțiunea care a cauzat-o se va agrava. Este contraindicată și administrarea de antibiotice, fără recomandare medicală – acestea dau rezultate numai când este vorba despre o infecție bacteriană, iar tu te-ai putea confrunta cu o altfel de problemă. Ai nevoie de un diagnostic cert pentru a primi un tratament eficient. 

Reține că orice întârziere în inițierea tratamentului îți poate complica situația. Nu-ți risca sănătatea orală!

Ce afecțiuni stomatologice au ca simptom durerea 

Cariile, infecțiile, fracturile dentare, chiar și bruxismul – scrâșnitul din dinți involuntar – au ca principal simptom durerea. Tu nu ai de unde să știi care este cauza durerii tale și care ar fi tratamentul potrivit, de aceea trebuie să vii la medic pentru consultație, investigații, diagnostic și plan terapeutic. Iată cât de multe situații care pot provoca dureri insuportabile de măsele: 

Caria 

Dintele începe să doară când caria este deja în stadiu avansat. Iar dacă resimți o durere puternică și sensibilitate la cald și la rece, cavitatea formată de bacterii este atât de adâncă, încât nervul dintelui este expus. Ai nevoie de tratament urgent, pentru că o carie complicată poate duce inclusiv la pierderea dintelui afectat! 

O restaurare dentară deteriorată 

Durerea persistentă însoțită de sensibilitate la cald și la rece poate să apară și dacă s-a deteriorat materialul stomatologic folosit pentru obturarea unei carii adânci sau pentru reconstrucția dentară. Când se fisurează plomba sau coroana dentară nu mai este etanșă, țesutul sensibil pe care acestea îl protejau este expus. 

Pulpita 

Complicație a cariei avansate, pulpita este inflamația pulpei dentare. Durerea resimțită în acest caz este intensă, iar tratamentul trebuie inițiat fără întârziere, pentru a evita necrozarea nervului și extinderea infecției la țesutul de suport al dintelui la nivelul osului maxilar. În cele mai multe cazuri, dintele afectat de pulpită poate fi salvat. Dar pentru asta, trebuie să apelezi la timp la stomatolog. 

Abcesul dentar 

Cauzată de o infecție bacteriană, abcesul dentar este o pungă de puroi care se poate forma la nivel gingival, parodontal (în țesuturile de susținere a dinților) sau periapical (la vârful rădăcinii dintelui). Este o afecțiune foarte dureroasă, care se poate răspândi, creând complicații. Durerea în acest caz, este, de regulă, severă și pulsatilă. 

Fractura dentară 

Fractura care se limitează la nivelul coroanei dentare nu este dureroasă, dar dacă vorbim despre o leziune ce expune dentina și/sau pulpa dentară (care conțin terminații nervoase) sau despre o fractură radiculară (a rădăcinii dintelui), atunci, da, apare durerea. Fractura radiculară duce și la mobilizarea dintelui. Tratamentele diferă în funcție de tipul de leziune, dar au un numitor comun: sunt urgente. 

Boala parodontală 

În stadiu incipient, boala parodontală provoacă inflamații la nivelul gingiei, iar pe măsură ce avansează, duce la retracție gingivală și la expunerea rădăcinilor dinților. Durerea se acutizează cu fiecare stadiu de boală. Este recomandat să nu aștepți agravarea ei, pentru că duce la pierderea dinților. 

Bruxismul 

Numit popular „scrâșnit din dinți” și întâlnit mai frecvent sub forma nocturnă – se manifestă, involuntar, în timpul somnului -, bruxismul este destul de des întâlnit și poate duce, în timp, la pierderea dinților. Dacă te trezești dimineața cu maxilarele încleștate și cu sensibilitate sau durere dentară, programează-te la stomatolog. Bruxismul presupune un plan terapeutic complex: purtarea unei gutiere speciale pe timp de noapte, tratament pentru corectarea ocluziei dentare (dacă este cazul) și terapie pentru gestionarea stresului și/sau anxietății. 

Infecțiile sinusale 

O infecție la nivelul sinusurilor poate provoca uneori dureri de dinți în arcada superioară – de regulă, la molari. Medicul stomatolog poate suspecta o sinuzită dacă nu identifică, prin examinare clinică și investigații imagistice, o problemă dentară ca fiind sursa durerii tale. Vestea bună este că, odată tratată sinuzita, disconfortul dentar va dispărea complet. 

Acum știi ce să faci când te doare măseaua. Te așteptăm la Trident 

Sperăm că ți-am fost de ajutor în a-ți explica ce poate sta în spatele durerii pe care o resimți și în a te face să înțelegi gravitatea și implicațiile acestor probleme dentare -, iar prin extensie, importanța intervenției rapide pentru prevenirea complicațiilor. Vom continua să venim către tine cu sfaturi utile, deoarece considerăm că este importat ca pacienții noștri să fie cât mai bine informați și credem că prin educație dentară, ne asigurăm o mai bună sănătate orală. 

Făuritorii de bucurie ai Clinicilor Trident din București îți pot fi de ajutor și cu sfaturi și informații personalizate, în acord cu problemele tale dentare, trebuie doar să te programezi la consultație, ca să vedem ce te supără. Te așteptăm, de preferat înainte să ajungi în situația de a spune „mă doare măseaua de mor!”. Hai să prevenim împreună afecțiunile dentare și să te ajutăm să ai o dantură care să-ți permită să zâmbești cu bucurie.