Programează-te

Tipuri de aparate dentare – Bucuria de a castiga un zambet perfect

Dintii drepti contribuie la un zambet sanatos, frumos, plin de incredere. Tratamentul ortodontic corecteaza problemele de malocluzie (spatiere si pozitionare defectuoasa a dintilor, nepotrivirea din momentul intalnirii dintilor celor doua maxilare, ceea ce inseamna o muscatura incorecta).

Pentru multi pacienti tratamentul ortodontic, asadar a purta un aparat dentar, a insemnat o alegere cu adevarat benefica pentru intreaga viata. Dedicarea si efortul pe care l-au facut odata cu purtarea aparatului dentar pare minim in comparatie cu rezultatul obtinut – zambetul mult dorit si recastigarea increderii in sine.

Intr-o lume in miscare, in care evolutia tehnologica are loc sub ochii nostri, avantajele se resimt semnificativ si pentru aparatele dentare care sunt mult mai eficiente, dar si mai putin vizibile.

Mai jos sunt descrise tipurile de aparate dentare

Aparat dentar mobil

Utilizat de regula in tratamentul copiilor, pentru problemele usor de corectat, aparatul mobil este recomandat a fi purtat cel putin 16 ore pe zi pentru a obtine rezultate optime. Prin urmare, el poate fi dat jos cand micutul pacient se spala pe dinti, insa este important sa nu existe tentatia de a fi scos mai mult decat a recomandat medicul. Altfel, actiunea aparatului dentar va fi in felul acesta oprita si deci rezultatul foarte mult intarziat.

Pacientul va activa aparatul dentar la intervalul de timp mentionat de medicul ortodont. Elementele active sunt in atentia medicului la fiecare vizita a pacientului.

Aparat dentar fix metalic

Asa cum o spune si numele, bracketii acestui aparat dentar sunt din metal, insa astazi acestia sunt mult mai mici decat in trecut, deci au un caracter invaziv mult diminuat. Fixarea bracketilor pe dinti se realizeaza cu ajutorul unei lumini ultraviolete.

De-alungul acestor bracketi, de la un capat la celalalt, este inserat un arc (un fir foarte subtire) care pune presiune asupra dintilor, astfel incat sa se miste incet in pozitia corecta. Niste elastice mici fac conexiunea intre arc si bracketi, acestea poarta numele de ligaturi, iar ortodontul le va schimba de fiecare data cand strange arcul.

Aparat dentar fix din safir

Din dorinta de a fi mai putin vizibil, a luat nastere aparatul dentar din safir. Asadar, are acelasi principiu de functionare ca aparatul fix metalic descris mai sus. Diferenta este data de materialul din care sunt realizati bracketii, in acest caz din safir monocristalin pur, asadar transparenti pentru a nu fi observati. Este un tip de aparat dentar preferat datorita aspectului estetic si al rezultatelor foarte bune obtinute, devenind o alegere populara in randul pacientilor.

Aparat dentar lingual

Bracketii de la aparatele deja cunoscute sunt plasati de data aceasta pe interiorul danturii, in loc de exterior. Prin urmare, doar pacientul va sti ca are aparat dentar, nimeni din jur nu va putea observa. O marca deja cunoscuta pentru acest tip de aparate dentare se numeste Incognito.

A devenit un aparat dentar tot mai cautat datorita avantajului de a nu fi la vedere, un lucru care ii bucura foarte mult pe pacienti. Igiena orala se va realiza cu foarte multa responsabilitate. Un medic ortodont poate hotari daca este o optiune de tratament potrivita sau nu in functie de cazul fiecarui pacient in parte.

Aparat dentar Invisalign

Acest tip de aparat dentar se deosebeste total de aparatele dentare descrise mai sus. Fara a mai fi vorba de bracketi, arc sau ligaturi, acest tip de aparat se compune din alignere, una pentru fiecare arcada, realizate la comanda, astfel incat sa se aseze perfect pe forma dintilor pacientului.

Tratamentul implica schimbarea alignerelor cu unele noi, o data la fiecare doua saptamani. Acestea sunt realizate dintr-un material plastic subtire, transparent, lucru care le face invizibile, de aici si numele. Se poarta in jur de 22 de ore pe zi si au avantajul ca pot fi scoase pentru a manca sau pentru perierea dintilor.

Optiunile de aparat dentar sunt asadar variate. O consultatie la medicul ortodont cu privire la planul de tratament iti va oferi raspunsuri la toate intrebarile tale. Acesta iti va spune cu aproximatie inclusiv durata de tratament in functie de gradul de severitate al problemei tale. Medicul ortodont te va ajuta sa intelegi cum se va desfasura procesul de tratament si care sunt optiunile de aparat dentar potrivite pentru tine.

Medicii specialisti ortodonti din cadrul Clinicii Trident iti vor oferi tot suportul de care ai nevoie pentru ca tratamentul sa decurga mai simplu decat ai crezut, cu rezultatul mult asteptat, o dantura demna de a fi aratata tuturor. Alege sa ai un zambet frumos si fericit!

Ai nevoie de un stomatolog?

Click aici pentru o programare